Japan visar vägen

Japanerna visar vägen mot GPRS och tredje generationens nät. Framgångarna för I-mode är på en gång uppmuntrande och oroande för den europeiska mobilbranschen.

Den japanska operatören NTT Docomo införde redan i början av 1999 en paketbaserad datatjänst i sitt mobilnät, kallad I-mode. Efter en försiktig inledning har tjänsten visat sig vara en formidabel succé och har på bara ett år lockat cirka sju miljoner användare. Framgångarna har gjort att NTT seglat upp som Tokyobörsens högst värderade företag.

Omtyckta tjänster

Japans mobilnät, PDC, är en egen standard och I-mode är NTT Docomos egen datalösning. Men systemet påminner om hur GSM-näten kommer att fungera när GPRS (se föregående artikel) är infört, och är alltså en intressant indikator på potentialen för den här typen av tjänster.

De japanska användarna har tagit till sig tjänsterna helhjärtat och använder dem i stor utsträckning. NTT Docomo har till och med fått dra i bromsen när det gäller abonnenttillströmningen för att klara kapacitetskraven.

Det här är naturligtvis goda nyheter för branschen, eftersom vi hittills har haft små möjligheter att studera användarnas reaktion på mobila internettjänster. Både i branschen och i media har det diskuterats ganska länge hur använda och omtyckta dessa tjänster verkligen kommer. Om de japanska mobilanvändarna är något att gå efter, så väntar stora framgångar för mobilt internet över hela världen.

NTT Docomo har en egen portal med officiella tjänster, men systemet är också öppet så att användarna kan nå fristående tjänster. Det har gjort att det finns ett stort utbud för användarna. NTT Docomo får naturligtvis betalt för trafiken, men tar också en del av intäkterna från handeln inom de allmänna tjänsterna.

Det handlar om allt från banktjänster och resebokningar till speltjänster. Underhållning och spel ser mycket lovande ut som en framtida intäktskälla. Redan nu kommer drygt 50 procent av intäkterna inom I-mode från olika typer av speltjänster.

Ett år före

Men det är sannolikt med blandade känslor som branschen noterar de japanska framgångarna. Hittills har Europa och Norden haft initiativet på det mobila området.

Det skandinaviska mobilteleanvändandet är fortfarande högst i världen. Idag har drygt 60 procent av befolkningen i Sverige mobiltelefon. Men när det gäller erfarenheter av mobilt internet ligger Japan uppskattningsvis mer än ett år före Sverige och övriga europeiska länder.

Allt talar för att Japan blir tidigt ute med utbyggnaden av tredje generationens mobilnät. Kapacitetsproblemen och frekvensbristen gör att de japanska operatörerna har bråttom. NTT Docomo har uttalat ambitionen att bli först i världen med tredje generationens nät.

Enligt planerna ska mobilnätet gå i drift redan nästa år.

Farliga konkurrenter

Det här kommer sannolikt att göra japanerna till farliga konkurrenter till Ericsson och Nokia. De japanska operatörerna börjar lyfta blicken utomlands. Japanernas styrka inom hemelektronik kan också bli en viktig faktor när allt fler produkter får trådlös access.

Japan har redan idag ett försprång och kan få ytterligare ett par års försprång inom tredje generationens mobilnät. I Sverige kommer nästa generations nät sannolikt år 2003, alltså två år efter japanerna. I Europa förväntas Tyskland och Storbritannien vara tidigt ut med tredje generationens nät, eftersom även de kommer drabbas av frekvensbrist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase