It-cheferna vantrivs mest
Enligt den amerikanska undersökningen Execunet, som omfattar 2 049 beslutsfattare i USA, är 59 procent av it-cheferna missnöjda med sitt jobb. Det innebär att de trivs sämst av alla chefskategorier.
Execunet listar också de viktigaste orsakerna till att chefer inte gillar att gå till jobbet: svårt att avancera, få utmaningar och små chanser till personlig utveckling. Just it-cheferna plågas av att föra en ständig kamp för att försvara sin plats i ledningsgruppen.
Är det lika illa i Sverige? Affärsvärlden har frågat Anki Udd, som är ledarskapskonsult på chefsorganisationen Ledarna, och Jörgen Billström, före detta it-chef, om vad de tror.
Jörgen Billströms personliga erfarenheter stämmer bra med hur it-cheferna i USA har det. Det var just på grund av att han miste sin plats i ledningsgruppen och inte såg några vägar till utveckling som han valde att byta jobb för ett par år sedan. Då arbetade han som it-chef på Busslink och hade 25 år i it-världen bakom sig.
– Arbetet gick från att vara fantastiskt roligt till att bli jättetråkigt. Först satt jag i ledningsgruppen och jobbade med att bygga upp en it-struktur från grunden, eftersom Busslink skapades av två bolag och behövde helt nya system, säger Jörgen Billström.
Jörgen Billström tyckte att arbetet var “fantastiskt roligt”, framför allt på grund av att han som it-ansvarig för första gången fick arbeta med människor på allvar, inte bara med tekniken. Det var en turbulent tid, efter sammanslagningen, och många medarbetare var rädda för förändringarna.
– Det var en utmaning att försöka skapa en trygghet i den situationen, att få människor att känna sig bekväma med allt det nya, säger Jörgen Billström.
– Sedan kom en ny vd och jag fick inte sitta med i ledningsgruppen längre. I den nya situationen fanns inte någon utveckling för mig över huvud taget.
Man kan säga att det roliga arbetet för en it-chef var över – att implementera ett nytt affärssystem och se till att allt fungerade. Återstod bara förvaltning av systemet.
För att komma vidare i sin utveckling valde Jörgen Billström då att byta både jobb och bransch. I dag arbetar han som projektledare på Alliansor, ett företag som arbetar med förändringsprocesser.
– Det kan handla om att bistå vid sammanslagningar av företag, om att avlasta chefer eller hjälpa människor som inte mår så bra på jobbet.
Han är nöjd med att ha lämnat arbetet som it-chef.
– För mig var det en stor förändring. Det är så många dörrar som har öppnats inom mig själv, säger Jörgen Billström.
Anki Udd på Ledarna känner igen problemet med dåliga utvecklingsmöjligheter från sina kontakter med medlemmarna. Det är vanliga orsaker till att en person inte trivs, menar hon.
– Min erfarenhet är att om en chef tappar drivkraften så är risken stor att han eller hon lämnar företaget.
Anki Udd tror på en förändring i synen på chefsutveckling, inte minst för it-chefer.
– Man kommer att erbjuda karriärplanering redan när en chef anställs. Visa på alternativa utvecklingsmöjligheter, säger hon och menar att den gamla föreställningen om “en gång chef, alltid chef” håller på att luckras upp. Det kommer till exempel att bli lättare att byta roller och ta en paus från chefsjobbet under en period.
– Nu när konkurrensen om cheferna blir mer och mer märkbar, så kommer mycket att förändras, säger Anki Udd.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.