Julbordets vin-måsten
Julbordets viner
bästa vin till sillen och laxen
Riesling Gaisberg 2007
SB-NUMMER98764
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS157 kronor
PRODUCENTBirgit Eichinger
URSPRUNGKamptal, Österrike
VINETUng firma (1992), man odlar främst Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner men de två bästa vinerna produceras av den ädla Rieslingdruvan. Birgit tror på ett ”passivt” sätt att arbeta med druvorna. Druvorna och vingården får göra jobbet! Den markerade syran lämpar sig bra till sillinläggningar och den feta karaktären på laxen.
KARAKTÄRToner av vita persikor, gula äpplen och mineraler dominerar doften som följs av en medelfyllig men raffinerad Rieslingsmak med distinkt citrusfrisk fruktsyra och djupa mineraltoner.
GASTRONOMITill sillen samt laxen (rimmad, gravad, inkokt, kallrökt och varmrökt).
Veckans bästa röda till julskinkan
Ojai Clos Pepe Pinot Noir 2005
SB-NUMMER99270
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS399 kronor
PRODUCENTOjai Vineyards
URSPRUNGSanta Rita Hills, California, USA
VINETAdam Tolmach har en minimalistisk syn på vinmakandet och vill i så stor utsträckning som möjligt låta druvorna sköta sig själva d.v.s. iakttag noggrant och gör ingenting. Enbart 422 lådor tillverkades av årgången 2005.
KARAKTÄRDetta vin är inte så fruktdrivet som många andra Kaliforniska Pinot Noir viner. I mitt tycke snarare Pommard-lik i stilen. Vinet har en burgundisk näsa med undervegetation och rosor blandat med körsbär och mörka frukter. Vinet är kryddigt med inslag av kanel.
Menyförslag: Skinka, köttbullar, revbenen samt de olika kålsorterna.
bästa julvinet till chokladen
Rivesaltes Ambré Hors d’Age 1988
SB-NUMMER88318
SORTIMENTBeställningssortimentet
PRIS167 kronor
PRODUCENTVigneron Catalan
URSPRUNGLanguedoc-Roussillon, Frankrike
VINETDruvorna (Grenache Blanc, Macabeu) plockas övermogna med 16 procents alkoholpotential och får macerera (laka ur) i 15 dagar. När den naturliga alkoholhalten når 14% tillsätts 96-procentig druvsprit för att avbryta jäsningen och bevara en naturlig restsötma om 90 g socker per liter. Därefter lagring i tank och stora fat minst 5 år (i det här fallet 15 år) för att få kallas Hors d´Age.
KARAKTÄRIntensiv, frisk och distinkt doft, inslag av honung, nötter, rostat kaffe och torkade frukter; fikon, russin och bittra apelsinskal. Medelfyllig, komplex smak med torr nötig ton i sötman samt inslag av torkad frukt, apelsinskal och choklad. Friskt, smakrikt och elegant.
GASTRONOMIJulinspirerad chokladdessert; chokladmousse ’Trinidad’ med kryddig saffranscrème och tranbärssorbet.
bästa julchampagnen
sa Bruno Paillard Première Cuvée
SB-NUMMER7857
SORTIMENTstandardsortimentet
PRIS329 kronor
PRODUCENTBruno Paillard
URSPRUNGReims, Champagne
VINETBruno Paillard är fast besluten att bli en av de främsta champagneproducenterna. Jag tycker att han är på god väg. Han har 120 fasta kontrakt med vinodlare i 32 byar. Han använder femton procent ek i alla champagner utom rosén. Pinot Noir 33% Chardonnay, 22% Pinot Meunier, 45%
KARAKTÄRFruktig, nyanserad doft med inslag av rostat bröd, grädde, bröd, gult äpple och citrus. Torr, frisk, smak med finstämd syra, inslag av rostat bröd, nötter, grädde, kex, gult äpple och citrus (grapefrukt).
GASTRONOMIElegant, stram och ren i stilen. Något att ha i glaset och reflektera över helgen som passerat nyligen.
Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.