”Jag fortsätter inte som chef”
Verkstad verkar gå hur bra som helst nu. Varför?
– Marknaden är på väg tillbaka efter den djupa nedgången och det finns ett stort underliggande behov. De flesta har sänkt sin kostnadsnivå kraftigt och får nu bra utväxling på volymtillväxten.
Ni har ju slimmat ordentligt. Hur länge räcker kostymen?
– Kapacitetsmässigt kan vi fortsätta tillbaka till nivåerna som gällde före krisen, men där är vi inte ännu. Då hade vi en omsättning på över 8 miljarder, nu kommer vi att närma oss 7 miljarder. När krisen kom tog vi enorma krafttag för att få ned kostnaderna. Mer än 35 procent av de anställda fick lämna bolaget inom loppet av ett år.
Nyanställer ni dem nu när volymerna kommer?
– Vi tar tillbaka en del produktionsanställda, men vi håller ett väldigt hårt tryck för att inte öka de strukturella kostnaderna. En viss ökning blir det i och med att volymerna går upp, men vi kan begränsa det ganska mycket.
Så tjänstemännen får inte komma tillbaka?
– De flesta tjänstemän kommer inte tillbaka.
Er rapport för tredje kvartalet var 103 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt. Hur sköter ni kommunikationen med marknaden egentligen?
– Jag tycker att vi normalt sett kommunicerar bra med marknaden. Men vi hade en högre försäljning än vad marknaden i snitt hade räknat med.
Hur utvecklas konjunkturen tror du?
– Konjunkturen för Haldex är ju fordonsindustrin. För efterfrågan på lastbilar och släp ser vi en positiv utveckling, det är på väg tillbaka till normala nivåer. Händer det inget allvarligt med världsekonomin får vi en fortsatt positiv utveckling på den marknaden. När det gäller motorer och anläggningsmaskiner har vi sett en snabbare upphämtning, som delvis drivs av en viss lageruppbyggnad och förköp.
Det talas om valutakrig, hur påverkar det er?
– Haldex är globalt. Vi har egentligen en naturlig hedge på det vi gör i och med att vi producerar i de regioner där vi säljer. Den starka kronan får en viss påverkan, men relativt sett blir effekten mindre än på andra verkstadsföretag.
Råvarupriserna då, kan ni kompensera er för högre priser?
– Vi har sett en viss uppgång av råvarupriserna, men det justeras till stora delar i våra kontrakt med kunderna. Vi har en större täckning för sådant i dag än tidigare, och vi har blivit bättre på att hantera det med åren.
Valutan påverkar inte, råvarorna kan ni kompensera er för. Finns det inga orosmoment?
– Det jag fokuserar på nu är att vi verkligen kan hålla kostnadskontrollen och att vi kan säkerställa leveranserna från underleverantörerna när volymerna ökar. Men vi påverkas ju också till viss del av valuta och råvaror.
Nu ska bolaget delas upp i tre delar. Varför?
– Våra tre divisioner har nått en sådan mognad, operationellt och lönsamhetsmässigt, att de klarar sig bättre som självständiga enheter än som en gemensam helhet. Varje bolag får en klar affärsidé att fokusera på, en egen fokuserad styrelse och kan lättare söka olika former av samarbeten inom industrin.
För bara några år sedan var fokus på att bygga “ett Haldex”. Alla skulle jobba enligt samma modell, “the Haldex way”. Och nu ska det rivas ned?
– Nej, nej, vi ska inte riva ned det. Vi bygger vidare på det, i tre starka bolag i stället för ett.
Om alla tänkte som ni skulle det bli väldigt många småbolag på börsen?
– Det har ju skett flera gånger i historien, Electrolux har exempelvis delat ut många bolag. Vi har ju bara tittat specifikt på Haldex.
Vilken division behöver namnet Haldex mest?
– Antagligen Commercial Vehicle Systems (CVS). Verksamheterna har många olika typer av kunder. Alla, från tillverkare av lastvagnar till kunder som går in i en verkstad, möter varumärket Haldex. Men det är inte bestämt ännu.
Men för Traction Systems blir det väl lite märkligt, det finns ju redan ett Traction på börsen?
– Haldex varumärke är mycket starkt och används till och med av bilföretagen i deras reklam vilket är mycket ovanligt i fordonsindustrin. Vi kommer säkerställa att detta värde också kvarstår för Traction Systems.
Finns det inga synergier som ni går miste om?
– Det finns synergier framför allt mellan CVS och Hydraulic, men vi tror att fördelarna överväger.
Kommer det inte kosta mer att driva företagen vart och ett för sig, med tre huvudkontor exempelvis?
– Inte mycket faktiskt. Det är en begränsad extra kostnad.
Hur mycket värde tror du att du skapar genom det här?
– Det här skapar tre starka individuella bolag, som kommer att skapa mer värde för aktieägarna långsiktigt.
Om du skulle gissa, hur lång tid tar det innan Traction Systems blir uppköpt?
– Det vill jag inte spekulera i.
Men det finns många tänkbara intressenter?
– Traction är en väldigt intressant division för många typer av investerare, det vill säga även för investerare på börsen.
Och slutligen, vad ska du göra, blir det inte trist att chefa för ett mindre bolag?
– Jag ska inte fortsätta som chef för någon del. När det här är klart, nästa sommar, ska jag göra något annat spännande. Vad det blir får vi se.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.