Juttan
– Vi har inte gjort det här i tomma intet utan vi har hela tiden haft kontakt med kulturdepartementet som sagt att det här är det absolut intressantaste alternativet, berättar SVT:s vd Christina Jutterström när FV träffar henne tv-huset på Gärdet i Stockholm. I hallen utanför dukas det upp till långbord. Sveriges Television firar nämligen årets höga tittarsiffror. – Hittills i år har vi varit landets största tv-kanal och det är en bit på väg till målet om att bli det mest angelägna mediebolaget i Sverige och en av Europas ledande tv-bolag, konstaterar hon stolt. Just nu jobbar hon dock för att televisionen i allmänhetens tjänst överhuvudtaget ska ha en framtid när de analoga tv-sändningarna upphör. Hoppet står till den alternativa lösning som Sveriges Televisions vd presenterat för regeringsmakten. Istället för att gå på digital-tv-kommitténs förslag om en nedsläckning av de analoga tv-sändningarna om fem år föreslår SVT att nätet släcks redan 2004/2005. Därigenom skulle public service-bolaget spara närmare en halv miljard kronor per år i minskade distributionskostnader. Dessa pengar vill SVT istället satsa på att ta fram en enklare och därmed billigare digital-tv-box som sedan skulle delas ut gratis till landets alla licensbetalare. – Alternativt kan man dela ut en kupong som avgiftsbetalarna kan använda som bas med det absolut enklaste. Vill du bara ha SVT:s kanaler och TV4 tar du cigarrboxen, alltså den enkla folkboxen. Vill du ha tillgång till interaktivitet lägger du till pengar, förklarar Christina Jutterström.
Men än är förslaget inte i hamn varför Sveriges Television nu begärt dispens. I dag löper nämligen remisstiden till digital-tv-kommitténs slutrapport ut och varken SVT, Teracom, sändarbolaget för radio- och tv, Boxers delägare Skandia Media Invest eller TV4 har lämnat in sina remissvar. – Vi tycker inte att digital-tv-kommitténs slutrapport är bra utan arbetar därför med ett eget förslag. Bland annat för vi samtal om hur vi önskar att det nya operatörsbolaget ska se ut, säger Christina Jutterström.
Hur ska ni komma överens med Teracom som tidigare meddelat att de inte vill ha några programbolag som delägare i det nya operatörsbolaget? – Vi har lite olika intressen men det är ytterst statsmakterna som avgör. För oss är det viktigast att ha ett inflytande över den elektroniska programguiden, EPG. I ägardirektiven till Teracom står det att det är viktigt att SVT finns med, men departementet har inte tagit ställning till på vilket sett.
Teracom ser gärna ett telekombolag som ny ägare. Vem är er drömpartner? – Vi har ingen sådan ännu men vi har själva kontakt med flera av telekomföretagen och det är klart att på lite sikt och i synnerhet när vi får igång de interaktiva tjänster är det bra att ha ett duktigt telekomföretag eller flera med ombord. Men än har vi sett så lite av vem gör vad och än mindre vilka som gör någonting riktigt bra. Till sommaren när vi och TV4 med flera kör VM i fotboll får vi se vad Telenor går för.
Din finländske chefskollega Arne Wessberg var skeptisk till förslaget om en folkbox som han menade riskerade att hamna i en återvändsgränd i all sin enkelhet? – Det är många som tror att vi har låst oss i det allra enklaste utan någon returkanal. Det är förmodligen är klokt att ha en returkanal i den, men boxen får inte bli alltför avancerad för då blir det för dyrt och då hamnar man återigen i det vi kallar premiumstrategin alltså den nuvarande, som vi tycker misslyckats.
Men vad händer om politikerna inte köper ert förslag. Hur motiverar ni tv-avgiften om svenska folket inte har tillgång till public service? – Det är skälet till att vi jobbar med den här lösningen. Att sedan ha någon slags reservutgång är inte i första hand vår uppgift utan det är politikernas. Vill de ha en stor, stark public service får de också arbeta med att hitta ett finansieringssätt.
Leila El-Sherif
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.