Italienska räntor rekordlåga

Förhoppningar om en lösning på regeringskrisen i Italien trycker ned landets räntor till rekordlåga nivåer.
Italienska räntor rekordlåga - nicola-zingaretti-pd-700_binary_6970288.jpg

Marknaden räknar med att populistiska Femstjärnerörelsens medlemmar ska godkänna en koalitionsregering med EU-vänliga Demokratiska partiet (PD) sedan enkäter antyder att det verkar finnas en knapp majoritet bland medlemmarna bakom förslaget.

Inför den avgörande omröstningen har Femstjärnerörelsen och PD lagt fram ett gemensamt 21-punktsprogram för en koalitionsregering med sikte på ett stimulanspaket som inte äventyrar statsfinanserna.

Räntan på Italiens tioåriga statsobligationer faller till 0,90 procent, en historisk låg nivå. Det kan jämföras med räntenivåer på uppåt 3,70 procent hösten 2018 och räntenivåer på drygt 7 procent när eurokrisen rasade som värst 2011.

Tysklands tioårsränta faller också ned mot nya bottenrekord på minus 0,72 procent, bland annat som ett resultat av att investerare undviker brittiska tillgångar till följd av de ökade riskerna för brexit utan avtal i slutet av oktober.

Räntegapet mellan Tyskland och Italien på 1,62 procent kan ses som en riskpremie som Italien trots allt måste betala på grund av att marknaden trots allt ser det som mer riskfyllt att låna ut till skuldtyngda Italien jämfört med att låna till Tyskland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.