Jag minns min ungdom
I mitten av 1990-talet fanns tongivande krafter, främst ungmoderater, som tyckte att marschen i nyliberal riktning inte gick fort nog. De ville genomföra ännu ett systemskifte med ingredienser som legalisering av narkotika och fri invandring. Idealtillståndet var den så kallade nattväktarstaten, alltså en mycket liten statsapparat som mest sköter rättsväsende och försvar.
Efter några år blev det uppenbart även för hängivna libertarianer att också marknadsekonomin och liberalismen har tillkortakommanden. Veterligen förespråkar inget av dagens åtta riksdagspartier en avveckling av välfärdsstaten. Ändå har en process i den riktningen påbörjats. Fast det är politikernas handlingsförlamning inför flyktingströmmarna som kan vara början till slutet för den existerande samhällsmodellen (se sid 9).
Det illavarslande är att om den rådande ordningen ersätts av en ny så blir det därför att ekonomins naturkrafter tar över och pressar in landet i en annan fålla, inte resultatet av en ideologisk debatt. För någon sådan existerar knappt i rikspolitiken i dag (se sid 11).
En av få som faktiskt nu diskuterar att göra om Sverige till en nattväktarstat, om än i försiktiga ordalag, är Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.
Hon skrev nyligen att det ”saknas svenska politiker som konsekvent driver tanken att fattiga människor bör ha rätt att söka arbete och utveckling i den rika delen av världen” men att det också kräver ett annat samhälle där ojämlikhet är tillåtet och ”där medborgarna kan lita på att staten är stark och förmår upprätthålla trygghet och lag”.
Men hon är i stort sett ensam. Trodde aldrig att jag skulle säga det, men Frihetsfronten, Christian Gergils och de andra dårarna på Tritnaha saknas i samhällsdebatten.
Fan trot
Multinationella bolag undanhåller upp mot 2 000 miljarder kronor i skatt varje år. Nu ska det tydligen bli ändring (se sid 14). Den som lever får se.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.