JP Morgan-toppen: Inflationsmål har bidragit till högerextrem framväxt i Europa

Högerextremismens framväxt i Europa har centralbankernas inflationsmål delvis skuld till, menar Jan Loeys, chefsstrateg JP Morgan.
"Världen med stabil inflation är förmodligen bakom oss", säger han i en intervju med Afv.
JP Morgan-toppen: Inflationsmål har bidragit till högerextrem framväxt i Europa -
Jan Loeys, chefsstrateg på JP Morgan. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews

Enligt Jan Loeys, chefsstrateg för långsiktiga investeringar på den amerikanska investmentbanken JP Morgan, kommer politiker och centralbanker att behöva bry sig mindre om inflationsmål och mer på arbetsmarknaden. Detta för att hålla ekonomin närmre till full sysselsättning än de har gjort historiskt.

”Världen med stabil inflation är förmodligen bakom oss eftersom stabil inflation inte gynnade ekonomin och starkt jobbskapande som den var tänkt att leda till. Under 1970-talets volatila ekonomi fick Chicagoskolans forskare stort inflytande för att övertyga världen om att avregleringar, frihandel och låg inflation skulle reducera makroekonomisk osäkerhet och öka tillväxten och investerandet”, säger Jan Loeys till Affärsvärlden.

”Nu ser vi att tillväxt och investeringar över längre tid har sjunkit medan ojämlikheten har ökat dramatiskt. Det har skapat tryck på världens demokratier och är en faktor som har lett till högerextrem framväxt i Europa och Sydamerika. Väljarna är inte nöjda och kräver en förändring. Beslutsfattare måste agera och därför experimentera med alternativa angreppssätt i framtiden eftersom låg inflation inte skapat tillväxt”, fortsätter han.

Istället borde beslutsfattarna fokusera på arbetsmarknaden och se till att jobb skapas och arbetslösheten är låg, menar Jan Loeys. Ekonomer menar att inflationen stiger när produktionen har överkapacitet. För att förekomma ekonomisk överhettning har beslutsfattarna gjort så att ekonomin producerar under sin fulla kapacitet och fulla arbetskraft, vilket lett till att arbetslösheten varit för hög flera gånger.

“Det kommer vara volatilt på börsen sett ur ett kortare tidsperspektiv framöver”, säger Jan Loeys, som själv jobbade för den amerikanska centralbanken Federal Reserve under 1980-talet, och tillägger:

”För de som investerar på lång sikt kommer det innebära mindre strategisk risk, men desto mer taktisk risk. Volatiliteten skapar möjligheter för att göra taktiska investeringar med kort tidshorisont, och där är hedgefonder i regel bra på att utnyttja volatiliteten i marknaden.”

Mer investeringar i Sverige

Den amerikanska dollarn är starkare än på länge. Jan Loeys ser därför att långsiktiga investerare letar andra regioner att allokera sina pengar i. Det är därför troligt att fler utländska investerare kommer fortsätta se och investera i möjligheter i länder med svagare valuta, såsom i Sverige.

”Valutamässigt är flera länder billiga just nu sett ur ett dollarperspektiv. En långsiktig investerare borde därför leta efter möjligheter i utvecklingsländer men även i Europa och Japan. Flera statliga investeringsfonder i Asien är investerade i dollar vilket de borde reducera sin exponering i och istället placera i andra valutor”, säger Jan Loeys.

Samtidigt höjer han ett varningens finger för att investera i Kina.

”Kina har varit den snabbast växande större ekonomin i världen de senaste tre decennierna, men har under lång tid underpresterat på aktiemarknaden. Som investerare köper du inte BNP utan letar efter bolag som kan leverera vinst. Den kinesiska regimen vill hellre se stark BNP-tillväxt än att bolag levererar högre vinster. Därför kommer den kinesiska marknaden att fortsatt vara mindre attraktiv i framtiden”, säger Jan Loeys.

Hälsovård stark sektor

För långsiktiga investerare lyfter Jan Loeys fram hälsovård som den mest långsiktigt stabila sektorn. Sedan andra världskriget har hälsovård och medicinrelaterad verksamhet varit den som växt mest. Jan Loeys menar att om inkomsten går upp 1%, så kommer spenderandet på hälsovård att öka med minst 1%.

”Av alla sektorer har hälsovård den mest stabila intjäningen. Intjäningen går upp i goda tider och fortsätter även gå upp under dåliga tider”, säger Jan Loeys

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.