IT-Provider förlorar 40 Mkr på konkurs

Svenska programföretaget Prohunt har begärts i konkurs med mångmiljonskulder. Storägaren IT-Provider vill inte avslöja exakt hur mycket pengar som går förlorade i konkursen men det rör sig om en investering på minst 40 Mkr. Dotcom-kraschen börjar därmed synas tydligt i IT-providers portfölj men VD Johan Hernmarck är inte orolig. ”Så här ser vår vardag ut”, säger han.

Riskkapitalbolaget IT-Provider skjuter inte till mer pengar till programbolaget Prohunt. Styrelsen beslutade i förra veckan att begära bolaget i konkurs då kassabristen blev akut.

Bolaget Prohunt startades redan 1993 men fick sitt nuvarande namn hösten 1999 då IT-provider gjorde sin första investering i bolaget. Samtidigt tog IT-providers VD Johan Hernmarck och Leif Edvinsson, idag gästprofessor i intellektuellt kapital vid Lunds universitet, plats i styrelsen.

Prohunt säljer en serie program för hantering av organisationers intellektuella kapital och drev också en gren för internetbaserad utbildning fram till februari i år. På kundlistan finns flera stora svenska företag som Telia, Posten och Astra Zeneca men efterfrågan var trots detta för liten.

Det fanns tidigt fanns planer på att snabbt notera bolaget på börsen men istället har styrelse och ledning under de sista halvåret fått inrikta sig på att skära ner. Av som mest 120 anställda återstod drygt 70 vid konkursen.

Johan Hernmarck, som var styrelseordförande, säger att Prohunt har försökt att få in nya investerare under våren. En nyemission riktad till befintliga ägare var också planerad men drogs tillbaka innan konkursen.

”I takt med att bolagets förutsättningar försämrades radikalt de sista två månaderna så fanns det ingen anledning att fullfölja emissionen”, säger Johan Hernmarck.

Han vill inte kommentera hur mycket pengar som IT-provider har investerat i Prohunt men säger att det rör sig om mer än 40 Mkr. Ägarandelen var omkring 50 procent vid konkursen.

Kassabristen i Prohunt är inte klarlagd men konkursförvaltaren Svante Olofsson på Ackordscentralen säger att skulderna uppgår till över 10 Mkr. Han tycker att Prohunts produkter borde ha en marknad med tanke på kundintresset. Han är däremot inte speciellt imponerad över besparingarna under våren.

”Bolaget har haft stora förluster under längre tid. Det rör sig om mångmiljonförluster varje månad. Man kan dra ner på kostnaderna rejält, det gäller bland annat minskade personalresurser”, säger Svante Olofsson.

Totalt 71 anställda riskerar att förlora jobben i och med konkursen. Svante Olofsson kommer att driva verksamheten vidare i väntan på att hitta en eventuell köpare. Flera intressenter ska redan ha hört av sig men en eventuell affär dröjer ytterligare flera veckor.

Flera bolag i IT-providers portfölj har gått under det senaste halvåret. Förutom Prohunt gäller det bland annat Mobilisys, Pharmapoint och Eurofootball.

Johan Hernmarck tycker inte att konkurserna är något anmärkningsvärt utan något helt naturligt i en verksamhet som investerar i nystartade bolag.

”Av 40 investeringar som vi har i vår portfölj idag så kommer vi med all sannolikhet att få se ett antal konkurser och likvidationer under hösten. Det har inte så mycket med konjunkturen att göra utan det är någonting som vi över en konjunkturcykel tvingas till. 10 till 30 procent av bolagen kommer vi att få en riktigt bra förräntning på. Så länge vi jobbar med tidiga investeringar så är det så här vår vardag ser ut”, säger Johan Hernmarck.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.