Investeraren
Kalqyl-grundaren: ”Har ändrat min syn på börsen”
Du har en lite annorlunda profil än de vi vanligtvis intervjuar på dessa sidor. Berätta vad du gör om dagarna.
”Just nu bor jag i Kalmar, där jag arbetar som analytiker på Kalqyl, en analysfirma som jag varit med och grundat. Jag har en bakgrund som elitfotbollspelare och spelade förra året med Oskarshamns AIK i division 1. Mitt kontrakt löpte ut förra året, men det förs diskussioner om en fortsättning där men även med nya klubbar. Det största fokuset ligger dock på Kalqyl.”
Du var som sagt med och startade Kalqyl för två år sedan. Hur föddes bolaget?
”Det är faktiskt lite Twitters förtjänst. Jag och Peter Westberg har stött på varandra i fotbollssammanhang, men tog kontakt igen på Twitter. Vi hade ett gemensamt aktieintresse och båda kände väl att det skulle vara kul att starta någonting ihop. Vi tog en fika där vi diskuterade alla möjliga idéer från podcast till blogg. Jag hintade lite om våra idéer på Twitter och då blev vi kontaktade av Oliver Hamrin, som också gick i samma tankar. Vi alla tre har ett stort aktieintresse, men kände att Twitters teckenbegränsningar var för snäva och vi ville skriva längre analyser. Vi testade lite olika format, men ganska snart fastnade vi för idéen om att ha ett stort, sökbart analysbibliotek. Senare öppnade vi även upp för analyser från gästskribenter och uppdragsanalyser.”
Vad gör du i bolaget idag?
”Jag analyserar bolag, men liksom övriga i företaget jobbar jag också en hel del med affärsutveckling.”
Du är inte skolad på traditionellt sätt på högskola eller universitet, utan är självlärd. Vad är din USP som analytiker?
”Jag är väldigt nyfiken och vill alltid lära mig mer. Mitt stora börsintresse har medfört att jag både analyserat och investerat i många bolag i olika branscher. Visst har jag gått en annan väg, men jag ser det snarare som en fördel. Jag värdesätter själv investeringsuppslag som är tydliga och begripliga. Kalqyls analyser är skrivna i perspektivet av att investerarna är den primära målgruppen och inte bolaget. I stället för att ha läst en bred utbildning på 3–5 år har jag kunnat nischa mig och fokusera på det som jag tycker är viktigt. En nyckel har också varit att ha kontakt med andra duktiga investerare för att diskutera och bolla idéer med.”
PONTUS FREDRIKSSON
Född: 1996
Bor: Kalmar
Gör: Analytiker och fotbollsspelare. Grundare av analystjänsten Kalqyl.
Twitter-alias: @silwerskold
Har du något exempel på en sådan person?
”Flera på Twitter, framför allt LaBull och Zimp_a som delar mitt intresse för medicintekniska bolag.”
Du är 25 år idag. Hur länge har du varit på börsen?
”När jag var 18 år startade jag med fonder, men har successivt växlat över till aktier. Börsintresset utvecklades av en slump när jag drog korsbandet i en fotbollsmatch. Jag fick väl egentligen en liten identitetskris då. Fotbollen var mitt stora intresse och jag hade dragit till mig intresse från stora klubbar i Sverige, men jag skadade mig i just den matchen när de skulle kolla på mig. Så jag fick vara borta från fotbollen i 1,5 år. Under tiden tog jag kontakt med en vän som jag visste höll på med börsen och fick lära mig en del av honom. Och sen har det bara fortsatt.”
Hur investerar du privat?
”Den privata portföljen är väldigt koncentrerad. Jag investerar i lönsamma bolag med goda tillväxtutsikter och har identifierat särskilda variabler som jag vill se att bolagen uppfyller för att detta ska vara möjligt. Det primära fokuset har blivit på medicintekniska bolag. Det är oftast dessa som uppfyller mina investeringskrav bäst.”
Har du något exempel på ett medicinteknik-bolag i portföljen?
”ArcticZymes är ett bra exempel. Bolaget säljer enzymer till forskningsbolag och har en väldigt skalbar affärsmodell då enzymerna integreras tidigt i forskningsprocessen. Dessa enzymer är väldigt kritiska i forskningsprocesser inom genterapi och försäljningen växer i takt med att kunderna tar sig förbi de olika forskningsfaserna. När läkemedlet väl godkänns accelererar volymerna exponentiellt. 2020 växte bolaget med över 100% och fjol runt 30%, då pandemin och stora investeringar påverkade en del. Jag tycker att ArcticZymes är en perfekt exponering mot den snabbt växande genterapimarknaden utan enskild projektrisk, ett så kallat hackor- och spadar-bolag.”
Du har även det danska medicinteknikbolaget Chemometec i portföljen. Hur kommer det sig?
”Det är också ett bolag som levererar verktyg till forskningsindustrin. De säljer instrument med tillhörande förbrukningsvaror till forskningsbolag som försöker ta fram nästa generations läkemedel inom cellterapi. Jag har följt bolaget länge och det har en fin historik.”
Hur är din egen portföljutveckling?
”CAGR har legat på 53,7% för de senaste fyra åren. Det är de medicintekniska bolagen som har bidragit mest, framför allt ArcticZymes som jag kom in tidigt i. Jag har egentligen inte gått på någon större nit än, men den dagen kommer väl komma. Jag ser det som läropengar. Jag försöker dokumentera mina misstag för att inte göra om dem igen.”
Du har plockat av en del i portföljen på senaste. Vilket är ditt senaste sälj?
”Det är MaxCyte, Carasent och Photocure. Värderingarna har expanderat, och jag har ändrat mitt sätt att se på börsen lite. Jag är fundamentalt och långsiktigt lagd i grunden, men på senare tid har jag blivit mer av en momentum-investerare. Mina sälj har ingenting att göra med att bolagen presterar sämre operationellt, snarare tvärtom. Jag vill äga bolagen när det finns momentum i kurserna och har tillfälligt klivit av för att invänta detta.”
Var tror du att du är om ett år? Framför skärmen eller på fotbollsplanen?
”Just nu ligger mitt största fokus på Kalqyl. Vi har väldigt mycket spännande grejer i pipen som kommer att presenteras inom kort. Jag tycker det är kul med eget företagande och entreprenörskap. Sedan har vi såklart fotbollen som har gått väldigt bra, där det kan finnas en fortsatt fin karriär för mig. Via min agent för vi dialog med allsvenska klubbar och jag har fått kontraktsförslag från klubbar i Superettan. För mig ligger utmaningen mycket i att kombinera fotbollen med Kalqyl när företaget går in i en expansiv fas.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.