”Kan vi lita på dig?”

Nästa gång du går på en anställningsintervju kan du få frågor som rör din syn på moral och etik. Den nya metoden för att undvika skandaler är en verklig utmaning: Gallra ut personer med dåliga värderingar och anställ sådana med hög moral.

Förskingring, industrispionage och rån mot företag efter tips från anställda. Det är de stora företagsskandalerna, de som når löpsedlarna och som tydligast visar vilka stora skador som låg moral kan orsaka. Men även om ett omoraliskt handlande inte blir allmänt känt kan det orsaka stora skador: mobbning på arbetsplatsen och fusk med sjukskrivning eller kontokortshantering.

Skandaler som de i Enron, Skandia, Prosolvia och Trustor bottnar i att personer med låg moral haft stor beslutsrätt. För att undvika liknande katastrofer satsar många företag på att bygga en etisk företagskultur. Tanken är att om alla vet vad som är rätt och fel så, sker inga misstag. Men det är inte alltid tillräckligt att veta vad som gäller. En del personer är helt enkelt mer benägna att fatta omoraliska beslut än andra. Om den personliga vinningen är tillräckligt stor spelar inte ens den mest välformulerade företagspolicy någon roll.

Efter 11 september 2001 har säkerhetsdepartementet i USA, Homeland Security, infört etik och personlig integritet som ett av urvalskriterierna vid nyanställning. En person som har bra etiska värderingar är till exempel inte lätt att muta, resonerar departementsledningen.

Även i Sverige börjar etiska ställningstaganden bli ett område i rekryteringsarbetet. Inte bara på positioner som har med rikets säkerhet att göra, utan i allt större utsträckning även inom näringslivet. I synnerhet när det gäller att ersätta en ledare som gjort sig själv – och det företag han eller hon arbetat för – kända för ett omoraliskt beteende.

Så var det i samband med rekryteringen av Lennart Jangälv, som 2003 efterträdde Gunnar Schön som vd på SL efter att Schön avslöjats med att ha tagit med frun på dyr och skattefinansierad tjänsteresa. Jangälv fick dock nyligen själv sparken. Vid de tester som han fick genomgå inför SL-tjänsten ingick en del om hans personliga integritet och frågor om hur han skulle lösa vissa moraliska dilemman. Fast hur frågorna var formulerade vill inte Håkan Fritz, tidigare vd för Poolias rekryteringsbolag som arbetade med SL-rekryteringen, avslöja.

– Vi vill inte att det ska komma ut så att folk kan lära sig hur ett sådant test är utformat, säger Håkan Fritz, som i dag är vd på Assessio, ett företag som arbetar med rekrytering och psykologiska tester. Assessio har nyligen lanserat ett rekryteringstest där etik, moral och personlig integritet ingår.

Det finns flera fördelar med att ta in personer med en högre moral, förutom att det minskar risken för skandalrubriker. De jobbar nämligen bättre. En rapport av de amerikanska forskarna Hunter och Schmidt från 1998 har främst uppmärksammats för att den pekade ut vilka metoder (tester, intervjuer, referenstagning etc) som leder till de mest lyckade nyanställningarna. En annan del av rapporten har fått ökad betydelse i dag. Där framgår vilka personlighetstyper som har störst sannolikhet för att göra bra ifrån sig på sin nya position. Forskarna såg att arbetssökande med hög moral och personlig integritet vanligtvis göra bra ifrån sig på det nya jobbet.

_____________________________________________________________

Företagskultur är en mysko grej

Filosofen Bengt Brülde, som bland annat ansvarar för moraltesterna i P3-programmet Christer, menar att ett företag i första hand ska sträva efter att minimera riskerna för att anställda ska kunna handla omoraliskt.

– Kulturer, till exempel på ett företag, är en mysko grej. Det kan uppstå kulturer där det är självklart att det är okej att man går till prostituerade eller sjukskriver sig fast man är frisk. Men det borde också vara möjligt att försöka fånga upp folks moral i en rekryteringsprocess, säger Bengt Brülde.

Det handlar om att man ger personen ett fall, en situation, och så får de resonera kring hur de skulle ha agerat. Det kan finnas en risk i att den intervjuade försöka framställa sig som mer förtroendeingivande än vad han eller hon innerst inne är. Men en moralisk diskussion vid en anställninsgintervju kan ändå ha ett stort värde, menar Bengt Brülde.

– Även om folk ljuger och försöker visa upp en bättre sida av sig själva, så vet de efter mötet att företaget sätter värde på etiska frågor, säger han. Den person som tycker det är rätt att betala mutor eller anlita underleverantörer med barnarbetare kanske känner på sig att det sökta jobbet inte är något att satsa på, eftersom risken för att bli avslöjad är betydande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.