”Jag har gått från idealist till realist”
En person som står i begrepp att bli vd för tredje gången är sällan buskablyg. Men för Marika Wassberg Skärvik bar det ändå emot lite när hon satt på anställningsintervjun och började specificera sina krav på sin blivande arbetsgivare, Hudson.
– Fast jag har lärt mig att ställa krav, det måste man för att kunna driva den utveckling jag vill göra. Inte bli en marionett åt styrelsen eller någon annan. Jag var tydlig med vad jag behövde för förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb, att mandatet finns till exempel, och att ansvar och befogenheter överensstämmer med varandra.
– Och jag fick bekräftat att det inte är en matrisorganisation, utan att jag direkt kan påverka och leda den organisation jag har.
Fast det är inte bara hon som ställer krav. När hon börjar sitt nya jobb som chef för Hudsons nordiska verksamhet i mitten av maj är uppgiften från ägarna tydlig.
– Mitt uppdrag är att bredda verksamheten och expandera företaget. Det finns ett konkret expansionsmål, som jag inte kan berätta om av konkurrensskäl, men det viktigaste är att Hudson i Norden ska växa strategiskt.
Strategin går ut på att arbeta med kunderna i alla deras faser.
– Det finns en palett av tjänster hos oss och det vill jag utveckla ännu mer. I rekryteringsbranschen kan det ofta vara så att kunden ringer bara för att säga: “Hej, vi behöver en ny chef, kan vi få tre namn på kandidater. Vi vill ha en tätare kontakt.”
– Det kan handla om tjänster som inte finns på marknaden ännu, eller om att göra saker annorlunda. Jag vet att Hudson har långsiktiga relationer med sina kunder i dag men det går att utveckla ännu mer.
Marika Wassberg Skärvik nämner områden som utbildning och coachning av chefer. På lite längre sikt utesluter hon inte heller att Hudson i Sverige ska börja med bemanning i någon form, som flera av Hudson-kontoren i andra länder gör.
– Så även om ett kundföretag inte är inne i en intensiv rekryteringsfas så kan de anlita oss. Då har vi användning för vår kunskap om kunden, vi vet till exempel vad som krävs av deras ledare och kan hjälpa till att utveckla dem.
När Marika Wassberg Skärvik tillträdde sitt förra vd-jobb, på affärsresebyrån Wagonlit Travel i Sverige, gick hon ut i pressen och sa att det behövdes ett nytt tänk i resebranschen. Nu säger hon samma sak om rekryterings- och kompetensutvecklingsbranschen.
– Det finns så otroligt mycket att göra inom området.
Under de senaste åren har Marika Wassberg Skärvik anlitat en hel del rekryteringsbyråer. Erfarenheterna från de kontakterna fungerar som konkurrentbevakning i dag. Hon säger sig inte vara så imponerad av hur en del av rekryteringskonsulterna jobbar.
– De har en liten mall för hur man letar. Till exempel är det för mycket återanvändning av gubbar och gummor. Rekryterare flyttar runt på resurserna, tar det säkra för det osäkra och vågar inte ofta föreslå en kandidat som inte haft samma jobb tidigare.
– Jag vet att det finns en massa människor som aldrig blir tillfrågade om positionerna. Så det finns en stor talangpool där ute.
Exakt var de talangerna finns vet hon inte ännu, men det gäller att jobba mer långsiktigt för att knyta upp dem. Det kan handla om att skapa communities för att ha tillgång till bra personer.
– Det måste till mer kreativitet att leta på annat håll. Då gäller det att ha en god människokännedom. I rekryteringsbranschen i dag är det för mycket “jamen skicka in din cv”. Är det att utvärdera en kompetens?
Marika Wassberg Skärvik tycker att rekryteringsbranschen i dag är traditionell och går i gamla hjulspår. I stället för att ha krav på att en person ska ha en viss meritlista kan man rekrytera någon som inte har exakt “rätt” bakgrund. I stället kan rekryteringsföretaget följa honom eller henne, ge utbildning eller coachning eller vad som nu behövs för att klara av det aktuella uppdraget.
Hon verkar ha en förhållandevis tydlig bild av vad hon vill göra på sitt nya företag. Därmed bryter hon rätt mycket med konventionen hos tillträdande chefer, som inte brukar drista sig till att säga något alls innan de börjat på jobbet. Möjligen är det för att företaget är så pass litet, bara 60 personer är anställda inom den nordiska verksamheten, och därmed mer överblickbart.
Eller så är det Marika Wassberg Skärviks taktik med att sätta sin egen agenda som slår igenom.
Sedan Marika Wassberg Skärvik slutade som vd för Carlson Wagon Lit Travel har hon skrivit på en bok med arbetsnamnet “Den goda chefen måste lära sig den onda chefens taktik”, som baseras på hennes egna erfarenheter. Som att det är viktigt att sätta sin egen agenda och, som hon själv uttrycker det, inte låta sig manipuleras.
– Jag har gått från att vara idealist till att vara realist.
Marika Wassberg Skärviks viktigaste lärdom är att det gäller att lära sig de dolda spelreglerna i näringslivet. Med det menar hon bland annat att det gäller att förstå andra personers motiv. Först då kan man undvika att bli offer i andras taktikspel.
– Vid ett tillfälle för många år sedan hade jag en medarbetare som jag inte fick riktig ordning på. Personen manipulerade mig och jag lät mig manipuleras. Jag blev en slags gisslan, säger Marika Wassberg Skärvik utan att vilja gå in närmare på vad som hände i det fallet.
– Jag har låtit andra människor utnyttja mig, utnyttjat mina svagheter, som en vilja att vara omtyckt. Det har till exempel fått konsekvensen att jag låtit vissa människor hållas, trots att de inte presterat så bra eller betett sig illa på arbetsplatsen.
Marika Wassberg Skärvik saknar inte sitt gamla chefsjag.
– Nej, för jag mår bättre, jag är tryggare och förmodligen en bättre chef.
För de personer hon arbetar med har det nog också blivit bättre, tror Marika Wassberg Skärvik.
– Jag är tydligare nu i mitt chefskap. Jag har bett medarbetare säga vad de tycker om mig och de pratar mycket om energi, raka rör, rak dialog och att jag jobbar med att utveckla människors potential.
_________________________________________________________
Marika Skärvik
Aktuell: Börjar sitt nya jobb som chef för Hudson i Norden 14 maj. Hudson är noterat på Nasdaq och har 3 600 medarbetare i 20 länder. Företaget arbetar med rekrytering, talent management (medarbetarutveckling, tester, karriärplanering) och organisationsutveckling.
Karriär: Har tidigare varit vd på Carlson Wagonlit Travel i Sverige där hon utnämndes till Årets Chef 2005, av tidningen Chef. Affärsenhetschef på Tieto Enator. Vd på NetCenter, ett företag som arbetar med kompetensutveckling. I början av karriären arbetade hon några år på Microsoft. Sitter i dag i styrelsen för fyra bolag, bland annat Softtronic. Är grundare till Mentorius, som arbetar med coachning och mentorskap.
Sagt om sig själv: “Om man som jag är en chef som drivs av humanistiska värderingar så måste man inse att det finns motsatta krafter och hantera det. Jag har blivit en mycket bättre chef sedan jag insåg sådant som hur hierarkier hänger ihop och blivit mindre idealistisk, mer realistisk.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.