”Jag är chockad och kränkt”

Ericssons tidigare koncernchef och ordförande Lars Ramqvist var länge en av de misstänkta i brottsutredningen kring Ericsson. I ett känsloladdat förhör som ingår i förundersökningen förnekar Lars Ramqvist all skuld men lägger därmed ansvaret på sina närmaste medarbetare.

Lars Ramqvist förhördes under två timmar i september 2002 hos Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Han var då misstänkt för brott i den omfattande skatteutredningen kring bolaget.

Lars Ramqvist förnekar direkt de misstankar som åklagaren riktar mot honom.

Åklagaren: Du är ju misstänkt som du kanske förstått.
Ramqvist: Ja jag är förbluffad, och tar absolut avstånd från denna misstanke … Jag är chockad och kränkt.

Lars Ramqvist förnekar under förhöret all kännedom om de metoder och transaktioner som enligt åklagaren användes för att skapa en hemlig kassakista som Ericsson kunde utnyttja för speciella utbetalningar. Totalt rör det sig om 3,4 miljarder kronor.

Ramqvists försvar bygger på att han inte hade någon kunskap om saken, aldrig fick någon information och att han som koncernchef och senare enbart ordförande aldrig gick ner på detaljnivå i verksamheten.

Ramqvist: Jag försöker bara tala om att det här är bara en procent av Ericssons volymer under -99, och delar vi det 33 gånger till så inser vi alla att vi talar om promillegrejer. Och som är fördelade på ett sätt och en mekanik som du beskriver för mig nu som jag inte känner till. Ingen människa har informerat mig om det här. Du kan kolla med var och en i styrelsen, det är ingen som har någonsin haft en sådan här redogörelse.

Förklaring till att Lars Ramqvist aldrig fick kunskap om systemet med mellanhänder och agenter som förmedlade pengarna är att det var en praxis som skapats någon gång under bolagets 120-åriga historia, oklart när.

Ramqvist: Det här har Ericsson hållit på med i vad jag förstår i alla tider, så jag vet inte när det systemet infördes med mellanhänder, jag har aldrig hört talas om det.

Åklagaren visar under förhöret dokument som ingår i utredningen där det står klart att Ericsson haft tillgång till bankkonton med svarta pengar. Här blir Lars Ramqvists svar korthuggna.

Åklagaren: Det är ett nummer konto som inte syns i Ericssons bokföring?
Ramqvist: Vet ingenting om detta.

Åklagaren: Men som det ändå verkar som att det [är] Ericsson [som] är benificiary owner [till], kontot står i Schweiz såsom tillhörigt en tjänsteman på Ericsson. Och sen bakom själva det officiella kontonamnet så det att Ericsson är benificiary owner.
Ramqvist: Det känner jag inte till.

Åklagaren: Det här tjänstemannen får inte själv utdrag från kontot utan alla utdrag från kontot skickas till huvudkontoret i Stockholm då. Så det är uppenbarligen Ericssons pengar på kontot, men kontot finns inte med i bokföringen. Det känner du inte till?
Ramqvist: Inte, har aldrig hört talas om.

Åklagaren: Var har pengarna hamnat?
Ramqvist: Jag har ingen som helst information.

Åklagaren går också in på vilken kontroll och vilket ansvar som Lars Ramqvist borde ha haft som högsta chef på bolaget.

Ramqvist: Jag har inte fått någon som helst signal om att vi har gjort något felaktigt eller orätt. Så att jag måste ju säga att jag har ju haft den kontroll som man rimligen kan begära.

Lars Ramqvist återkommer flera gånger till att han aldrig gjort något brottsligt under sina 40 år i näringslivet. I en lång utläggning går han igenom alla sina uppdrag i styrelser och andra organisationer och vad det skulle få för konsekvenser för honom om han dras med i ett eventuellt åtal.

Ramqvist: …jag skulle känna det som en jävla förolämpning måste jag säga. Jag är genuint ärlig när jag säger att jag har ingen som helst del i detta.

Lars Ramqvist avsäger sig ansvaret för de transaktioner som åklagaren slagit ner på och hänvisar till att det var andra personer i företaget som hade ansvaret för dessa områden. Även om han inte pekar ut någon enskild utan nämner vilka ansvarsområden som vissa personer hade innebär det att han samtidigt lägger skulden på sina närmaste medarbetare.

Åklagarens utredning visar att omfattningen av de hemliga transaktionerna var så stora att frågan hanterades på hög nivå i koncernen. Onsdagens åtal sträcker sig in i Ericssons ledningsgrupp och gäller också en av bolagets revisorer.

Lars Ramqvist förhördes ytterligare en gång så sent som i mars i år. Då var han inte längre misstänkt för brott. Men han hade av allt att döma insett att han avförts från utredningen samtidigt som gamla vänner och kollegor var på väg att åtalas, inte minst finansdirektören CW Ros.

När förhöret avslutas vill Lars Ramqvist lägga till protokollet att hans kommenterar om CW Ros inte ska tolkas som att han lägger ansvaret på dennes axlar.

Ramqvist: …jag vill betona när jag säger att CW Ros har ett finansiellt ansvar då menar jag ju för den normala, operativa verksamheten, jag har alltså icke på något sätt uttalat mig för, om det nu har begåtts någon oegentlighet vem [som] bär ansvaret för det, för det har jag ingen information om.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.