IT-raset drabbar auktionshusen
Auktionsbranschen är extremt konjunkturkänslig och påverkas ofta starkt av börsen. Det gör auktionshösten extra spännande i år eftersom kursutvecklingen har varit så skakig. Säsongspremiären som Stockholms Auktionsverk stod för i oktober lovar inte gott, resultatet blev 15 procents återrop, att jämföra med fem-tio procent i vanliga fall.
”Normalt finns det en eftersläpningseffekt som gör att vi drabbas av en börsnedgång efter något år. Men vid vår senaste auktion märkte vi tydligt att de yngre köparna, många från IT- och konsultföretagen, var färre än de har varit de senaste två åren. De hade helt enkelt fått annat att tänka på”, säger Niklas Forsman, VD för Stockholms Auktionsverk.
Kända verk som Jonas Bohlins betongstol och rostiga plåtskåp ”Slottsbacken” noterade båda prisfall på runt 30 procent hos Auktionsverket jämfört med rekordnivåerna vid vårens auktioner.
De moderna auktionerna är mest känsliga för att den unga publiken sviker, eftersom den typ av objekt som ropas ut är sådant som har blivit populärt bland unga IT-miljonärer. Det handlar om dansk och svensk design, gärna 50- och 60-tal. En av Sprays grundare, Jonas Svensson, har gjort sig känd som designfreak och bolagets huvudkontor i Stockholm är starkt präglat av honom.
Imorgon inleder Bukowski sina moderna auktioner, konst på tisdag och design på onsdag. Men VDn Carl-Gustaf Peterséns är inte orolig trots de negativa signaler som Stockholms Auktionsverk har skickat till branschen.
”De hade ett kvalitets- och värdemässigt svagare material än vi. Vår visning förra veckan visar att vi hade ett rekordstort antal besökare, och antalet inropsuppdrag ligger till och med fyra procent över vårens, vilket förvånar mig, för våren var väldigt stark”, säger han.
Familjeägda Bukowskis har en marknadsandel på 60 procent och gjorde förra året en vinst på 68 Mkr på en omsättning på 310 Mkr. Det är en bra bit ifrån den förlusttyngda början på 90-talet när Bukowskis höll på att gå omkull, men sedan slogs ihop med Beijers Auktioner och räddades.
Auktionshusen levde högt på finans- och fastighetsmiljonärernas konstintresse, men när finanskraschen var ett faktum föll de tyngre än till och med fastighetsmarknaden. 1989 var auktionsmarknaden totalt värd runt 1,3 miljarder, året efter var omsättningen nere i 150 Mkr. Idag har den årliga totalomsättningen åter klättrat upp till 500-600 Mkr.
”Vi påverkas sällan av kortsiktiga, tillfälliga börsnedgångar. Det är först i djupare nedgångar vi drabbas, men då drabbas vi också ofta värst av alla”, säger Carl-Gustaf Peterséns.
Han hoppas att fem av de objekt som auktioneras ut i veckan har chansen att gå för runt miljonen. Det är Peter Dahls stora målning ”Borgerlig bakgrund”, samt målningar av Sigrid Hjertén, Öyvind Fahlström, Ola Billgren och Carl Kylberg som är topp-seedade.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.