Jens Henriksson: Det är ett krisläge

Folksams nuvarande vd Jens Henriksson presenteras i dag som ny vd och koncernchef för Swedbank. På presskonferensen sätter Henriksson fokus på att återvinna förtroendet för banken.
Sswedbanks Jens Henriksson
Swedbanks VD Jens Henriksson

– Jag är väldigt stolt över att presentera Jens, säger ordförande Göran Persson på en pressträff.

Enligt Göran Persson fanns en lång bruttolista med kandidater men Jens Henriksson var ett naturligt val då det fanns få på listan med mer internationell förankring än Jens Henriksson.

– Vi upplever att Jens Henriksson är utomordentligt väl anpassad, säger Persson.

– Jag känner mig överväldigad och ödmjuk. I går fick jag frågan av styrelsen att bli vd för Sveriges finaste bank. Kombinationen av viktigt, svårt och roligt är det som lockar mig till jobbet, säger Jens Henriksson.

En av punkterna Henriksson lyfter på presskonferensen är också att återvinna förtroendet för banken.

– Det är ett krisläge skulle jag vilja säga. Swedbank och penningtvätt ska inte kopplas i samma mening.

Jens Henriksson ersätter Anders Karlsson som varit tillförordnad vd sedan i mars, efter att Birgitte Bonnesen fick sparken i samband med penningtvättsskandalen i banken.

Tidigare toppositioner

Han har under sitt yrkesliv bland annat haft en topposition under Göran Perssons tid som statsminister då Henriksson var statssekreterare vid finansdepartementet.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, ser ganska positivt på valet av ny Swedbank-vd.

– Jag tror att det kan bli bra. Han har inte direkt bankkunskaper, men de finns i banken, och han har en bred erfarenhet inom finanssektorn. Fast ännu är det lite väl tidigt, det jag vill höra är vad han vill göra med banken, och vilka finansiella mål han sätter upp, säger han.

Storägare med nära relation

Folksam, som storägare i Swedbank, har en nära relation till banken, förklarar han, och det gör att Henriksson kan Swedbank bra.

Men som storägare har Folksam också haft ett ansvar för hur banken styrts. Frågan är om Jens Henriksson i egenskap av vd för storägaren kan ses som insyltad i de penningtvättsskandaler som gjort att banken nu hamnat i kris.

Men så vill inte Andreas Håkansson se det.

– Jag tror inte att penningtvättfrågorna varit kända utanför Baltikum. Men sedan kan man kritisera styrelsen i banken för att ha agerat svagt, men det är lite långsökt att se honom som inblandad, säger han.

På Stockholmsbörsen fick nyheten svalt mottagande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander