Just nu: Elpriset i södra Sverige 10 gånger högre – ”tysk koppling”

Just nu är elpriserna i södra Sverige 10 gånger högre än i resten av landet. "Plötsligt stora prisskillnaderna kommer vi att behöva vänja oss med", säger analytikern Christian Holtz till Affärsvärlden.
Just nu: Elpriset i södra Sverige 10 gånger högre – ”tysk koppling” - STÄLLVERK
Foto: Johan Nilsson / TT

Just nu kostar en kilowattimme el 102,52 öre i södra Sverige (SE4). I de övriga delarna av landet (SE 1,2 och 3) är priset 9,13 per kilowattimme. Det betyder att medborgarna i den av Sveriges landsdelar som ligger närmast kontinenten får betala tio gånger mer för sin el än andra svenskar.

Importerar tyska priser

Enligt Christian Holtz, ägare och analytiker på Merlin &Metis, beror prisskillnaden på närheten till kontinenten och då framför allt Tyskland.

“Det råder en delvis reducerad överföringskapacitet mellan elområdena SE3 och SE4 vilket betyder att SE4 (södra Sverige reds. anm.) importerar de tyska elpriserna just nu. Att priserna är högre i Tyskland beror sannolikt på en mindre solelsproduktion”, säger han till Affärsvärlden.

Vänja oss

Samtidigt blåser det i de norra delarna av Sverige kombinerat med en god tillgång till vattenkraft. Det pressar ned elpriserna i de övriga elområdena.

“Den här typen av slitningar och plötsligt stora prisskillnaderna kommer vi att behöva vänja oss med ju mer väderberoende elsystemet blir”, konstaterar Christian Holtz.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.