IT-konsulterna: Snubblar på upploppet

IT- konsulterna riskerar att tappa tempo inför millennieskiftet.

IT-konsulternas bokslut för 1998 är överlag starka, och visar påbåde god tillväxt och lönsamhet. Men kurserna står ändå ochstampar. Affärsvärldens IT-index, där IT-konsulterna vägertyngst, har backat med drygt fyra procent i år. Det som oroarplacerarna är bolagens osäkra signaler om hur marknaden kommeratt utvecklas i år.Osäkerheten är nämligen stor om hur millennieskiftet kommer attpåverka efterfrågan. Just anpassningen av datasystem inför år2000 har varit en viktig drivkraft för IT-branschen i ett parår. Men anpassningarna börjar bli klara och många kunder spåsavvakta andra konsultprojekt för att ha beredskap om något gårfel år 2000. En tydlig avmattning för IT-konsulterna skulle slåhårt mot aktiekurserna. Värderingen baseras på stora vinstlyft,flera år fram i tiden.

Ett bra -98

En uppsummering av rapporterna från börsens IT-konsulter visaratt bolagen ökade omsättningen med hela 41 procent under 1998.Vinsterna ökade ännu mer och branschen tjänade sammanlagt knappt1,7 miljarder, vilket innebär ett lyft av vinstmarginalen till7,5 procent. Det är nästan en procentenhet högre än året innan.Få bolag drar upp några farhågor i rapporterna utan pekar påfortsatt goda tider och stark tillväxt.Det som oroar aktiemarknaden är istället bolagens kommentarer isamband med att rapporterna presenteras. Här pekar ledningarnapå att det finns en risk för en avmattning inför sekelskiftet.Exempelvis varnar både WM-data och Enator – branschens tvådrakar – för ett svagt andra halvår.Problemen med år 2000 har varit en viktig drivkraft förIT-branschen de senaste åren. Befintliga system har testats ochåtgärdats, vilket tagit stora resurser i anspråk. Dessutom harmånga passat på att byta ut gamla stordatorsystem mot modernaserverbaserade system. Och gamla skräddarsydda program mot s.k.affärssystem. IT-konsulterna är ofta med som rådgivare i den härtypen av projekt.Men risken för en avmattning är uppenbar. Kunder som klarat avsin år 2000-anpassning väljer att skjuta upp nya projekt tillefter årsskiftet för att undvika problem. Det innebär att detkan bli brist på nya konsultuppdrag mot slutet av året. Dessutombörjar det bli sent att starta nya år 2000-projekt, framför alltför stora företag. Det gör att konsulter som tidigare sysslatmed sådana uppdrag ska konkurrera om de andra projekten. Vidarehar leverantörerna av affärssystem, exempelvis SAP, redan sagtatt efterfrågan minskat rejält. Det kommer också att påverkaIT-konsulterna.Lägre efterfrågan skulle slå hårt mot IT-konsultbolagenslönsamhet, av flera skäl. Konsultföretagen sitter med storafasta kostnader i form av personal. Beläggningen på dessakonsulter är helt avgörande för lönsamheten. Ett par procentsfall i beläggningsgraden räc-ker för att många konsultföretagska visa röda siffror. En lägre efterfrågan leder också tillökad konkurrens om de tillgängliga projekten, och därmed ocksåprispress.

Fortsatt höga värderingar

IT-konsulterna hävdar gärna att de här problemen är avtillfällig natur. Anpassningar i efterhand av år 2000-problemetkommer ge efterarbete en bit in på nästa sekel. Dessutom trormånga att problemet med EMU och euron kommer ta vid somtillväxtmotor för IT-branschen. Även uppdrag kring internet ochelektronisk handel spås växa fort de närmaste åren. Ett bolagsom är inriktat på några av de här snabbt växande nischerna ärGuide, vilket motiverar Affärsvärldens köprekommendation påbolaget i det här numret (se sid 46).Men risken är att årets tillfälliga (?) svacka kan komma attmöblera om i branschen en del. Värderingarna av IT-konsulternaär fortfarande höga och bygger på vinstlyft på 15-25 procentnågra år fram i tiden. Skulle vinsterna plana ut i år finns detstor fallhöjd i aktierna. Detta kan, i sin tur, leda tilluppköp. Det kan också leda till personalavhopp från de värstdrabbade bolagen. De bolag som idag har lägst vinstmarginalkommer att drabbas hårdast. En nedgång i beläggningsgraden slårnämligen procentuellt hårdare på deras vinst, än ett bolag medhöga vinstmarginaler. Bland bolag med låga vinstmarginaler finnsResco, Linnédata (SBI-listan) och Enator.

BILDTEXT: Dämpad efterfrågan på upploppet inför millenieskiftet skrämmerplacerarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase