”Jag skulle gärna se en stabilare ägarprofil”
Framfab har efter flera månaders försök lyckats hitta en köpare till Driftbolaget. Men dagens affär med IT-jätten EDS innebär inte något efterlängtat kassatillskott. Framfab får bara 10 Mkr kontant men slipper samtidigt månadskostnader i samma storlek för att driva bolaget.
När tanken på att sälja Driftbolaget kom upp under förra hösten nämndes värderingar på flera hundra miljoner kronor. Att Framfabs VD Johan Wall genomför en affär på dagens nivå beror på att han samtidigt kan presentera ett samarbete med EDS i Norden. Förhoppningen är att Framfab med EDS som partner helt enkelt ska sälja mer konsulttjänster och därmed återigen får fart på verksamheten.
Kortfattat kan affären sammanfattas som att Framfab köper trovärdighet dyrt medan EDS till liten risk får chansen att ta del av Framfabs kundlista.
”Försäljningsarbetet med Driftbolaget har pågått i ett halvår och vi har haft ett flertal olika intressenter. Vi har fastnat för EDS för att kombination av att lägga Driftbolaget i riktigt trygga händer tillsammans med alliansen är bäst för Framfab. Även om det faktiska pris vi får för verksamheten bara är 10 Mkr, så ger affären tydlighet och en långsiktighet för våra kunder”, säger Johan Wall till Ekonomi24.
Finns det inte en risk att ni hamnar i klorna på en stor amerikanska IT-jätte? ”Det är snarare tvärtom. Jag har sett ända sedan jag tillträdde i november att det är viktigt för Framfab att få en part som vi kan hålla i handen och därmed visa för våra kunder att Framfab har en långsiktighet, en överlevnad om man ska dra det hårt, och en kompetenskapacitet som räcker. Det här är ett väldigt bra sätt att visa det på.”
Vad ger det för signaler internt på Framfab? ”De som har varit ute hos våra kunder och känt vibbarna från kunderna att de inte riktigt litar på Framfabs långsiktighet, de känner att det här är väldigt bra. Sedan vet jag att många internt är sugna på den här förstärkningen, det innebär en kompetensförstärkning och så får jag ju nöjet att i styrelsen också få lite ammunition i förändringsarbetet som Framfab genomför just nu.”
Vem från EDS sida som sätter sig i Framfabs styrelse är inte klart. Tanken är att ett förslag ska kunna godkännas på bolagsstämman den 4 maj. Både Johan Wall och Kaj Green, VD på EDS Nordic, förklarade på tisdagens presskonferens att Framfab kan behöva genomföra ytterligare åtgärder för att återställa lönsamheten i konsultrörelsen.
Det gäller även Driftbolaget. Enligt Kaj Green kommer EDS genomföra ett antal åtgärder för att öka Driftbolagets lönsamhet. Därför är det för tidigt att säga om hela personalstyrkan får anställning hos EDS. Framfab har inte ställt några sådan krav i förhandlingarna.
”Vi har ställt kravet att de ska ta hand om våra kunder på ett så bra sätt som möjligt. Vad jag förstår så kommer den stora majoriteten av personalen att jobba kvar med samma arbetsuppgifter, medan ett fåtal kommer att få andra arbetsuppgifter inom EDS”, säger Johan Wall.
Hur fort kan alliansen med EDS ge resultat för konsultrörelsen? ”Jag tror att vi kan se effekter redan under Q2 och då menar jag effekter i form av säljarbete. Sedan ska det självklart levereras också och det kommer att ske under Q3 och Q4.”
Tidigare har man kunnat anta att en försäljning av Driftbolaget skulle ge mer i kassan. Behöver ni ta in pengar på något annat sätt efter det här? ”Jag kan säga så här först. När jag tog över Framfab i november skedde det samtidigt med en väsentlig marknadsförändring. Det är klart att det ganska snart var uppenbart för mig att det behövdes rejäla tag. Om vi fullföljer hela vårt program med avyttringar och renodling så bedömer vi att vi har en god finansiell situation att sedan kunna jobba oss tillbaka till lönsamhet under fjärde kvartalet.”
Skulle det vara intressant att EDS kom in som delägare för att stärka banden ytterligare? ”Ett ägande måste syfta någonstans. Och det måste i så fall ge en väsentlig förbättring i vårt samarbete och jag är inte riktigt säker på hur det skulle se ut. Vad jag däremot säger är att Framfab idag har 62 000 aktieägare och de allra flesta äger mycket små poster som vänder väldigt ofta. Det innebär att vi har en hög volatilitet och en instabilitet i vår ägarbild. Det här vill jag förändra och därför skulle jag gärna se en tydligare och stabilare ägarprofil än vad vi har idag.”
Ska man tolka det faktum att ni säljer Driftbolaget för 10 Mkr som att ni har finansiella muskler att finnas kvar efter den här svåra perioden? ”Du ska tolka det här som att det är en pang-deal för oss, därför att vi skapar nya intäkter. Det handlar inte om vi säljer för 10 eller 20 eller 5 Mkr. Det handlar om vilken intäktsmassa vi kan skapa av det här.”
Det ni har sagt tidigare om att ni har tillförsikt när det gäller kassasituation kvarstår det? ”Ja, det kvarstår, och det är återigen baserat på snabb effektiv avhändning av de källor som bränner kapital. Där var Driftbolaget ganska väsentligt för oss. Det finns andra delar också. Framfab Labs är viktigt, det kostar också stora pengar. Villkorat att vi kan hantera detta tillräckligt snabbt och villkorat att vi håller i vår försäljning och vidareutvecklar gamla kunder, så ska vi nog ta oss upp på banan igen. Sedan kan man ifrågasätta när en styrelse i Framfab bör ta ställning till en kapitalinjektion. Bör den komma första kvartalet nästa år eller under fjärde eller tredje kvartalet i år? Det är upp till styrelsen.”
Kan en ny finansiering av Framfab Labs var klar till bolasstämman den 4 maj? ”En extern finansiering av Labs ligger långt upp på listan. Om vi blir klara till 4 maj eller inte har jag ingen uppfattning om, men det är viktigt för oss att säkerställa Labs långsiktighet. Framfab kan inte långsiktigt finansiera en verksamhet som inte är konsultverksamhet.”
Hur ser det ut när det gäller Bredbandsbolaget och ägarandelen i Orange-konsortiet? ”Vi hanterar de i den ordning som det blir aktuellt. Vi är öppna för att i Labs, precis som med B2 och Orange, se väsentliga utspädningar.”
Ni skriver i årsredovisningen att den negativa utvecklingen i Norden ser ut att sprida sig till hela Europa. Hur känns det på marknaden idag? ”Jag har den uppfattningen att första kvartalet har varit, och andra kvartalet fortsatt är, ganska kämpigt för den här typen av företag. Det här är en omstruktureringstid. Det är inte över än.”
Tredje kvartalet är semesterkvartal, när vänder det? ”Gör dig inga illussioner om att tredje kvartalet kommer att vara bra. Vi bryter isen någon gång under fjärde kvartalet operationellt.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.