Johan Wall: ”Det är ett tufft läge för Framfab”

”Vi fokuserar på kärnverksamheten.” Mycket mer än så kan Framfabs VD Johan Wall inte säga för att lugna personal och aktieägare. Den mycket osäkra framtidsprognosen är att det först blir värre, men att det förhoppningsvis blir bättre, mot slutet av året.

Johan Wall begär mycket av sin omvärld. Framfabs VD presenterade på torsdagsmorgonen bolagets helårsrapport för 2000 och det andra nedskärningsprogram på kort tid. Frågan är om det går att hitta några ljuspunkter alls i Framfabs budskap.

Lönsamhetsmålet har flyttats fram minst ett halvår, omsättningen per anställd har sjunkit drastiskt, kassan töms i snabb takt, kundfordringarna är rekordhöga 513 Mkr och ledningen är inte nöjd med faktureringen, trenden är att fler och fler av de internationella kontoren upplever en sämre marknad och Johan Wall behöver ytterligare ett antal månader på sig för att slutföra de förhandlingar som krävs för att sälja av dotterbolag och säga upp personal.

”Vi måste erkänna att det är ett tufft läge för Framfab”, säger Johan Wall till Ekonomi24 efter presentationen. På frågan om det är trovärdigt att kräva ytterligare uthållighet av aktieägare och personal svarar han:

”Vi genomför en omfokusering av bolaget då vi väljer att dra ner och sälja av de delar som ligger utanför kärnan. Det är trovärdigt, eftersom marknaden har fortsatt att förändras i en negativ riktning.”

Enligt Johan Walls sätt att se det är det ett nytt Framfab som nu tar avstamp mot framtiden: ”Vi fokuserar på kärnverksamheten”. Men den historiska ryggsäcken tynger.

När Johan Wall blev VD i Framfab efter Jonas Birgersson i november förra året, lovade han att omgående ta itu med de svenska problemen. Följden blev att 340 anställda fick gå under uppmärksammade former. Nu är beskedet att ytterligare 200 anställda ska sägas upp i Sverige samtidigt som dotterbolag med minst 400 anställda ska säljas ut.

Att ytterligare 600 anställda försvinner i Sverige går dåligt ihop med budskapet från november att det svenska problemet var löst.

I november lovade Johan Wall också fortsatt internationell tillväxt. I en intervju med Ekonomi24 fick han frågan hur den internationella expansionen påverkas av den svenska krisen.

”Inte alls. Vi finns på tio marknader och de är alla annorlunda. Vi ska fortsätta att växa utomlands”, svarade Johan Wall.

Följden blev att Framfabs internationella del rekryterade personal under hela fjärde kvartalet. När Wall nu tvingas säga upp 200 anställda utanför Sverige har han därmed satt sig i samma båt som företrädaren Jonas Birgersson som rekryterade för fullt så sent som i oktober.

Ännu mer oroande är Framfab-ledningens mycket osäkra prognoser för framtiden.

”Det är en svagare utveckling internationellt, vi är rädda för att det här ska sprida sig till alla marknader men vi tror på en stabilisering på den svenska marknaden inom kort”, var beskedet från scenen under presentationen.

Johan Wall hoppas att bolaget ”bryter isen” under fjärde kvartalet i år och börjar visa plussiffror. Men han skyndar sig att tillägga att detta inte betyder att hela kvartalet blir positivt. Därmed har han han skjutit fram datumet för lönsamhet med minst ett halvår.

Igen kanske man ska tillägga. Johan Wall har tidigare flyttat fram fjolårets lönsamhetslöfte till andra kvartalet i år, något som alltså inte gäller längre.

”Vi vet mer nu, marknaden har inte utvecklats i rätt riktning och det tar tid att stöpa om bolaget”, säger Johan Wall.

Omstöpningen innebär att 1 800 anställda blir kvar i koncernen när programmet är klart om några månader. Så sent som i oktober var personalstyrkan 3 000 anställda och växande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.