”Jättehot mot finansindustrin”

Nästa Uber eller Google finns inom den nya kryptotekniken. Och det innebär ett stort hot mot finansindustrin. Det var en av poängerna under Affärsvärldens paneldiskussion i Almedalen idag.

– Ingen bransch har lagt ner så mycket pengar på it som finansindustrin. Det är häpnadsväckande att utvecklingen på området ändå har gått så långsamt, sade Nils-Robert Persson från Cinnober efter seminariet.

– Det finns börser i USA som investerar miljarder i it-teknik och ändå har kvar folk som gör upp affärerna fysiskt på ett handlargolv. Och det tar ofta 2-3 dagar att genomföra en affär på en börs, trots att det skulle kunna gå på en sekund.

Cinnober levererar it-system till börser och clearinghus och är djupt engagerad i den krypteringsteknik som kallas ”block-chain” och som är en central del i den elektroniska valutan bitcoin. Tekniken innebär att transaktioner inte autenticeras centralt, till exempel av en bank, utan av en stor mängd användare på nätet med så kallad peer-to-peer-teknik.

– Det finns massor med möjligheter för den nya tekniken. Tänk bara på alla de fattiga som jobbar i väst och skickar hem pengar till sina släktingar. Idag betalar de 10-15 procent i avgifter, och så tar det två veckor. I framtiden kommer de kunna skicka pengar gratis på ett ögonblick, säger Nils-Robert Persson.

– Det finns knappast något som är lika hett idag bland riskkapitalister, och de är de första som får upp vittringen på sådana här nyheter. Jag är övertygad om att det kommer skapas nya Google, Uber och Twitter inom det här området.

Persson medverkade i en paneldiskussion i Almedalen på temat ”Vem behöver banker när det finns bitcoin?”. Seminariet arrangerades av Affärsvärlden tillsammans med Deloitte.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.