Johnson & Johnson får betala 2,7 miljarder i talk-skadestånd

Amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, ska betala 260 miljoner dollar, motsvarande 2,7 miljarder kronor, till en kvinna i delstaten Oregon.
Johnson & Johnson får betala 2,7 miljarder i talk-skadestånd - BABY POWDER kopiera Johnson & Johnson

Det efter att en jury fastställt att kvinnan fått en dödlig cancer, mesoteliom, efter att ha exponerats mot asbest i bolagets talkpulver, rapporterar Reuters.

48-åriga Kyung Lee fick sin diagnos förra året. Hon hävdar att cancern uppstod från att ha andats in bolagets asbesthaltiga talk i över 30 år, först som barn när modern använde den på henne, och senare när hon själv använde den som deodorant.

J&J har dementerat förekomsten av asbest i sina talkprodukter, och pekat på att flera decennier av vetenskapliga studier styrker säkerheten i produkterna. Bolaget har i Lees fall sagt att hon troligen fick cancern genom exponering mot asbest som använts i en fabrik nära där hon växte upp.

Bolaget avser att överklaga domen.

J&J möter totalt över 61 000 stämningar över talkprodukterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.