Holknekt förlorar mot Kindred: ”Har aldrig varit ägare av varumärket Unibet”

Stockholms tingsrätt går på försvarets linje och friar Kindred från misstankar om avtalsbrott, då de "varken är eller har varit ägare av varumärket Unibet". Entreprenören och tidigare spelmissbrukaren Per Holknekt döms att betala 2 miljoner kronor i rättegångskostnader.
Holknekt förlorar mot Kindred: ”Har aldrig varit ägare av varumärket Unibet” - Holknekt förlust web
Per Holknekt. Foto: Kindred / Pressbild

Per Holknekt hade stämt Unibets ägare Kindred och dotterbolaget Spooniker, på dryga 10 miljoner kronor i skadestånd.

I huvudsak för avtalsbrott, då han menar att de visste att han var spelmissbrukare, men ändå uppmanade honom att fortsätta spela.

”De borde ha förstått att jag var i en beroendeposition och att jag inte kunde fatta rationella beslut”, sa han nyligen till Afv, efter att ha förlorat drygt 26 miljoner kronor på sportsbetting 2005-2019.

Under tingsrättförhandlingarna inledde dock Kindred med att invända att Holknekt stämt fel bolag.

En invändning som får stöd i domen från Stockholms tingsrätt.

INGET AVTAL MED KINDRED

“Av Kindred Group PLC:s bevisning framgår att på den spelsajt som användes för spelandet (Unibet) angavs att sajten drevs av Unibet.com International Ltd. Vidare framgår det att 2005, då Per Holknekt skapade sitt konto, var det Unibet International Ltd som var hans avtalspart. Det råder därför inte något tvivel om att det var med Unibet International Ltd/Trannel som Per Holknekt ingick spelavtal och på vars sajter han spelade. Det finns inget i utredningen som ger stöd för att Per Holknekt också ingått avtal med Kindred Group PLC”, skriver tingsrätten.

Tingsrätten slår fast att Kindred Group varken varit, eller är, ägare av varumärket Unibet, utan att det ägdes av Unibet.com International Ltd när Holknekt öppnade sitt konto och att äganderätten 2019 övergick till koncernbolaget Kindred IP Limited.

”De har extremt komplexa bolagskonstruktioner i syfte att vilseleda. De säger att Trannel äger driften av Unibet och att Unibet är ett varumärke som ingår i deras portfölj av intellectual property, men det är ju Kindred Group som äger hela konkarongen”, sa Holknekt till Afv i samband med tingsrättsförhandlingarna.

INTE MOTBEVISAT OM DE FÖLJT MALTESISK LAG

Tingsrätten konstaterar att det är oklart om Kindred Group överhuvudtaget omfattas av de svenska aktiebolagsrättsliga reglerna, då det är ett utländskt bolag.

Rätten menar också att Per Holknekt inte har lyckats motbevisa att spelandet skedde i enlighet med maltesisk lag.

När det gäller främjande av obehörig vinst och brott mot lotterilagen, anser tingsrätten att Holknekts spel haft stöd i avtal och inte kunnat skapa någon oberhörig vinst, varken för Unibet International Ltd/Trannel eller Kindred.

2 miljoner i rättegångskostnad

Slutligen skriver tingsrätten:

“Även om man skulle anse att Per Holknekts allmänt hållna uppgifter skulle kunna medföra att hans spelavtal med Unibet International Ltd/Trannel var ogiltiga/oskäliga, kan paragraf 33 och 36 avtalslagen inte i sig leda till att ett annat bolag (Kindred Group) bedöms skyldigt att ‘återbetala’ något belopp till honom.”

Per Holknekt döms att betala ersättning för rättegångskostnader till Kindred Group på 144 000 euro och till Spooniker på 36 000 euro, motsvarande drygt 2 miljoner kronor.

Kindred avböjer att kommentera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.