Kalla fakta om heta trender
De må regna, hagla, vara gråmolnigt eller helt enkelt komma en riktigt ordentlig snöstorm under de närmaste månaderna. Det spelar helt enkelt ingen roll, i alla fall inte ur makroekonomiskt perspektiv – den här sommaren kommer att bli den hetaste i mannaminne. Det är nästan synd att ta semester, när så många stora frågor ser ut att kunna komma till ett avgörande.
Bakgrunden till spänningen är att den ekonomiska statistiken inte har varit speciellt lättolkad under de senaste månaderna. Att Riksbanken sänker räntan är exempel på att statistiken har ställt till det för många bedömare. Den svenska tillväxten i början av det här året blev bara hälften av vad de flesta trodde att den skulle bli. Visst kan det bero på statistiska felmätningar, men faktum är att den svaga tillväxten mer harmoniserar med den fortsatt svaga arbetsmarknaden än tvärtom.
Ett annat lite förvånande skeende är dollarns revansch, som nu börjar nå sådana proportioner att inte ens de mest optimistiska dollarkramarna kan anses ha fått rätt. Den amerikanska dollarn har faktiskt gått ännu starkare än optimisterna förutsåg.
Men det allra mest intressanta som hänt under de senaste månaderna är att det kommit fler och fler signaler om att världsekonomin är på väg in i en betydligt lugnare fas än vad de flesta hade föreställt sig. Huruvida den trenden bekräftas eller bryts kommer givetvis att spela stor roll för hur de flesta ekonomiska enheter utvecklar sig under sommaren.
Vad ska man då hålla koll på i hängmattan? Kalendariet här bredvid är Affärsvärldens egna, högst selektiva urval, av ekonomisk statistik som den intresserade bör hålla reda på. Vårt syfte är givetvis att hålla oss till de mest relevanta variablerna så att ni ska slippa masa er ur hängmattan i onödan. Valutor, räntor och oljepriser kommer att röra på sig varje dag även om ni inte kollar text-tv, men just vid de tidpunkter som vi valt i kalendariet kan det nog ändå vara mödan värt att hålla sig lite extra à jour.
Något som inte finns i kalendariet är den länge förutspådda revalveringen av den kinesiska valutan. Men med dollarns revansch och med ett Amerika och ett Europa som har fullt sjå med sina egna inhemska problem, så verkar det vara ett gyllene läge för den kinesiska regeringen att släppa den här ekonomiska bomben. Ungefär som det skulle vara för en fientlig makt att anfalla Sverige på midsommardagen. Det är sommarens riktiga rysare.
_____________________
27 juni
IFO-index för tyskt näringsliv publiceras klockan 10.00
30 juni
KPI för EMU-länderna. Den amerikanska centralbanken har räntemöte och publicerar sitt räntebeslut klockan 20.15 svensk tid. Ska det bli första mötet under 2005 utan en räntehöjning?
1 juli
Inköpschefsindex för Sverige, EMU-länderna, Storbritannien och USA. Dessutom kommer Tankan-rapporten för andra kvartalet som är en likartad enkätundersökning av det japanska näringslivet.
7 juli
De europeiska och brittiska centralbankerna redovisar sina senaste räntebeslut. Sänkningar i vardande?
8 juli
Juni månads sysselsättningsstatistik från USA presenteras. Efter maj månads svaga siffror är det av avgörande betydelse för den framtida synen på USA:s ekonomi att det blir hyggliga siffror den här gången. Framför allt för att den privata konsumtionen och bostadsbyggandet ska kunna hålla farten uppe.
13 juli
Handelsbalansen för USA i maj. Dollarn har stärkts och handelsbalansunderskottet har stabiliserats under våren. Nu skulle vi vilja se en mer ordentlig nedgång av underskottet, annars är risken stor att dollarns nya smekmånad snart är över.
14 juli
Juni månads inflations- och detaljhandelssiffror från USA. Den amerikanska räntestrategin kommer att styras utifrån vad som publiceras denna dag.
26 juli
Nu har ni vilat tillräckligt länge och det är dags för uppdatering på de ekonomiska världshändelserna, med nytt IFO från Tyskland samt siffror över konsumentförtroendet i USA.
28 juli
Konjunkturbarometer samt hushållens inköpsplaner presenteras av Konjunkturinstitutet. Här kommer ett bättre facit över utvecklingen i svensk ekonomi än någon annanstans. Observera speciellt hur det ser ut i telekomsektorn.
28 juli
USA presenterar hur ekonomin har utvecklats i form av BNP-siffror för andra kvartalet. Risken är påtaglig för besvikelser.
1 augusti
Åter dags för heta siffror över hur inköpscheferna runt om i världen upplever efterfrågesituationen. Inköpschefsindex för EMU, Sverige, Storbritannien och USA.
4 augusti
Svensk BNP för andra kvartalet presenteras. Efter de senaste chocksiffrorna över den svaga svenska tillväxten under årets första kvartal är vi mycket intresserade av hur utvecklingen såg ut under det första halvåret. Någon ny räntesänkning lär dock inte bli aktuell baserad på dessa siffror. I så fall bör nog tillväxten vara nära nollstrecket eller till om med ligga under detta.
5 augusti
Juli månads sysselsättningssiffror för USA presenteras. Beroende på vad junisiffrorna innebar kan det här bli en ny rysare för finansmarknaderna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.