Kalkonbolag blir e-handlare
Dagen före nyårsafton köpte riskkapitalbolaget IT Provider grundaren och tidigare VD:n Claes Wellton Perssons aktieinnehav. Affären fick Lap Powers nedtryckta aktiekurs att skjuta i höjden.
Lap Power ska nu bli ett renodlat e-handelsbolag, där datorerna ska säljas via nätet. De fem egna butikerna ska försvinna och franschisingavtalet med de övriga butikerna upphöra.
-Det här borde gjorts för över ett år sedan, säger Johan Hernmarck, VD för IT Provider.
“Varumärket kan vändas”
Att inget har hänt förrän nu förklaras av att det var för svårt att vända skutan i och med den stora kostnadsmassan, butikerna och franchisingnätet. IT Provider vill åt varumärket.
-Varumärket är Lap Powers största tillgång, säger Johan Hernmarck. Nu är varumärket laddat med massa negativa upplevelser, men man kan vända det. Det finns en god grund, bland annat på logistik- och inköpssidan. Men buketten har blivit alldeles för yvig de senaste åren.
Frågan är vad varumärket idag är värt. På aktiemarknaden associeras Lap Power i mångt och mycket med svikna löften. Bolagets historia är brokig. 1994 klev Lap Power in bakvägen på börsen genom köpet av oljebolaget Petro Arctic. Lap Power hade en aggressiv tillväxtstrategi och expanderade snabbt. Det har fått gott om uppmärksamhet i media – inte minst till följd av Claes Wellton Perssons uttalanden och marknadsföringskampanjerna med Helen Wellton Persson. Aktien var länge favorit bland börsens spekulanter.
Men många av de aviserade framgångsprojekten har uteblivit. Hysterin var som störst vid årsskiftet 96/97 när aktiekursen på kort tid tredubblades. Bolaget meddelade då att de skulle lansera en TV-dator med ett så kallat MPEG2-chip. Förväntningarna visade sig mest bestå av luft och någon produkt baserad på chipet såg aldrig dagens ljus.
Klassisk prognos
En annan klassiker är Wellton Perssons prognoser över PC-försäljningen i samband med personaldatorboomen. Enligt Claes Wellton Persson skulle PC-försäljningen landa på hela 2,5 miljoner sålda datorer 1998, vilket var dubbelt så många som den näst högsta prognosen, och betydligt högre än den verkliga försäljningen på 1,46 miljoner datorer enligt analysföretaget IT Research.
Senare slog Wellton Persson på stora trumman för en ny teknik för ett trådlöst bredbandsnät för datatrafik och digital-TV. Tekniken var, enligt Wellton Persson, revolutionerande. “Den nya tekniken är så omvälvande att den till och med kan medföra risker för att företag som Microsoft, Telia och andra teleoperatörer inte längre behövs, eller måste ändra rörelseinriktning”, skrev Wellton Persson i pressmeddelandet. Av detta projekt har inget mer hörts.
Claes Wellton Persson avgick som VD 1998. Påföljande år blev motigt för Lap Power. Luften gick helt ur den svenska PC-marknaden vilket drabbade alla återförsäljare hårt. Förlusterna ökade och den finansiella situationen blev allt värre. Aktiekursen halkade utför.
All time low nåddes i december 1999 då företaget tvingades ansöka om företagsrekonstruktion och Lap Power hamnade på börsens observationslista. Lap Power är under rekonstruktion till den 9 mars och den här veckan kommer ett ackordsförslag att läggas fram.
Lämnar bolaget
I februari kommer Lap Power att ha extra bolagsstämma och Claes Wellton Persson, idag tillfällig styrelseordförande, ska lämna bolaget. Sonen och nuvarande VD:n Nicolas Persson kommer troligtvis att fortsätta som VD.
IT Providers köp av Claes Wellton Perssons aktieinnehav för cirka två veckor sedan applåderades som sagt av marknaden. Enligt IT Provider ska Lap Power vara lönsamt från och med det fjärde kvartalet i år.
Frågan är om det är ett tillfälligt ryck, eller om bolaget verkligen går att vända. Erfarenheterna visar att när det går nedåt är det allt annat än lätt att vända utvecklingen. Trots att Claes Wellton Persson är ute ur bilden och bolaget har nya ägare och en ny strategi blir det svårt att tvätta bort kalkonstämpeln. En parallell, visserligen något haltande, är Prosolvia som inte gick att rädda – trots flera kapitaltillskott och trots att de gamla ägarna lämnade bolaget och hela ledningen byttes ut.
Just nu tycks aktiemarknaden inte ha något tålamod med trista aktier. När det väl går utför så är det därför väldigt svårt att återfå placerarnas gunst. Lap Powers historia ligger bolaget i fatet när den nya strategin nu ska genomföras. Bolagets utveckling stämmer också till eftertanke inför de många förhoppningsbolagens framtid. De har inte råd med många missar innan de tappar marknadens förtroende.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.