IT-rallyt fortsätter
IT-bolagen hade en kanonavslutning på veckan. Affärsvärldens IT-index steg med 3,4 procent. En lång rad mindre IT-företag noterade våldsamma kursuppgångar. Aspiro, Modul 1 och Icon klättrade alla över 10 procent. Programvaruföretaget Readsoft steg 19 procent efter en programvaruorder till Pharmacia. Affärssystemföretagen nådde högre höjder. IBS och IFS steg 8 procent. Andra IT-aktier som utmärkte sig var P-bolagen Proact IT och Protect Data.
Nyhetsfloden angående Ericsson var mager. Aktien klättrade ändå 1 procent och handlades till 57 kronor. Nokia steg 2 procent till 264,50 kronor. Teleoperatören Telia däremot backade 1 procent och kostade 49,20 kronor.
Uppenbarligen gladdes placerarna åt vaktombytet i Trelleborg. Det är veteranen och ordföranden Rune Andersson som tillsammans med styrelseledamoten Lennart Nilsson lämnar polymerkoncernens styrelse. Ny ordförande,från och med bolagsstämman i april, blir Anders Narvinger med många år som VD i ABB Sverige. Någon ny strategi blir det inte enligt Narvinger. Ändå steg aktien med 5 procent till 76,50 kronor.
Lastbilsaktierna var på tapeten. Volvo hade kapitalmarknadsdag och sprutade ut nya dystra framtidsbedömningar. I Nordamerika förväntar sig Volvo Lastvagnars VD Jorma Halonen att 10 procent färre lastbilar kommer att registreras nästa år. I Europa gissar han på en nedgång med 10-15 procent.
På måndag kommer Volvoledningen att mötas för att behandla ytterligare personalneddragningar på upp till 5-10 procent av arbetsstyrkan. Det var tydligen som väntat och Volvo-aktien steg 1 procent till 175 kronor. Konkurrenten Scania, där ryktet om att tyska MAN skulle köpa Volvos post var i svang, steg 3 procent till 180 kronor.
Byggbolaget Skanska tog en miljardorder i Storbritannien och aktien återhämtade en del av årets kursfall och steg med 6 procent till 67 kronor. Ett annat byggberoende bolag, låskoncernen Assa Abloy, steg också. Aktien noterades till 154,50 kronor, 6 procent upp.
Sämre gick det för Securitas som föll med 3 procent. Bolaget gick på en mina när de amerikanska myndigheterna överraskande bytte uppfattning och förbjuder privata säkerhetsföretag att ha bevakningsuppdrag på flygplatserna. Deras verksamheter ska nu övertas av en statlig aktör.
Än så länge är verksamheten blygsam för Securitas men placerarna oroade sig för att det kunde få spridningseffekter till andra offentliga bevakningsuppdrag. Enligt det nya förslaget kan flygplatserna börja lägga ut säkerhetsbevakningen på privata företag igen om 2 år.
Andra förlorare var skogsbolaget Stora Enso, ned 2 procent till 141,50 kronor. Placerarna sänkte omvärldsbevakningsföretaget Observer med 5 procent till 69,50 kronor.
I USA var det tätt mellan presentationen av nya makrosiffror. Industriproduktionen föll för trettonde månaden i rad. Det är den längsta sammanhängande nedgången sedan 1932, skriver nyhetsbyrån Direkt. Fallet blev 1,1 procent i oktober jämfört med månaden innan och var något värre än analytikerna hade förväntat sig. Däremot vara kapacitetsutnyttjandet på 74,8 procent något bättre än väntat. Konsumentpriserna backade med 0,3 procent i oktober jämfört med månaden. Placerarna drog inga djupgående slutsatser av siffrorna och lämnade USA-börserna i stort sett oförändrade.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.