”Jösses – glad inflationschock!” – ekonomerna tror på fler räntesänkningar

Inflationen sjunker i juni till den lägsta siffran sedan 2021. Både Nordea och SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist tror nu på fler räntesänkningar från Riksbanken i år.
”Jösses – glad inflationschock!” – ekonomerna tror på fler räntesänkningar - ROBERT BERGQVIST SEB
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom. Foto: Jessica Gow / TT

Inflationstakten enligt KPI var 2,6% i juni, en nedgång från maj då den var 3,7%. Det är den lägsta noteringen sedan september 2021, enligt Sofie Öhman prisstatistiker på SCB.

“Jösses – glad inflationschock! Efter bittert bakslag i maj kollapsar KPIF-inflationen & trillar oväntat tydligt under målet 2% i juni på grun av bland annat baseffekt”, skriver SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist på X.

“Det var länge sedan man fick frågor om möjligheten för Riksbanken att DUBBELSÄNKA räntan. Vilket härligt ord! Mer troligt är att Riksbanken går in och bekräftar fler räntesänkningar i sin bana. Ett scenario skulle motivera dubbelsänkning: TVÄRNIT i svensk ekonomi”, skriver Bergqvist.

Storbanken Nordea tror nu att Riksbanken kommer att sänka räntan fyra gånger i år.

“En räntesänkning i augusti är ett faktum och vi ser ytterligare tre räntesänkningar i år, vilket ger en styrränta på 2,75% vid årets slut”, skriver banken i en uppdatering.

BILLIGARE HOTELL – DYRARE BOENDE

Inflationstakten enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, var 1,3% i juni.

Månadsförändringen i juni påverkades bland annat av lägre priser på kläder vilket är vanligt för juni månad. Det var även prisnedgångar på hotellbesök och rekreations- och kulturella tjänster.

Prissänkningarna motverkades framför allt av säsongsnormala prisuppgångar på paketresor. Även el och transporttjänster ökade i pris från maj till juni.

Inflationstakten i juni påverkades framför allt av högre boendekostnader, vilket främst berodde på ökade räntekostnader samt höjda hyror och avgifter för bostadsrätter. De stigande boendekostnaderna dämpades något av lägre elpriser jämfört med juni 2023.

Förutom de lägre elpriserna motverkades prishöjningarna även av prisnedgångar på drivmedel och teleutrustning.

Inflationstakten beräknad exklusive energiprodukter (KPIF-XE) var 2,3% i juni, en nedgång jämfört med maj då den var 3%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.