JAS lyfter mot Asien

Jas 39 Gripen har flera nya kunder på gång i Fjärran Östern. Det säger vd Bengt Halse i en intervju med FV. Samtidigt tvingas han dock sänka vinstmålet för bolaget.

– Vi jobbar med flera möjliga kunder i Fjärran Östern. Men det är svårt att bedöma tidsplanen, säger Bengt Halse. – Det finns ett ersättningsbehov. Flera länder har en 30 år gammal flygplansflotta, och står i behov av att sänka driftskostnaderna, tillägger han. Halse vill inte namnge potentiella kundländer. Men hittills har i varje fall Malaysia offentligt visat intresse för Gripen. Hetast just nu är dock förhandlingen med Tjeckien. I måndags godkände den tjeckiska regeringen köp av 24 plan, och i går och på fredag sker en omröstning i parlamentet. Därefter går ärendet till senaten, som har maximalt 30 dagar på sig att ge eventuella synpunkter. – Det känns som att vi har sprungit ett 3 000-meters lopp och passerat vattenhindren. Ett par hinder återstår, men utan vatten, säger Bengt Halse. – Man ska ha respekt för politiska beslut. Men det finns inget just nu som talar emot att det skulle gå vägen i Tjeckien, säger Owe Wagermark, informationsdirektör på Gripen International. Får Jas-Gripen-konsortiet ordern från Tjeckien blir det den tredje exportordern för Jas-projektet, inräknat leasingaffären på 14 plan till Ungern. Chans på en fjärde beställning finns framför allt i Österrike, som är på gång att byta ut flottan av Saabs gamla Draken-plan. Tanken är att Draken-flottan ska börja fasas ut 2005, och ersättas av 30 nya plan. Jas-Gripen-konsortiet konkurrerar med amerikanska F16, sålt i drygt 4 000 exemplar, samt Eurofighter Thyphoon. – Vi lämnar in en förnyad offert per den 30:e april. Det sker på Österrikes egen begäran. Sedan är det sagt att ett besked ska kunna lämnas före sommaren, säger Owe Wagermark. Också i Polen är Saab-Gripen-konsortiet med i en slutupphandling. Polen planerar att köpa 48 nya stridsflygplan till ett värde av cirka 36 miljarder kronor. I media har amerikanska F16 pekats ut som en övermäktig konkurrent i just Polen, men Bengt Halse är trött på den beskrivningen. – Media har gett Polen-avtalet till USA ungefär fem gånger. Så är det inte, säger han. Owe Wagermark förtydligar: – Jag tror att vi får en förfrågan om en slutlig offert i maj eller juni. Sedan kan Polen sannolikt fatta ett beslut i slutet av hösten. Och såsom jag ser det har vi en mycket god chans, säger han. Saab släppte rapporten för det första kvartalet i går. Resultatet före skatt blev 98 miljoner kronor, vilket var under analytikernas förväntan. Aktien sjönk en dryg procent efter rapporten. För helåret 2002 är prognosen “ett förbättrat rörelseresultat”. Bengt Halse säger till FV att “fjolårets marginal på 6 procent förhoppningsvis ska kunna överträffas lite grann”. Tidigare har Saab även uttalat en målsättning om att nå en rörelsemarginal på 10 procent 2003. – Det blir svettigt. Som det ser ut i dag finns det en möjlighet att nå 10 procent, men kanske först senare på året, säger Bengt Halse.

Viktor Svensson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.