IT-KONSULTER: Högre löner, sämre resultat
Majoriteten av IT-konsulternas halvårsrapporter har varitbesvikelser. Visserligen är branschens tillväxt fortsatt god,förutom Linné Data kan samtliga visa på en omsättningstillväxtpå över 30 procent. Men vinsten har inte hängt medomsättningsökningen. Förutom Mandator har IT-konsultbolagensmarginaler försämrats, jämfört med första halvåret 1996. Enstarkt bidragande orsak till marginaltappen är det senaste åretssnabba lönestegringar i branschen. Det råder stor brist på IT–kompetent personal och för att locka till sig de skickligastekonsulterna måste bolagen bjuda över varandra. Bolagen har intekunnat höja priserna på sina tjänster i samma takt som lönerna.Efterfrågan på bolagens tjänster bedöms vara fortsatt hög denärmaste åren. En drivkraft är företagens behov att anpassa sinadatasystem till år 2000 och EMU (se branschanalys iAffärsvärlden nummer 23).
Bara Mandators halvårsrapport har överraskat positivt av börsensIT-konsulter (Enator återstår, rapporten kommer 28 augusti).Särskilt vinstmarginalens ökning med tre procent till hela 11,4procent imponerar. Knappt hälften av omsättningsökningen på 32procent förklaras av två mindre förvärv. Jämfört med börsensandra IT-konsulter har Mandator en relativt liten andel av sinomsättning i Stockholmsområdet. Det är en fördel, så tillvidaatt bristen på IT-konsulter är störst och därmed lönekarusellensom värst i Stockholm. Mandator skiljer sig också från sinakonkurrenter genom att inte satsa på projekt kring år 2000 ellerEMU. Enligt ledningen skulle det vara en bra affär på lång sikt.Men Mandator bedömer, liksom Affärsvärlden att det långsiktigtär bättre att inte bli för beroende av dessa tidsbegränsadefenomen.
Till skillnad från Mandator är Modul 1 oproportionerligt stort iStockholm. Det är sannolikt en bidragande orsak till bolagetstapp i vinstmarginal från 9,2 till 6,7 procent. Dessutom har enaggressiv rekrytering, som ökat antalet anställda från 122 till177 på ett halvår, tärt på marginalerna. Trots att majoritetenav de nyanställda har köpts över från konkurrenter, dröjer detett tag innan de blir riktigt lönsamma. Även om det inte tordevara något problem att finna uppdrag för alla nya konsulter medrådande efterfrågan. Att öka personalen med nära 50 procent, utanförvärv, är riskfyllt. Organisationen ansträngs hårt ochkvalitén på bolagets tjänster blir svår att kontrollera förledningen. Ledningen tror dock att rekryteringen ska betala sigdet andra halvåret. Modul 1 spår en god resultattillväxt förhelåret, jämfört med fjolårets vinst på 12,8 miljoner.
WM-data är börsens största IT-konsult med ett marknadsvärde påcirka 12 miljarder. Numera är IT-konglomerat en mer passandebeskrivning på företaget. Efter flera förvärv av återförsäljarei Sverige, Danmark och Finland står hårdvaruförsäljning för 44%av bolagets totala omsättning. Den branschens låga marginalerhar successivt sänkt WM-datas marginaler de senaste två åren.Svenska återförsäljarkedjan Owell, som förvärvades sommaren 1995,har problem med nästan obefintlig tillväxt och med envinstmarginal (1,4%) som är lägre än konkurrenternas.
WM-datas första halvår visar emellertid att även bolagets mertraditionella verksamheter lider av prispress. Exempelvis haraffärsområdet dataservice, övertagandet av företags datadrift (sk outsourcing), sänkt sin marginal från 11,5 till 7,5 procent.Av WM-datas tillväxt, jämfört med samma period i fjol, är endastfem procent organisk. Bolaget har visserligen rekryterat 550 nyamedarbetare under första halvåret och målet på 1.000nyrekryteringar för helåret ser ut att kunna uppnås. Mensamtidigt slutade 340 personer under perioden.
En personalomsättning på åtta procent under ett halvår är ihögsta laget. Särskilt som det, enligt uppgift tillAffärsvärlden, är de skickligare konsulterna som lämnar WM-data,som inte är känt för att betala höga löner.
Rescos omsättningstillväxt för jämförbara enheter var 25 procent,första halvåret. Resultatfallet från 2,7 till 1,6 miljoner beror,enligt bolaget, bland annat på avvecklingskostnader för enverksamhet i Luleå. Hur stor denna kostnad är, uppges inte irapporten. För helåret spår ledningen en fortsatt starkomsättningstillväxt och förbättrat resultat. Av denformuleringen att döma verkar bolaget inte tro att det når upptill förra årets vinstmarginal på helårsbasis (5,3%). Linné Datapå SBI-listan är den IT-konsult som haft störst problem underförsta halvåret. Omsättningen stod stilla, samtidigt som envinst byttes ut till en förlust på nära sju miljoner.Förklaringen är förseningar av företagets program,affärssystemet Caesar, och att avvecklingen av en hårdvarudelgått långsammare än planerat.
För IT-konsulterna är det viktigt att kunna visa på kontinuerligtillväxt och god lönsamhet. Dels gentemot kunder men kanskesärskilt för att locka ny personal och få den befintliga attstanna. Även börskursens utvecklingen har faktiskt betydelse förbolagets marknadspotential. Därför ska det bli spännande attfölja Linné Data. Om företaget inte får fart på lönsamheten ochtillväxten kan det lätt bli en ond cirkel. Börskursen faller,företaget blir problemstämplat, kunder och personal flyr och såvidare.Det kan också bli en fingervisning för vad som kan händamed flera bolag. Affärsvärlden har varnat för ett bakslag ochturbulens när den starka efterfrågan lägger sig ett par år in på2000-talet. Om bolagen plötsligt sitter med överkapacitet blirdet priskonkurrens och snabbt turbulens. Någonting förplacerarna att tänka på, eftersom det i IT-konsulternas kurserligger förväntningar om 30-procentiga vinstlyft, flera år framåti tiden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.