IPO-chefen om noteringsklimatet: ”Inte långt ifrån underkänt”

Första halvåret skedde tio börsnoteringar i Norden. Några har stuckit iväg men flertalet av börsens nykomlingar visar röda siffror på kursutvecklingen. "Om man ska vara krass är det möjligt att bolagen gick ut lite för dyrt", säger Andreas Dalhäll, IPO-chef på EY, till Afv.
IPO-chefen om noteringsklimatet: ”Inte långt ifrån underkänt” - IPO EY
Andreas Dalhäll är IPO-chef på EY. Foto: Pressbild/TT

Tio börsnoteringar på de nordiska börserna hittills 2024. Och fler kan det bli framöver, enligt Andreas Dalhäll, chef för IPO på rådgivningsjätten EY.

Rusta och Karnell noterades vid en ovanligt period på året och de har ju gått otroligt fint på börsen. Det var som att självförtroendet kom tillbaka till marknaden då”, säger han till Affärsvärlden.

“Det finns fortfarande en försiktig optimism, men det finns bolag som avvaktar lite men där förberedelserna är i full gång. I de fallen är börsnoteringen 6-9 månader bort innan vi ser dem”, säger han.

Anledningen är att många bolag vill vänta in färska helårsrapporter. Men också för att få mer tydlighet på räntebanan framöver, menar Andreas Dalhäll.

“Riksbanken har sänkt en gång men det är fortfarande ganska bräcklig prognos om man ska vara krass”, säger EY:s IPO-chef.

Flera nedgångar sen kursstart

Ett antal av de börsnoteringar som varit under våren har dock underpresterat, där mer än en fjärdedel av värdet gått upp i luften för vissa bolag. Gamingboalget Kinda Brave fick sju flaggor av Affärsvärldens IPO-guide och har i skrivande stund fallit 24% sedan börsnoteringen. Även läkemedelsbolaget Cinclus Pharma har sjunkit 24% sen IPO.

Enligt Andreas Dalhäll handlar det mycket om prissättningen, att det är svårt att sätta rätt pris när relativt få IPO:er görs.

“Om man ska vara krass är det möjligt att bolagen gick ut lite för dyrt. Samtidigt ska man komma ihåg att IPO:erna blev av, så det fanns en vilja i marknaden att teckna till de nivåerna”, säger Andreas Dalhäll.

Han lyfter fram att den globala trenden annars är att börsnoteringar brukar lämna en uppsida på 20% för att locka till en bra introduktion.

EY:s IPO-chef lyfter också fram att två fastighetsbolag sökt sig till börsen, vilket man kanske inte skulle trott för ett år sedan. För PPI och Prisma Properties har aktiekursen än så länge legat runt noteringsnivån.

“Aktieutvecklingen har varit ganska flat, men det är ändå imponerande att fastighetsbolag lyckats noteras. Detta är visserligen nischade fastighetsbolag, med lågprishandel och samhällsfastigheter. Bostäder ser vi inte mycket av på börsen nu”, säger Andreas Dalhäll.

IPO-chefen: “Inte långt från underkänt”

Men att det bara skett 10 noteringar i Norden hittills 2024 är inte helt bra, konstaterar EY:s IPO-chef.

“Det är inte långt ifrån underkänt för Norden tycker jag. Tittar vi på Europa ser vi en fin återhämtning, som visserligen drivs på av Indien som går otroligt starkt”, säger Andreas Dalhäll, som också poängterar att EY räknar med Indien i sin EMEIA-region.

I övriga Europa har de större noteringarna annars varit riskkapitalbolaget CVC i Amsterdam, läkemedelsbolaget Galderma i Schweiz och spanska modebolaget Puig i Spanien. Men att Indien haft över 150 börsnoteringar bara detta halvår sticker ut globalt.

“Indien är stark som region och har stark BNP-tillväxt på 7%, starkare än Kina. Det stärker självförtroendet i marknaden och leder till flera noteringar”, säger Andreas Dalhäll.

Börsnoteringar i Norden 2024 som IPO-guiden granskat

Noterat Bolag Lista Analys Flaggor Utveckling 
2024-06-20 Cinclus Pharma Nasdaq Stockholm Läs 1 st -24%
2024-06-18 Prisma Properties Nasdaq Stockholm Läs 1 st -2%
2024-06-13 GreenMerc NGM SME Läs 3 st -16%
2024-06-03 Kinda Brave First North Läs 7 st -24%
2024-05-23 Nordrest First North Läs 0 st 10%
2024-05-07 Garpco NGM SME Läs 1 st -4%
2024-04-29 Public Property Invest Oslo Børs Läs 7 st 5%
2024-03-22 Karnell Nasdaq Stockholm Läs 0 st 62%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.