”Jag hatar temainvesteringar”

Björn Germer är förvaltare DLG Aktiefond, med 380 miljoner kronor i förvaltat kapital.

Skönt med semester efter det här halvåret?

– Jag har inte haft riktig semester på 20 år, man är alltid online. Jag har jobbat med det här sedan 1988, och aldrig varit med om att sista halvåret inte varit extra jobbigt.

Vad tycker du om året hittills?

– Att man har stimulerat i en omfattning som om det vore tredje världskriget. Vi gick in med för hög fart i kurvan och nu gör världens policymakare felet att försöka gasa oss ur kurvan. När man trycker mer pengar, som man gjort, skapar man en tillgångsinflation. Det gör att vi tror att pengarna kommer att allokeras till realtillgångar och aktier förr eller senare.

Hur ska man göra i sommar, ska man bara softa och strunta i aktier…?

– Jag vet inte. Alla låtsas som att somrarna ska bli så lugna och i medievärlden går allt på halvfart, men förra och förrförra somrarna var allt annat än lugna. Vi ser att börsen är i en stigande trend. Så ja, vi kommer att ha en del exponering under sommaren.

Nu är Åhusglass inte på börsen längre, men finns det några andra säkra säsongsaktier?

– Nej, jag hatar temainvesteringar.

Vad älskar du då?

– Vi på DLG är helt på bolagsnivå. Våra största positioner är Kinnevik, Fortum, Norsk Hydro och Statoil. Hela oljesidan är intressant för att oljepriset stiger. I flera bolag ser vi halva pe-tal jämfört med när vi startade fonden i oktober 2005 och dem äger vi nu. Ratos, för att alla bolag som har onoterade innehav fick mycket stryk, men nu när riskviljan kommer tillbaka gynnas ett bolag som Ratos.

I höstas imponerade ni på många efter att ha gått ur alla innehav innan folk hunnit fatta vad som var på gång. Så vad har du att säga om resten av 2009?

– Vi kom från ett läge där vi var 100 procent cash, i september i fjol. Nu har vi haft 100 till 150 procent nettoexponering. Man brukar säga att 80 procent av avkastningen kommer under 20 procent av tiden och vår exponering bygger på att vi tror att fönstertiden, en tid för bred exponering, är nu. I sommar och därefter blir det mycket svårare, då blir vi mycket petigare. Då kommer verkligheten. Vi ser uppenbara risker för en nedåtrekyl under sommaren. Nu är det mycket fantasier och förväntningar.

Du har som förvaltare både hyllats och kritiserats under senare åren. Vad har du för status nu, tycker du själv?

– Då får jag väl svara med hur det går för vår fond. Vi är nöjda med hur vi hanterat det här i år i och med att vi drog upp exponeringen i mars och det har gjort att fonden stigit med 85 procent sedan vi startade och marknaden 1 procent. Vi är väldigt missnöjda med hur vi hanterade det förra året. Då hade vi inte tillräckligt många negativa positioner och vi förstod inte vad som hände, varför vi tryckte på nödstopp, detta var i september vilket var väldigt bra tajming, för efter det följde det sämsta kvartalet sedan 30-talet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.