Jacob Karlssons borttappade högskolepoäng: ”Blivit ett missförstånd”

K-Fastigheters VD Jacob Karlsson påstår att han studerat vid Mittuniversitetet och tagit 240 högskolepoäng. Men efter att Affärsvärlden begärt ut hans studieintyg från samtliga svenska lärosäten visar det sig inte stämma.
Jacob Karlsson utbildning
K-Fastigheters VD Jacob Karlsson påstår att han studerat vid Mittuniversitetet - något som lärosätet förnekar. Foto: Christian Örnberg/Pressbild

I förra veckan blev det stor uppståndelse kring Jacob Karlsson, VD och grundare av K-Fastigheter. K-Fastigheter har ett börsvärde på 5,3 miljarder kronor och fastighetstoppen Erik Selin är styrelseordförande.

Anledningen till uppståndelsen? Flera löpare reagerade starkt på att Jacob Karlsson sprungit milen på 28 minuter och 50 sekunder, något han berättade i samband med en tidigare intervju med Affärsvärlden.

Men det är inte det enda som sticker ut bland fastighetsmiljardärens tidigare bedrifter.

Fram till den 30 november kunde besökarna på K-Fastigheters webbplats läsa att VD:n Jacob Karlsson hade ”240 högskolepoäng i fristående kurser med ekonomisk inriktning vid Mittuniversitetet, Kristianstad högskola och Lunds universitet.”

Samma dag publicerar Affärsvärlden artikeln om löpartiderna.

Skärmdumpar från K-Fastigheters hemsida. Bilden till vänster är från 30 november, bilden till höger från 1 december i år.

Den 1 december, det vill säga dagen efter Affärsvärldens publicering, var dock högskolepoängen strukna från VD-presentationen på bolagets webbplats.

Aldrig studerat vid Mittuniversitetet

Redan i researcharbetet inför intervjun med Jacob Karlsson stötte Affärsvärlden på frågetecken kring utbildningsmeriterna. På frågan om vad han hade studerat för kurser svarade registratorn på ett av nämnda lärosäten:

”Mittuniversitetet har inga uppgifter om denna person i vårt Ladok-register.”

Ladok är de svenska lärosätenas IT-system för registrering och resultat av studier.

Efter att uppgiften om 240 högskolepoäng ströks från K-Fastigheters webbplats har Affärsvärlden begärt ut Jacob Karlssons studieresultat från samtliga svenska lärosäten. Mittuniversitetet har också bekräftat över telefon att Jacob Karlsson varken varit registrerad på eller har studieintyg från några kurser. Jacob Karlsson har dock studerat vid flera andra lärosäten. Han har bland annat tagit 7,5 hp vid Högskolan i Gävle och 34,5 hp vid Linnéuniversitetet.

JACOB KARLSSONS HÖGSKOLEPOÄNG

Lunds universitet: 16 hp

Linnéuniversitetet: 34,5 hp

Högskolan i Gävle: 7,5 hp

Högskolan i Kristianstad: 70,5 hp

Totalt: 128,5 hp

Fotnot: Högskolepoängen har konverterats till nuvarande betygssystem.

Totalt har Jacob Karlsson tagit 128,5 högskolepoäng vid fyra svenska lärosäten, samt varit registrerad för ytterligare 7,5 högskolepoäng. Det är en bra bit från de 240 högskolepoäng som stod på börsbolagets webbplats.

Jacob Karlsson: “Ett missförstånd”

Affärsvärlden försöker nå Jacob Karlsson på telefon för att få en kommentar, men han svarar istället över sms.

Enligt K-Fastigheters VD rör det sig om ett missförstånd kring studierna vid Mittuniversitetet.

“Sitter dessvärre med besökare som kommit ner från Stockholm, så oklar på när jag är loss. Gällande universitet/högskola har det blivit ett missförstånd när presentationen skrevs. Det är Linnéuniversitetet och inte Mittuniversitetet som jag läst kurser vid utöver Lunds Universitet och Kristianstad Högskola”, skriver Jacob Karlsson.

Till de 240 högskolepoängen har han räknat in kurser som inte är slutförda, uppger han.

”Jag har läst fristående kurser motsvarande 240 poäng men inte slutfört samtliga kurser poängmässigt”, skriver Jacob Karlsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.