”Jag skulle gärna se att vi sålde”

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tycker att Första AP-fonden borde sälja aktierna i General Dynamcis som tillverkar klusterbomber. Men hon säger samtidigt att det inte går med nuvarande placeringsregler. Frågan om etiskt tveksamma innehav ska diskuteras vidare i fondens styrelse.

Ekonomi24 kunde på fredagen berätta att flera svenska pensionsfonder med statliga Första AP-fonden i spetsen har placerat mångmiljonbelopp i flera amerikanska vapentillverkare. Bland dessa finns General Dynamics som bland annat säljer delar till de hårt kritiserade klusterbomber som använts i USA:s bombningar i Afghanistan.

”Jag tycker inte att det känns bra att vi har aktier i det här företaget, det tycker jag inte”, säger Wanja Lundby-Wedin LO-ordförande och ledamot i Första AP-fondens styrelse.

”Detta är en fråga som vi får diskutera. Jag skulle gärna se att vi sålde innehavet, samtidigt som jag också då måste vara klar över att när jag säger det så frångår jag vårt regelverk, då går jag längre än det placeringsreglemente vi har”, säger hon.

De placeringsregler som finansdepartementet har satt upp för AP-fonderna säger att fonderna ska ta etisk och miljömässig hänsyn men samtidigt inte tumma på kravet att maximera avkastningen. De mer detaljerade placeringsregler som Första AP-fondens styrelse arbetat fram säger bland annat att fonden inte ska placera i företag som bryter mot internationella konventioner.

Men till skillnad från landminor regleras inte användningen av klusterbomber i några internationella avtal även om flera grupper försöker få till stånd begränsningar av vapentypen. Det gäller inte minst den svenska regeringen.

”Jag tycker att frågan är värd att diskutera. Det är så att den (bombtypen) inte är med i konventionen men det är ändå så att man driver frågan från svenska staten, så det får vi nog resonera om”, säger Första AP-fondens ordförande Anna Hedborg.

Styrelsen har tagit fram placeringsregler som just nu håller på att införas. Med nuvarande system lär dock General Dynamics bli kvar i portföljen.

Wanja Lundby-Wedin tycker att Sverige främst ska försöka påverka utformningen av de internationella konventionerna så att man även i fortsättningen ska kunna placera pensionspengarna efter dessa.

Den synen får kritik från Berit Johannesson, riksdagsledmot för vänsterpartiet och medlem i försvarsutskottet, som har motionerat om förbud för klusterbomber.

”Det är mycket upprörande att man inte har tillräckliga instrument i AP-fonderna för att kunna sätta stopp för sådana här aktieinnehav utan att svenska folket via sina fonder är med och finansierar den här verksamheten”, säger Berit Jóhannesson som inte tycker att regeringens hållning går ihop.

”Man måste se över reglerna så att man inte ger dubbla budskap, att man försöker får bort klusterbomberna samtidigt som man tjänar pengar på företag som tillverkar dem. Då talar man med dubbla tungor.”

.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.