Jättebanken ger it-systemet skulden

Chefen för Deutsche Bank tänker riva ut det trassliga it-system som får skulden för flera av bankens problem. Det skriver Financial Times.

Efter att ha skurit bort tiotusentals jobb, sänkt bonusar och gjort sig av med tillgångar för flera miljarder dollar ska nu John Cryan, en av Deutsche Banks vd:ar, ge sig på bankens föråldrade datasystem.

I diskussioner med kollegor har han uttryckt bestörtning över den “totala röran” som banken skapat genom att tillåta enskilda team och handlare att jobba på sina egna inkompatibla plattformar.

Bankens informationschef, Kim Hammonds, som hämtats från Boeing, har berättat att it-systemet jobbar genom trial and error, en princip som om den praktiserats på hennes tidigare arbetsplats skulle vara som att skicka upp flygplan i luften, se dem krascha, och sen försöka lära sig av misstagen.

Deutsche Bank har till exempel mer än 100 olika bokningssystem för handel bara i London. Banken har även varit oförmögen att få fram information som begärts av regleringsmyndigheter, vilket bidrog till att banken underkändes i årets amerikanska stresstest, enligt FT.

Banken hamnade i fokus förra veckan när det avslöjades att valutakontoret i London av misstag betalat 6 miljarder dollar till en amerikansk hedgefond, en fadäs som upptäcktes först dagen därpå.

En junior medarbetare hade, medan chefen var på semester, tagit miste på en brutto- och nettosiffra, vilket resulterade i “för många nollor”, enligt Financial Times.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.