It-änglarnaversion 2.0
Med filmtjänsten Voddler ska bolagets vd Marcus Bäcklund bygga ett nytt svenskt världsföretag. Bolaget är ett sorts Spotify för film (se Affärsvärlden 48/2009) och när datorn allt oftare används för att titta på tv, är filmuthyrning på nätet en självklar efterföljare.
– Det har börjat bra. Vi streamade en miljon filmer i januari. Vår teknologi bygger på högkvalitativ streaming. Kundtillströmningen ser bra ut, säger Marcus Bäcklund, på telefon från New York.
– Annonsförsäljningen rullar. För närvarande har vi ett lager på 4 miljoner reklamsnuttar, säger han.
Känns entusiasmen välbekant? Det är kanske inte så konstigt. Marcus Bäcklund var, som vd för Cell Networks, en av millennieskiftets frontfigurer. En av dem som var med och kastade ut den gamla ekonomin, till förmån för den nya. Då när konsulterna värderades till 37 miljoner kronor per man, trots att bolagen gick med förlust.
Han var inte ensam om sin framtidstro. Företag som Letsbuyit och Boo.com, liksom konkurrenterna Icon, Spray, Framfab, Mind och Connecta hade också för avsikt att bli svenska världsföretag. Vi vet vad det blev av det.
Flera av millennieprofilerna är ännu verksamma inom internetbranschen. Johan Staël von Holstein försökte fram till i slutet av förra året få i gång sin företagskuvös Iqube, som stöttade it-företag i tidigt skede. Och Jonas Birgersson kämpar med sitt Labs2, som säljer affärsstödssystem för bredbandstjänster.
Påtagligt många av profilerna möts på riskkapitalbolaget Deseven, som startades den 7 december (därav namnet) 2000. Marcus Bäcklund är partner, likaså Jörgen Larsson, som startade och var vd för Mind, samt Johan Wieslander, Sten Wranne och Petter Lundgren, alla med bakgrund i Connectas företagsledning. Connecta, som så småningom blev Adcore och sedan, efter kraschen, blev Connecta igen.
Deseven är även ägare i O2, som är Spraygrundaren Johan Ihrfeldts vindkraftbolag. Där sitter Sprays förre vd Daniel Sachs i styrelsen. Deseven var också ägare till Neonode, som Razorfish-vd:n Per Bystedt var vd i. Neonode utvecklade “touch-screen smart-phones”. En föregångare till Iphone kan man säga. Fast långt ifrån lika framgångsrik.
– Vi gillar och respekterar varandra. De är duktiga personer. Det är inte nätverket som skapar möjligheterna. Men det koncept vi har applicerat på Deseven, som hårt arbetande änglar, och inte bara någon som skvätter pengar, det sättet arbetar även personer som Johan Ihrfeldt och Per Bystedt på, säger Marcus Bäcklund.
“Desevens styrka är dess förmåga att kombinera riskkapitalistens och entreprenörens roller och perspektiv” (Affärsvärldens översättning) skriver bolaget på sin hemsida.
Tanken är att investera såväl pengar som tid. I flera fall är Desevens partners vd i innehaven.
– Man måste kunna dra nytta av erfarenheter från både med- och motgång. Det är en häpnadsväckande tid vi varit med om de senaste tre åren, med kraftiga slag och svängningar. Vi har en unik generation, kanske framför allt sextiotalister som jag själv, som varit med om både upp- och nedgången. Det är den erfarenheten vi har samlat här, sade Marcus Bäcklund till Svenska Dagbladet i december 2002.
Men den bakgrunden och erfarenheten har hittills inte räckt för att nå det stora genombrottet. De allra flesta av Desevens bolag har finansiella problem.
– Vi har gjort många investeringar och en handfull bra exits. Connecta gjorde vi en turnaround på och det blev en bra affär, säger Marcus Bäcklund.
– Och sedan har vi gjort några trade sales, där vi sålt bolag till andra. Det är så här i den här världen att på samma sätt som det är många som inte vill lyfta fram förluster, så är det lika vanligt att man inte vill lyfta fram vinster. Det kan sticka i ögonen på folk, säger Marcus Bäcklund.
Han tillbakavisar bestämt att hemlighetsmakeriet skulle bero på att affärerna inte är så framgångsrika som han gör gällande.
Kopplingen till Connecta har funnits där från allra första början. Deseven grundades av avhoppare från Connecta, som lämnade bolaget när Connecta blev Adcore. När den krisdrabbade konsulten ett par år senare styckade av Connecta igen anlitades Deseven för att driva det vidare. Deseven fick en option att köpa 16 procent av aktierna till nominellt värde.
Dessa aktier, tillsammans med ett flertal lednings- och nyckelpersoners aktier, lades 2006 i ett bolag vid namn Tiktaal Holding, med den enkla affärsidén att äga Connecta-aktier. Tiktaal Holding ägde 21 procent av Connecta.
I februari 2008 såldes aktierna för 164 miljoner kronor. Hur stor del som tillhörde Desven offentliggjordes aldrig och det var problematiskt att ta reda på. Bakom Tiktaal dolde sig nämligen ytterligare minst ett lager av ägarbolag. Stora aktieposter kontrollerades via utländska bolag med namn som Watchet Consultants Ltd, Lacebark Consultants Ltd, Koltmar Investments Ltd och Kerdonia Investments Ltd. Uppskattningsvis 85 miljoner kronor uppgavs dock hamna utanför medarbetarkretsen. En stor del av dessa kontrollerades sannolikt av personer knutna till Deseven. Det är den framgångsrika avyttringen som Marcus Bäcklund nämner vid namn.
Affärsvärlden har hittat ytterligare en. 2002 sålde Deseven konsultföretaget Manit för 10 miljoner kronor, till just Connecta.
Men Deseven har och har haft många fler innehav.
Ovan nämna Neonode var ett. Neonode hade tagit fram en egen mobiltelefon där Microsoft stod för mjukvaran. Bolaget var mycket hypat, och tog 2007 steget in på Nasdaqbörsen. Som mest värderades det till 1,1 miljarder kronor, men när mobilerna väl lanserades blev de söndersågade. Förlusterna växte och i slutet av 2008 tvingades vd Per Bystedt sätta Neonode AB i konkurs.
Ett annat är kraftbolaget O2, som producerar och säljer miljömärkt el från vindkraft. Kunderna kan välja mellan att bli vanlig elkund eller att köpa andelar i ett vindkraftverk. O2 startades av Spraygrundaren Johan Ihrfeldt och Thomas von Otter.
Med i styrelsen finns den forna internetkollegan Daniel Sachs. Bolaget omsatte 2008 närmare 60 miljoner kronor och gjorde en förlust på nästan 14 miljoner kronor. En nyemission, riktad mot Proventus, fick rädda bolaget den gången. För 2009 är siffrorna ännu inte offentliggjorda.
Möjligheten för O2 finns förstås fortfarande. Branschen är het och attraherar såväl kapital som företagare och kunder. Ett bekymmer är dock att regeringens system för att uppnå EU:s klimatmål om 49 procents förnybar energi år 2020 premierar andra gröna energikällor före vindkraften i dagsläget.
De övriga bolagen i Desevens portfölj är helt okända. Där finns Ongolf, ett golfspel som inbegriper ett socialt nätverk som ska göra spelupplevelsen lik en riktig golfrunda. Bolaget omsatte ingenting 2008 och visade en förlust på drygt 3 miljoner kronor. ESN är ett mjukvaruföretag för spel och vadslagning, som omsatte 12 miljoner kronor 2008 och gjorde förlust på en halv. Äntligen, som erbjuder konsulthjälp för dina databekymmer i hemmet, omsatte nästan 1 miljon 2008 och uppvisade en förlust på 2,5 miljoner kronor. Listan kan göras lång. Deseven presenterar 17 innehav på sin hemsida.
Störst av innehaven, sett till omsättning, är mjukvaruföretaget Abalon som omsatte 30 miljoner kronor 2008. Bolaget uppvisade en förlust före skatt på 4,4 miljoner kronor, men har tidigare år haft betydande rörelsemarginaler, vilket tyder på att en vändning i konjunkturen skulle kunna lösa bolagets nedåtgående trend.
Det enda bolag i Desevens portfölj som visade vinst 2008 var Coldwood, som bedriver konsult- och utvecklingsarbete inom spelproduktion. Bolaget omsatte 8 miljoner kronor år 2008 och gjorde en vinst på nästan 600 000.
– Det är fruktansvärt svårt, enormt arbetskrävande och kräver hög risk att hålla på med riskkapital till bolag i tidigt skede. Jag tror man ska vara glad om 5 procent av alla ventures blir något. De flesta företag kör i diket, säger Marcus Bäcklund.
Han tillägger att långsiktighet är A och O om man ska lyckas.
– Det är viktigt att vara uthållig. Voddler har kastats mellan hopp och förtvivlan. Det har funnits perioder när ingen ville vara aktieägare, kund eller investerare. Och vid andra perioder har det varit tvärtom. Det är viktigt att orka härda ut och att vara snabb i vändningarna om det behövs, säger Marcus Bäcklund.
Nu står hoppet till Voddler. Begeistringen från vd:s sida är uppenbar och som lyssnare låter man sig lätt hänföras. Voddler har sedan lanseringen i slutet på oktober förra året, snabbt etablerat sig som en välkänd spelare på marknaden. Och med affärsidén att tillhandahålla filmerna gratis och låta annonsörerna stå för merparten av kostnaderna har Voddler fler än 400 000 användare i dag, efter att bara ha varit i gång några månader.
Men det finns en del fallgropar på vägen. Voddler möter bland annat konkurrens från illegala streamingtjänster.
Men det som framför allt bekymrar branschen är svårigheten att få tillgång till bra innehåll. Ledtiderna från det att en film visas på bio till det att den kan streamas ned till datorn är fyra till fem månader. Dessutom är avgifterna för att få tillhandahålla de nyare filmerna höga.
Utan bra innehåll är det svårt att bli framgångsrik och bra innehåll kostar pengar. I förra veckan tog bolaget in 26 miljoner kronor från Eqvitec Technology. Det efter att så sent som i slutet av förra året ha tagit in 35 miljoner kronor i en nyemission.
Flera spelare har försökt bygga liknande tjänster tidigare. Skype-grundaren Niklas Zennström är en av dem. Efter framgångarna med Kazaa och Skype startade han filmtjänsten Joost. Planerna var storslagna, men projektet blev en stor flopp. Sommaren 2009 fick Joost ge upp. Förlusterna låg då på uppskattningsvis en miljard kronor.
Samtidigt finns faktorer som pekar i rätt riktning för Voddlers del. Bolaget har fått många besökare på kort tid, fler och fler laddar ner filmer och 4 procent av dessa är betalande, en siffra som Voddler internt är nöjda med. Lagret av annonser visar också att det finns intresserade annonsörer på marknaden.
Återstår att se om Voddler blir millennieprofilernas första succé. Än finns en del kvar att bevisa.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.