Jakt på biologiska läkemedel
I slutet på 1990-talet godkändes årligen 30-40 nya originalläkemedel i USA. De senaste åren har antalet nylanseringar minskat kraftigt trots ökade investeringar i forskning och utveckling. I år har hittills bara 15 nya originalläkemedel godkänts, vilket till och med är färre än fjol (22), som många trodde skulle bli ett bottenår.
Produktivitetskrisen hos de stora läkemedelsbolagen förefaller djup. Någon enkel förklaring till läget finns inte. En del skyller på att FDA, läkemedelsmyndigheten i USA, blivit hårdare i sina bedömningar efter fiaskot med Mercks smärtstillande medel Vioxx, som för tre år sedan fick dras in från marknaden på grund av svåra biverkningar. Men produktivitetskrisen var tydlig även före Vioxx.
Astra Zeneca är ett av de bolag som haft störst problem att få fram något nytt. I år har företaget gått sämst på börsen av alla de stora läkemedelsbolagen, med en kursnedgång på omkring 25 procent. Kursen är nu lägre än för åtta och ett halvt år sedan då Astra gick ihop med Zeneca och noterades som Astra Zeneca.
Fusioner är således inte någon lösning på produktivitetsproblem. Vi har heller inte sett några fusioner bland de stora under senare år. Däremot pågår en konsolidering bland de mellanstora bolagen. Det största köpet i år är amerikanska Schering-Ploughs köp av holländska Organon, läkemedelsdivisionen i Akzo Nobel, för 14 miljarder dollar. Tillsammans blir bolagen en ledande tillverkare inom området kvinnohälsa.
Det pågår också en konsolidering inom segmenten generika, alltså kopior av patentfria substanser, och specialty pharma, företag som inlicensierar eller köper andras läkemedel. Meda står bakom ett par av dessa större affärer med förvärven i år av amerikanska Medpoint och svenska Recip för totalt drygt 8 miljarder kronor.
Bland börsnoterade tillverkare av originalläkemedel har det i år gått bäst för danska insulintillverkaren Novo Nordisk, som haft en kursuppgång på omkring 65 procent.
Novo Nordisk sysslar med biologiska läkemedel, alltså mediciner som framställs med modern bioteknik. Det danska företaget har lyckats få fram nya insulinprodukter vilket lett till en kraftig försäljningsökning.
De stora läkemedelsbolagen jagar nu biologiska läkemedel. Det gäller inte minst Astra Zeneca, som i år köpte amerikanska bioteknikföretaget Medimmune, specialiserat på antikroppar, för drygt 15 miljarder dollar. Astra Zeneca vill bli ännu större inom antikroppar. Det räckte inte med det tidigare köpet av brittiska Cambridge Antibody Technology.
Astra Zeneca är inte ensamt om sin jakt. Vi har sett en lång rad av samarbetsavtal med och förvärv av bioteknikföretag under senare år, från exempelvis jättar som Glaxo Smith Kline, Novartis och Sanofi-Aventis. Och denna trend lär fortsätta nästa år. Det gör att forskningsbolag med biologisk inriktning blir heta, som danska Genmab eller svenska Bioinvent.3 trender * Fortsatt produktivitetskris. * Jakt på biologiska läkemedel. * Mellanstora bolag går ihop. När nås botten? Antal godkända nya originalläkemedel i USA 1996 53 1997 39 1998 30 1999 35 2000 27 2001 24 2002 17 2003 21 2004 36 2005 20 2006 22 2007 15 K��lla: FDA, 2007 är till och med oktober.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.