JM-chefen om svackan: ”Vi är inne i en botten”

JM ökar produktionstakten men vågar inte slå fast att den värsta byggsvackan är över. Återhämtningen har dragit ut på tiden och nu slopas förslaget om en extrautdelning. "Jag tror att vi är inne i en botten och sen är frågan hur lång den blir", säger VD Mikael Åslund.
JM-chefen om svackan: ”Vi är inne i en botten” - JM Mikael Åslund
JM:s VD Mikael Åslund tror "absolut inte på någon ketchuppeffekt i närtid" på marknaden för nyproduktion.

Bostadsutvecklaren JM sålde 649 bostäder i det tredje kvartalet och produktionsstartade 637. Motsvarande siffror i jämförelsekvartalet var 286 och 201.

Trots ökningen beskriver VD Mikael Åslund marknaden för nyproduktion som fortsatt avvaktande. En hämmande faktor är det rekordstora utbudet på andrahandsmarknaden.

“Det stora utbudet håller igen prisutvecklingen. Det kommer att vara lite trögt att få igång marknaden igen men förhoppningsvis kommer den att vara igång rejält om något eller några år”, säger Åslund till Affärsvärlden.

Sänker priserna

JM:s rörelsemarginal försämrades till 3,8% i kvartalet (5,1%). Bolaget tvingades till nya prissänkningar, samtidigt som “hela branschen brottas med en högre kostnadsnivå”, enligt Åslund. Det är en av anledningarna till att han tycker att det är för tidigt att prata om en vändning.

“Tyvärr ser vi ännu inte en normaliserad marknad där köpare och säljare kan mötas med en rimlig marginal. Samtidigt är det positivt att räntesänkningarna har startat. Om tempot hålls uppe där och inflationen hålls nere bör marknaden ta fart framöver.”

I rapporten skriver JM att någon extrautdelning inte kommer att föreslås under det fjärde kvartalet. Tidigare var avsikten att dela ut 3 kr per aktie.

“Styrelsen bedömer att bostadsmarknaden inte har utvecklats i den snabba takt som man hade hoppats, så därför väljer man att inte dela ut. Men ur mitt perspektiv ser det bra ut likviditetsmässigt”, säger Mikael Åslund.

Tror på fler konkurser

Han tillägger att bolaget håller ögonen öppna efter affärsmöjligheter framöver. JM-chefen tror att konkurserna och konsolideringen inom byggsektorn kommer att fortsätta, och att många aktörer kommer sälja av fastigheter och mark framöver.

“Det är där vi vill titta på om vi hittar några bra affärsmöjligheter. Man ska aldrig missa att tjäna på en bra kris tror jag det var någon som sade för länge sedan.”

JM, Mkr Q3-2024 Q3-2023 Förändring
Intäkter 2 515 2 846 -11,6%
Bruttoresultat 294 357 -17,6%
Bruttomarginal 11,7% 12,5%
Rörelseresultat 95 146 -34,9%
Rörelsemarginal 3,8% 5,1%
Resultat före skatt 71 120 -40,8%
Nettoresultat 36 76 -52,6%
Resultat per aktie, kronor 0,60 1,20 -50,0%
Kassaflöde från löpande verksamhet 418 -101

Läs mer: JM: Återhämtning i sikte? 

Läs mer: JM minskar omsättning och resultat

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF