”Jag är alltid orolig”

Hur länge har den här fonden funnits och vad har den för inriktning?

– Bodenholm startade för 1,5 år sedan och är en hedgefond som tar både långa och korta positioner. I bägge fallen handlar det om ren stock-picking. Vi har i och för sig mandat att använda derivatinstrument också, men det gör vi inte. Fokus ligger på nordiska och europeiska bolag och vi är agnostiker när det gäller börsvärde – det kan handla om allt från 2 miljarder kronor till 200 miljarder dollar.

Om vi börjar med de långa positionerna – vilken typ av bolag vill du ha där?

– Det är en koncentrerad del av portföljen med 15–20 innehav, och en långsiktig placeringshorisont på två tre år eller längre. Den grundläggande tanken är att hitta bolag med kvalitet, vi kallar det Bodenholm 4Q. Det gäller alltså kvalitet på affärsmodell, tillväxt, balansräkning och ledning, det ger oss en bra säkerhetsmarginal för den placeringshorisont vi har. Förenklat letar vi efter dessa bolag på tre sätt: i vår lista av europeiska kvalitetsbolag, bland konglomerat där värderingen av de enskilda delarna inte är fullt återspeglade i aktiekursen, och bland avknoppningar, det är ofta bolag som varit lite svultna och där ledningen är starkt motiverad, till exempel genom optioner eller aktieinnehav.

Har du något exempel på en ­avknoppning?

– Ja, vi har ett innehav i ett amerikanskt bolag, Lamb Weston, som är världsledande inom frysta potatisprodukter, alltså pommes frites och liknande. Det knoppades av från ett större bolag förra året och vi har varit med sedan det hamnade på börsen. Kursen har gått upp med ungefär 50 procent, så Lamb Weston har nu vuxit till vårt enskilt största innehav. Men vi har valt att behålla hela innehavet ­eftersom vi tror på en fortsatt bra utveckling.

Pommes frites låter ju lite som om det går emot den rådande hälsotrenden?

– Det man ska vara medveten om är att den här typen av produkter, speciellt premiumprodukterna, har blivit mycket bättre under de senaste 5–7 åren, och Lamb Weston har varit ledande i den utvecklingen när efterfrågan har vuxit. Det gör att man har en stark position både hos stora kunder som Burger King och McDonald’s, men även hos mindre kunder.

Har du något svenskt bolag i den långa portföljen?

– Vi har flera svenska och nordiska bolag. Ett av de minsta innehaven i termer av börsvärde är Kambi som levererar sportbok till spelbolag på nätet. Unibet är ett exempel på en av deras kunder. Kambi har verksamhet i bland annat Norden, Storbritannien och resten av Europa, vilket ­minskar deras känslighet för regulatoriska risker. Kursen har pressats av att det har varit osedvanligt många favoritvinster inom flera sporter, till exempel engelska Premier ­League, vilket drabbat marginalerna. Men det finns en stark underliggande trend på spelmarknaden som talar för bolaget, och vi såg storägaren Anders Ström köpa mer ­aktier nyligen.

Hur brukar era korta positioner se ut?

– Vi har vanligtvis runt 25 korta positioner och de flesta casen är att vi hittar bolag där det finns något i redovisningen som väcker vår misstänksamhet. Ett exempel i vår portfölj just nu är det brittiska oljeserviceföre­taget Petrofac. Det är ett bolag som såg ut att tjäna bra med pengar, men där det började uppstå misstankar om att man i stor utsträckning blåste upp siffrorna genom att ta upp framtida intäkter i resultaträkningen. Nu undersöks bolaget för misstänkta mutor, korruption och penningtvätt av den brittiska myndigheten ­Serious Fraud Office. Det senaste är att Petrofac fått sitt kreditbetyg sänkt till skräpstatus av Moody’s.

Vad tror du om börs­utvecklingen framöver?

– Jag är alltid orolig, men som stock-picker har jag lärt mig att man ska betta hårt på bottom up-stories trots eventuella oroligheter över den breda marknaden. Men det jag noterar är att det verkar finnas en väldigt stor riskaptit, vilket bland annat visar sig i det stora intresset för små­bolag och genom företagens intresse för fusioner & förvärv, som ligger på rekord- höga nivåer. Vi gillar att vara kontracykliska och det kan vara en bra idé att ha ammunition kvar när övriga på marknaden har bränt sitt krut.

Per Johansson

Förvaltar: Bodenholm Capital.

Förvaltat kapital: Cirka 5 miljarder kronor.

Utveckling hittills i år: Cirka +7 procent. ”Jag säger som Warren Buffett: We are pleased but not satisfied.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.