Jordbruksstöd drabbar miljön

Jordbruket har större miljöproblem än de flesta av näringslivetsbranscher. Bidragen till klimatpåverkan, försurningen ochövergödningen är betydande.

Europas bönder är åter på krigsstigen. I måndags marscherade50.000 bönder på folktomma gator i Bryssel, bevakade av 5.000poliser i protest mot den förestående reformeringen av EU:sjordbrukspolitik.Vad som ofta glöms bort i den ständiga diskussionen om stödetsstorlek och jordbrukets villkor är att näringen medför storamiljöproblem, som har förvärrats av jordbrukspolitiken. Inteminst av miljöskäl behövs därför en förändring.

Gödslar ned

Stödet har stimulerat fram intensiva produktionsmetoder, medförtöverproduktion och lett till ökad användning avbekämpningsmedel, handelsgödsel och stallgödsel. Effekten harblivit miljöskador på grund av läckage av näringsämnen, ökadavgång av växthusgaser, utarmning av mark, etc. Nya Zeeland, ettav få länder som avreglerat sitt jordbruk, har gjort betydandemiljövinster på kuppen.Ofta framställs jordbruket som en miljövänlig verksamhet, inteminst i Sverige. Men detta är en myt, som så mycket annat påmiljöområdet (se även sidan 22). Fakta talar ett annat språk.Institutet för vatten- och luftvårdsforskning (IVL) har gåttigenom miljönyckeltal för olika delar av näringslivet och ställtmiljöeffekten mot nyttan. Branschernas bidrag till en radmiljöhot (klimatpåverkan, försurning, övergödning, marknäraozon, avfall, energi och transporter) har relaterats tillkonsumentnyttan, definierat som branschernas förädlingsvärde.Det framgår då att jordbrukets bidrag till klimatpåverkan,räknat per förädlingsvärde, är hela tolv gånger högre ängenomsnittet för näringslivet. För försurningen ochövergödningen är siffrorna ännu högre, 20 respektive 30 gångerhögre. Jordbruket ligger högt också för marknära ozon. Delvis ärdetta ett resultat av att förädlingsvärdet är så lågt inomjordbruket.

Största miljöboven

Mätt i absoluta tal svarar jordbruket för den största andelen avnäringslivets bidrag till försurningen (20 procent) ochövergödningen (34 procent) och är delad tvåa vad gällerklimatpåverkan tillsammans med energiverken (15 procent), eftersamfärdsel (21 procent).Mot denna bakgrund är det begripligt att politikerna har lagt påjordbruket miljörelaterade skatter och avgifter. Bönderna iSverige har protesterat och jordbruksministern har lovatsänkningar. Det visar hur svårt det är att ställa om jordbruketi miljövänlig riktning med hjälp av ekonomiska styrmedel.

Miljöovänligt

Svenska branschers bidrag till olika miljöhot räknat perförädlingsvärde, normerat efter Sveriges genomsnittliga bidrag.Talet 1 innebär att branschen har samma bidrag till hotet somgenomsnittet.

För- Över- sur- göd-Bransch Klimat ning ningJordbruk 12 20 30Gruvor 2 5 3Massaoch papper 0,7 1,6 3Kemi 1,5 0,5 0,3Järn och stål 9 3 1,2Energiverk 4 1,8 0,9Samfärdsel 4 5 5Tjänster 0,2 0,3 0,3Källa: IVL, rapport B 1263.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.