Börsnotering
IPO-chefen tror på fler noteringar – om Rusta lyckas: ”Redo att trycka på knappen”
”Vi känner till en handfull bolag som är beredda att trycka på knappen under Q4", säger han till Affärsvärlden.
2023 har hittills inte varit de svenska börsnoteringarnas år. Hittills är det bara ett bolag som ringt i den svenska börsklockan, enligt Affärsvärldens verktyg IPO-guiden.
Men har noteringsfönstret öppnats, den 19 oktober börsnoteras lågprisvarukedjan Rusta och 6 november klämtar börsklockan för järnvägsteknikbolaget Sibek. Men det finns fler noteringskandidater, något som Affärsvärlden tidigare rapporterat om.
Andreas Dalhäll är IPO-leader på EY i Sverige. EY är involverade i drygt 30% av de svenska börsnoteringarna och han beskriver IPO-marknaden som ”tydligt avvaktande.”
”IPO-marknaden är inte död, men har varit extremt passiv sedan krigsutbrottet i Ukraina”, säger han och förklarar att det beror på räntebanans utveckling, inflationen och geopolitiska faktorer.
”Även kortsiktiga event, som Rustas börsnotering, blir otroligt viktigt för den fortsatta utvecklingen kommande 6-12 månaderna”, säger Andreas Dalhäll.
Trenden tydlig
IPO-marknaden har några gyllene år i bagaget, där 2020 och 2021 stack ut med en enorm efterfrågan på börsnoteringar bland investerare och flera bolag såg en chans att komma in i finrummet på börsgolvet. Men i takt med höjda räntor har investerare värdesatt lönsamhet framför tillväxt och ett trendskifte har skett.
”Bolag som vill börsnoteras nu måste kunna visa finansiell historik för investerarna. Tillväxt är fortfarande viktigt men framför allt måste bolagen visa att de är lönsamma”, säger Andreas Dalhäll.
I nästa vecka noteras Rusta på börsen, med ett värdespann på mellan 6 och 7 miljarder kronor.
”Väldigt många ögon har varit på ARM och Birkenstock-noteringarna i USA, för att se hur marknaden reagerar. Rusta är en ganska stor notering och det blir ett viktigt lackmustest för hur den svenska IPO-aptiten är”, säger Andreas Dalhäll.
Blir det proppen ur för svenska börsnoteringar då?
”Jag vågar inte säga proppen ur, men en bra notering visar aptit för riskvilja. Då tror jag absolut att många bolag kan accelerera sina tidsplaner. Rusta känns som ett tydligt case som lockar i den ekonomi vi har nu. Man ska inte dra för stora växlar på en framgångsrik Rusta-notering, men alla i IPO-världen håller tummarna”, säger Andreas Dalhäll.
Hur många fler svenska börsnoteringar kan det bli i år om Rusta-noteringen går bra?
”Vi känner till en handfull bolag som är beredda att trycka på knappen under Q4. Det blir ingen proppen ur-effekt, men det kan också bli fler förberedelser inför nästa möjlighet som är i april-maj nästa år, då årsredovisningar publicerats”, säger Andreas Dalhäll och understryker att förberedelsetiden för en börsnotering kan vara ungefär 6 månader även för ett väl förberett bolag.
Aptit för cybersäkerhet
Potentiella börskandidater kan hittas i flera olika sektorer. Andreas Dalhäll lyfter fram att de sektorer med en touch av hållbarhet och tech är särskilt attraktiva då de slår an på några av megatrenderna rörande digitalisering och AI-utveckling.
”Life science och health care är alltid attraktivt, men även energibolag kan vara kandidater. Inom tech tror jag att bolag som slår an på cybersäkerhet kan gå starkt. Det har vi bland annat sett i SPAC-noteringen av Yubico”, säger Andreas Dalhäll.
Tidigare var Sverige det land dit många andra nordiska bolag sökte sig för att komma med på börslistorna, särskilt under 2019-2021 för retailbolag. Den trenden tror Andreas Dalhäll nu är bruten.
”Vi har en del sådana konversationer men det verkar finnas en övertro på styrkan i den svenska kapitalmarknaden. Den svenska styrkan i retail finns inte där längre”, säger Andreas Dahäll och fortsätter:
”Däremot ser vi att ett större antal bolag tittar utomlands, företrädesvis mot USA och Amsterdam. Då är det inte bara life science-bolag som det varit historiskt som tittar dit, utan även andra bolag.”
Många IPO:er i Asien
EY har nyligen tagit fram en rapport över världens alla börsnoteringar. Globalt sett gjordes 350 börsnoteringar till ett värde av 38,4 miljarder amerikanska dollar under det tredje kvartalet i år. Asien sticker ut med 195 noteringar till ett värde av 20,6 miljarder US-dollar. För vår region, som EY slagit ihop med Europa, Mellanöstern och Afrika, är det desto dystrare. Senaste kvartalet gjordes 119 IPO:er till ett värde av 9,2 miljarder dollar. Det är 31% fler än samma kvartal förra året, men också ett tapp på 37% sett till värderingar.
Andreas Dalhäll berättar att det är framförallt i Asien och Mellanöstern som IPO-aktiviteten har hållit i sig senaste kvartalet.
”I de regionerna är trenden stark på energirelaterade bolag, så har det varit ett antal år. USA har börjat återhämta sig lite, men i Europa är det fortfarande avvaktande”, säger Andreas Dalhäll.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.