Jättar utmanas på nytt

Nu finns två av den geniförklarade Linus Torvalds omtalade skapelser i en produkt. Användningen av Crusoe-chipet tar fart.

Internetapparaten som kombinerar datorgurun Linus Torvalds två mycket omskrivna projekt, mikroprocessorn Crusoe (för bärbara datorer) och operativsystemet Linux har nu lanserats. Internetoperatören America Online och amerikanska PC-försäljaren Gateway har tagit fram en slags dator för internetanvändning (ej vanlig pc). I datorn finns mikrochipet Crusoe och den mobila versionen av Linux finns inbyggt.

Gratissystem

Linux, som skapades av Linus Torvalds, är till skillnad från andra operativsystem gratis och har en så kallad öppen källkod. Den finländske hedersdoktorn har utmålats som Microsoftgrundaren Bill Gates värsta mardröm och arbetar nu på det Kalifornienbaserade Transmeta, som efter flera års väntan och mycket hemlighetsmakeri i vintras presenterade chipet Crusoe, uppkallat efter den berömda romanfiguren.

Detta mikrochip är särskilt anpassat för bärbara datorer och handhållna apparater, eftersom chipet bland annat är lättare och mer strömsnålt än andra processorer. Det är alltså inte bara Microsoft som får konkurrens av Torvalds. Chipet utmanar en annan av datorvärldens jättar, nämligen Intels Pentiumprocessorer.

De nya kombinationsapparaterna är inte de enda goda nyheterna för Linus Torvalds. Dessutom börjar användningen av Crusoe nu ta fart.

Till exempel amerikanska Compaq, världens största datortillverkare, väntas producera en dator med Crusoe, och jätten IBM har sedan tidigare börjat producera handhållna datorer med det aktuella chipet i, som snart ska börja säljas.

Men konkurrenterna sitter inte stilla och tittar på. Komponenttillverkaren Intel håller på att ta fram en ny mikroprocessor, en variant av bolagets Pentium III-processorer som ska lanseras i sommar och som drar lika lite ström som Crusoe.

Inte bara Crusoeprojektet utan även Linux vinner terräng. Operativsystemet har tagit knappt en fjärdedel av den totala servermarknaden i världen, enligt statistik från analysföretaget IDC.

Operativsystemet Linux har länge utmålats som det stora hotet mot Microsofts Windows. Men någon verklig konkurrent har det än så länge inte blivit, snarare en nagel i ögat. Anledningarna är flera. Dels kräver ett Linuxsystem betydligt mer av sin användare, på samma sätt som operativsystemet Unix (som Linux är byggt på) gör, jämfört med Windows. Ett exempel är att man inte kan använda vanlig ordbehandling, till exempel Word, på Linux.

Inget formellt ansvar

En annan sak som hindrat företag att installera Linux istället för till exempel Unix (Sun Solaris operativsystem) eller Windows är att det kan vara svårt för kundföretagen att hitta support och service då Linux inte är någon allmän standardlösning. Eftersom Linux har en öppen källkod finns det ingen som har ansvar för fortsatt produktutveckling.

Men det finns flera argument som talar för Linux.

En lång rad människor arbetar med att förbättra operativsystemet. Dessa arbetar gratis. Eftersom grundaren Linus Torvalds ställt krav på att den som modifierar programvarukoden också måste offentliggöra förändringen så kan alla ta del av den. Detta gör att en utveckling och förbättring sker kontinuerligt.

Systemet är stabilt och enligt förespråkarna mer kostnadseffektivt jämfört med andra.

Dessutom försöker många datortillverkare skapa alternativ till Microsoft, även Dell till exempel säljer Linuxservrar.

Dessutom finns nya möjligheter när och om Microsoft styckas. Ett scenario är att Microsoft delas upp i två enheter där operativsystemet Windows blir en del och Officefunktionerna med Word utgör den andra delen. Officedelen kan då utveckla och tillverka tillämpningar inte bara för Windows utan också för Linux, spår analytiker Affärsvärlden talat med – även om det inte sker över en natt. Detta kan gynna Linux enormt.

En del tror att andra effekter kommer att påverka Linuxanvändningen, bland annat de datavirus som spritt sig explosionsartat världen över via Microsoft Outlook.

“De säkerhets- och virusproblem som Microsoft har haft gynnar Linux. Vi fick direkt jobb av företag att byta plattform från Windows till Linux av säkerhetsskäl”, säger Dag Gullberg, regionchef Syd, Linuxkonsult Nordic.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase