Intervju Investeraren
Jagar nästa Evolution bland småbolagen: ”Extrem vinsttillväxt under många år”
"Det är det absolut dyraste jag har i portföljen. Men vi kommer få en extrem vinsttillväxt under många år", säger han.
I en intervju med Afv berättar förvaltaren också om:
✔ Sektorerna som kan bli vinnare under tulloron: "Bra ställe att gömma sig"
✔ Varför han inte gläds åt budet på Fortnox
✔ Fastighetsaktierna han tror på: "Det är ett nytt spel"

Humle småbolagsfond kommer få en stadig kassa om buden på Fortnox och Biotage går igenom. Förvaltaren Petter Löfqvist ser fram emot att “sätta sprätt på pengarna”, men är kluven till själva uppköpen.
“De är ganska lika på så sätt att det handlar om opportunistiska bud. Det är spelare med god insyn i bolagen som passar på när kurserna är nedtryckta”, säger han.
I Fortnox fall har grundaren Olof Hallrup slagit sig samman med EQT. De vill växla upp tempot i Fortnox produktutveckling, och menar att det görs bäst i privat miljö.
“Jag förstår resonemanget och det är möjligt att börsen inte har den uthållighet som krävs för sådana typer av långsiktiga investeringar. Men det är skittråkigt att bolaget försvinner, och det kommer skapas jäkla mycket värde om de lyckas med planen”, säger Löfqvist.
När det gäller Biotage är han mindre sentimental. Bioteknikbolaget presenterade “en riktigt risig rapport” samma dag som budet på från storägaren och riskkapitalbolaget KKR lades fram.
“Med tanke på hur dålig rapporten var skulle det nog ta ganska lång tid för bolaget att på egen hand jobba sig upp till budkursen 145 kronor”, resonerar Löfqvist.
Humle Småbolagsfond
Förvaltare: Petter Löfqvist
Förvaltat kapital: 4 220 MSEK
Förvaltningsavgift: 1,50%
Utveckling 1 år: 2,9% (index -1,4%)
Utveckling 3 år: -3,9% (index +15%)
Utveckling 5 år: 101,8% (index +79,8%)
Tio största innehaven:
Fortnox, Beijer Ref, Avanza, Sectra, Securitas,
AAK,Addtech, Sagax, Trelleborg, NP3
Tror på svensk konsument
Förvaltaren bedömer det som sannolikt att buden går igenom, vilket skulle innebära att cirka 6–7% av hans portfölj omvandlas till likvider. Redan nu är tankearbetet igång kring hur pengarna ska sättas i arbete.
“Det är en kul process och det intressanta är att det sammanfaller med Trumps tullkrig. På bara några veckor har marknaden förändrats radikalt, vilket innebär att man måste fundera på portföljens positionering.”
Den fråga han ställer sig är vilka bolag som har motståndskraft att kunna leverera oavsett vad som händer i geopolitiken och världsekonomin.
Löfqvist har redan “på marginalen” börjat minska sin exponering mot den amerikanska konjunkturen. Bland annat har industribolaget Hexpol “rykt ur portföljen” och andra innehav har trimmats ner.
“Jag tror att man behöver ha en exponering som är lite mer inhemsk. Svenska konsumentbolag kan vara ett bra ställe att gömma sig om man vill slippa tullproblematik. Deras inköp sker ofta i dollar och den har blivit billigare. Dessutom får svenskar sänkta skatter och mer i plånboken 2025.”
Satsar på fastigheter
Förvaltaren har i dagsläget inga rena konsumentbolag i portföljen, men han menar att innehaven Avanza och Nordnet kan ses som ett spel på samma tema.
“De ger dig exponering mot gemene mans ekonomi. Så länge vi inte har en börs som fullkomligt kraschar kan de här nätbankerna tjäna rätt bra pengar.”
Petter Löfqvist bedömer även att fastighetssektorn skulle kunna erbjuda en fristad mot turbulensen i omvärlden. I portföljen finns NP3, Sagax, Nyfosa, Swedish Logistic Property och Emilshus.
“Du får en ren exponering mot den svenska ekonomin och slipper valutarisker och tulldebaclet. Så länge vi inte går in i en lågkonjunktur med ökade vakanser, så har vi en spännande situation där fastighetssektorn är ganska lågt värderad.”
“Ett nytt spel”
Han betonar samtidigt att “det inte längre funkar” att satsa på de bolag som lånar mest pengar för att förvärva fastigheter. Affischnamnet för den strategin, SBB, har rasat över 90% från toppen 2021.
“Det är ett nytt spel nu där jag tror det handlar om att hitta bolag som har hög avkastning på sina fastigheter. Som NP3, Nyfosa, Sagax och Emilshus. Det innebär att de genererar riktiga kassaflöden”, säger Löfqvist.
Han tillägger att många bolag i sektorn tidigare har varit för högt belånade, men nu är i gott skick efter att ha “rensat balansräkningarna” genom försäljningar och dylikt. Dessutom väntas kassaflödet växa tvåsiffrigt nästa år på sektornivå, enligt uppskattningar från Carnegie.
Vinsttillväxt i fokus
Humle-förvaltarens övertygelse är att det som driver värde över tid, är just bolagens förmåga att växa sin vinst.
“Mitt jobb handlar ju om att leverera avkastning. Därför vill jag skapa en portfölj med 35–40 bolag som har förutsättning att växa snabbare än småbolagsmarknaden över tid.”
Löfqvist lyfter fram innehavet Bufab som ett typexempel på vad han söker efter. Ett bolag med en bevisad förmåga att växa vinsten, och med goda förutsättningar att fortsätta göra det.
Han säger att Bufab gynnas av att allt fler industribolag vill outsourca uppgiften att flytta skruvar och muttrar, från fabriker i Asien och Östeuropa till sina egna produktionslinor.
“Bufab har växt 15-17% på sista raden de senaste fem-tio åren. Och förmodligen kommer de att kunna växa under väldigt lång tid, eftersom en har en stark position på en marknad som konstant expanderar.”
Vill hitta nästa Evo
Förvaltaren räknar även med en “extrem vinsttillväxt” under många år framöver för Sectra – det “absolut dyraste bolaget i portföljen”. Enligt Factset är P/E-talet över 90 på nästa års vinstprognoser.
“Drömmen för en småbolagsförvaltare är att hitta vad som kan bli nästa storbolag. Vi har sett Evolution, Hexagon och Nibe göra de resorna. Jag bedömer att Sectra har alla förutsättningar för att kunna bli nästa storbolag.”
Medicinteknikbolaget har redan lyckats med den svåra uppgiften att ta sig in på flera stora sjukhuskedjor i USA, och har en diger orderbok. Sectras bildbehandlingssystem kan dessutom vidareutvecklas, enligt Löfqvist.
“Är man väl inne på sjukhusen har man en potential som är brutal under många år framåt. Det finns också en extrem tillväxtpotential i att expandera utanför traditionella röntgenbilder, till områden som patologi och cancer. Det finns många olika applikationer som de fortfarande inte har börjat sälja.”
Han spår att bolaget kommer vara betydligt större om tio år än idag, och med en väsentligt högre marginal när fokuset ställs om från tillväxt till lönsamhet.

“Tickande vinstmaskin”
Embracer-avknoppningen Asmodee väntas inte uppvisa samma explosiva tillväxt som Sectra. Men Löfqvist tror att brädspelsbolaget kan bli en “stadigt tickande vinstmaskin över tid”. Han köpte nyligen in aktier för ett 50-tal miljoner.
Asmodee var länge en utpräglad serieförvärvare innan bolaget köptes upp av Embracer. Den offensiva strategin tvingades då pausas grund av koncernens höga skuldsättning.
“Som fristående bolag borde Asmodee kunna släppa loss den här förvärvsmuskeln igen. De verkar på en ganska konjunkturoberoende marknad som växer 4–5% per år, plus att de kan växa genom förvärv”, säger Petter Löfqvist.
Har du fler aktieköp på radarn?
“Med tanke på att vi har två bud i portföljen så måste jag fortsätta att stuva om. Kanske i lite högre takt än vad man gör i vanliga fall.”
Läs mer:
Doldisförvaltaren: ”Sju av tio rätt har gett en halv miljard mer än index”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.