JAPAN: FINANSMARKNADEN – Behöver sin smäll
Med en fart och kraft som få förutsett har regeringen Hashimotoinlett ett av Japans mest omfattande reformprogram, döpt tillBig Bang efter förebild från London. Det som i höstas skullevara genomfört till år 2001, skall nu vara klart under nästa år!Till denna avreglering av finansmarknaden skall också läggas denhårda budgetsanering som regeringen vill genomföra. Det ärbråttom om Japan och Tokyo skall återvinna marknadens förtroende.Den ekonomiska krisen som följt på 80-talets bubbelekonomi harblivit en av landets längsta. Den har dessutom kantats ochförvärrats av en oupphörlig serie politiska skandaler som får desvenska kontokortsaffärerna att te sig Grönköpingsmässiga.
Premiärminister Ryutaro Hashimoto säger själv att hans ambitionär att ändra det politisk-ekonomiska system som berövat landetdess utvecklingsförmåga. Flera av de nödvändiga lagförslagen ärredan framlagda och nya är på väg.
Försäkringsmarknaden har delvis öppnats för utländsk konkurrens.Från april 1998 avregleras valutamarknaden så att privatpersoneroch företag fritt får placera pengar i utländska värdepapper ochvalutor. Följden bör bli en kraftig press på dagens höga priser,courtage och avgifter på finansmarknaden. De stora bjässarnatvingas till rationaliseringar och många av de små ineffektiva,mäklar- och finansinstituten, som i dag skyddats av regelverk ochhandelshinder, kommer att slukas och slås ut.
Regeringens förslag om att tillåta holdingbolag och tillåta nyakonstellationer mellan banker, mäklare och finansinstitut sätterfart på den i dag överbefolkade och ineffektiva finansmarknaden.Förbudet mot holdingbolag infördes 1945 efter krav frånsegermakten USA. Målet var att stoppa zaibatsus, de mäktiga,starkt politiserade, industrikonglomerat som ansågs medskyldiga
till Japans aggressiva krigspolitik under 30-talet. I ställetfick man dagens svåröverskådliga keiretsus. Kritiker varnar föratt förslaget öppnar för än mer missbruk av makten i det redanhårt toppstyrda japanska näringslivet.
FRIARE CENTRALBANKNya regler skall göra den hittills mycket hårt styrda riksbanken,Bank of Japan (BOJ), mer självständig gentemotfinansdepartementet och mer öppen för insyn. Regering ochdepartement behåller dock viss vetorätt.
Nya regler för att övervaka finansmarknaden skall också införas.Efter de senaste årens många skandaler får behovet anses väldokumenterat. Nu lyfts kontrollen ut från finansministeriet(MoF), som blir ytterligare avlövad en del av sin makt.Samtidigt införs nya redovisningsregler för statliga företag ochinstitutioner. Hittills har insynen i statens fastighetsinstitut,utvecklingsbank, pensionsorganisation varit närmast obefintlig.
Ytterligare en hel rad förslag kommer att läggas fram denärmaste månaderna:
– Omsättningsskatten på aktier skall ses över och sänkas.
– Courtage och avgifter, som i dag beslutas av myndigheterna,läpps fria.
– Förbudet för banker att mäkla aktier avskaffas.
– Friare placeringsregler för pensionsfonder.
– Aktieoptioner till anställda tillåts.
– Nya regler skall göra det lättare för bankerna att sälja utbelånade fastigheter.
– Översyn av de fastighetsskatter som i dag begränsarmarkanvändandet.
– Nya regler för byggande skall tillåta effektivaremarkanvändning.
Regelverken ändras alltså radikalt på rader av områden. Det villtill om Tokyo skall kunna återta sin position som ett avvärldens ledande finanscentra vid sidan av London och New York.MoF har med oro sett hur Tokyo tappat mark till Singapore ochHongkong. För tio år sedan svarade Tokyo för en tredjedel avvärldens finansmark-nad, en andel som nu minskat till ca tioprocent.
Bakom en del av reformerna ligger också hårda påtryckningar frånomvärlden, och då främst USA, som inte gillar att den japanskamarknaden med konstlade handelshinder hålls stängd förutlänningar. Kritiken är i vissa fall berättigad, men minst likaofta baserad på okunnighet, missuppfattningar ochkulturchauvinism.
För många japanska institutioner och anställda blir det nu frågaom en smärtsam men nödvändig anpassning till den internationellamarknaden och den globalisering som inte minst japanska företagvetat att utnyttja. Mest drabbade blir de anställda iservicesektorn, banker och den privata och offentliga byråkratin.Skyddade bakom handelshinder och regelverk har dessainstitutioner hittills sluppit de hårdhänta rationaliseringskravsom gått ut över industrianställda. Politikerna själva och derastjänstemän drabbas också i den meningen att de skall tvingastill ökad öppenhet och minskade möjligheter till mutor,maktmissbruk och röstköp. Hur det blir med detta i verklighetenär för tidigt att säga.
Vinnare blir de banker, finansinstitut och företag som snabbtförmår att anpassa sig till den nya konkurrensen. Vinner görockså de kunder, privatpersoner och företag, som med ökadkonkurrens får lägre priser och som också kan agera friare påden internationella finansmarknaden.
BILDTEXT: Det är en bit kvar till dess att kaoset på börsgolvetersätts av datorer och modern teknik.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.