”Jag ångrar inget jag gjorde i VU”
Sven-Erik Österberg är het nu. Dels omnämns han i Daniel Suhonens bok Partiledaren som klev in i kylan som en av de allra mest aktiva i att peta Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt. Dels blir han vid årsskiftet Finansinspektionens ordförande.
– Det Suhonen inte skriver särskilt mycket om är vilken turbulent tid det var i partiet. Partiet var i djup kris och vi hade opinionssiffror på 22 procent. Den krisen hade inte skapats av verkställande utskottet. Endera tar man sitt ansvar i styrelsen eller också lämnar man styrelsen. Jag ångrar inte en sak jag gjorde i VU. Det som gjordes var fullständigt nödvändigt.
Hans blick genom de svartbågade glasögonen ser allvarlig ut.
– Det som däremot irriterar mig är att det går att få tag i VU-protokoll som är hemligstämplade i 50 år.
Sven-Erik Österberg, som är landshövding i Norrbotten och bor i Luleå, sägs ha blivit erbjuden en ministerpost i Stefan Löfvens regering, men tackat nej. Det vill han inte kommentera, men säger:
– Jag har upplevt allt i det politiska livet. Jag har varit statsråd, jag är nästan 60 år, jag trivs fruktansvärt bra i Luleå.
Det roligaste jobb han har haft var som ordförande i finansutskottet 2002–2004.
– Då satt jag som spindeln i nätet under en minoritetsregering (S) som varit tvungen att ge Vänstern och Miljöpartiet positioner i departementen.
Sven-Erik Österberg påstås ha varit aktuell som partiledare för Socialdemokraterna både efter Mona Sahlin, då valet i stället föll på Håkan Juholt, och efter Håkan Juholt, då Stefan Löfven tog över. I det första fallet verkar det stämma.
– Då var jag till viss del intresserad, om det skulle ha blivit aktuellt. Men efter Juholt var det inte aktuellt.
Enligt Suhonens bok berodde det på att Sven-Erik Österberg så aktivt medverkat till att Håkan Juholt avsattes.
– Det är klart att det var en belastning för mig och för Damberg och Östros. Vi hade dessutom jobbat nära Mona Sahlin som misslyckats i valet 2010.
Sven-Erik Österberg lämnade häromveckan sin post i riksbanksfullmäktige.
– Det spås att Riksbanken ska sänka räntan ännu mer. Frågan är om räntevapnet har något bett. Man kan starkt ifrågasätta om det spelar någon roll att justera räntan 25 punkter eller inte. Det är mest psykologi.
Att den nya regeringen trappar ned jobbskatteavdraget från och med en månadslön på 50 000 kronor ser han med lite oro på.
– Det är en ganska stor grupp yngre människor som tjänar 50 000. De upplever sig inte som höginkomsttagare, de har lägenhet eller hus, barn och stora utgifter. För dem kan en skattehöjning vara kännbar.
Eftersom Sveriges ekonomi för tillfället är konsumtionsdriven riskerar tillväxten att knäckas med ytterligare åtgärder, som till exempel hårdare amorteringskrav.
– Var break even går är svårt att veta. Det vet man först efteråt.
Sven-Erik Österberg tar sin lilla resväska och går ut på Sergels torg för att träffa Stefan Ingves för ett informellt avslutningssamtal.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.