Svenska kronan
Johan Pehrson: Svaga kronan är dålig för folket – vi måste gå över till euron
Den svenska kronan har under sommaren varit nere på rekordlåga nivåer och den 6 juli nådde den botten när 1 euro kostade 11,94 svenska kronor. Senaste veckorna har kursen stärkts något men ligger fortsatt på låga nivåer. I dag kostar 1 euro 11,49 kronor. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) tycker det är av största vikt att införa euron.
“Det har politiska skäl, säkerhetsskäl men också ekonomiska skäl för Sverige, svensk handel och svensk exportindustri. Det finns klara fördelar för Sverige att ha en stark valuta istället för en svag. Det här handlar inte om kronan längre, utan om att Sverige ska ha goda förutsättningar att utvecklas som välfärdsnation och då är ett medlemskap i euron centralt”, säger han till Affärsvärlden på torsdagen.
Rea på svenska produkter
I våras meddelade Liberalerna att partiet kommer driva kravet om att Sverige ska införa euron, och vill utreda vad ett medlemskap skulle innebära. Diskussionerna förs fortsatt internt, berättar Liberalernas partiledare för Afv.
Är det verkligen rätt läge nu när kronan är så svag? Vad är en godtagbar nivå?
“Det vill jag inte föregripa, men det är ju ingen som tror att nuvarande nivån skulle vara Sveriges inträdeskurs vid en eventuell anslutning. Man måste backa bandet något till en annan växelkurs. Sverige är ju ett mycket välskött land ekonomiskt. Men i oroliga tider – så har det varit förut under internationella kriser – så har kronan fallit i värde men aldrig riktigt återhämtat sig. Nu är vi där igen”, säger Johan Pehrson och fortsätter:
“Den rekordsvaga kronan innebär att Sverige säljs ut. Vi ser hur begagnade bilar rinner ut ur Sverige. Vi ser hur entreprenadmaskiner och annan egendom som skulle kunna delta i svensk produktivitet också försvinner från vårt land eftersom det är rea på produkter i Sverige. Det är inte bra, det är dåligt för Sverige och det svenska folket.”
Jämför Sverige med grannlandet
Han jämför situationen i Sverige med den i Norge, där även den norska kronan har tagit stryk.
“Norge har en enormt stark balansräkning för landet, men norska kronan tappar också. Det är inget fel på Sverige och det är inget fel på Norge. Men vi är relativt små länder. Man behöver ha en stark valuta. Svenska företag, svenska organisationer och svenska medborgare förtjänar en stark valuta, oavsett om man ska resa i Europa på semester eller om man ska handla med omvärlden med svenska exportvaror.”
“Nästa val till euroval”
Vad får du för reaktioner från näringslivet när du tar upp den här frågan?
“Positiva. Man känner att euroomröstningen ligger så pass långt bort. Det är dags att vi gör både europaparlamentsvalet till ett euroval och svenska riksdagsvalet 2026 till ett val om Sveriges ekonomiska framtid och att den ska vara stark. Och då måste vi gå med i euron.”
Johan Pehrson har tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet att det inte är nödvändigt att hålla en folkomröstning om att gå med i valutasamarbetet. Sverige röstade om euron 2003 då 55,9% av svenskarna sa nej.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.