IPO-året som tynade bort

2023 fick börsklockan ha långa perioder av vila. Fjolåret blev rekorddåligt - ett tapp med nästan 98% jämfört med 2021. Här går Afv igenom börsnoteringarna som kom – och den som inte blev av.
IPO-året som tynade bort - ipo året 2023
VD:arna som satte sina bolag på börsen 2023. Övre raden från vänster: Louice Rosdahl, VD på RanLOS, Göran Westerberg, VD på Rusta. Nedre raden från väsnter: Egil Hogna, VD på Norconsult, och David Berg, VD på Sibek. Foto: TT/Pressbild

Under större delen av 2023 stod börsklockan och samlade damm. Endast tre bolag till börsen i Sverige genom en IPO. Det är drastiskt färre jämfört med året innan, då det gjordes 35 börsnoteringar i Sverige, enligt IPO-guiden. Jämfört med rekordåret 2021 är det fullständiga raset ett faktum, då det gjordes 139 börsnoteringar i Sverige år 2021.

Meew

Först ut att söka lyckan på börsen förra året var det danska mikrobolaget Meew, verksamt inom IT och konsulttjänster. Bolaget siktade på en notering hos Spotlight i mitten av mars – men det var mycket som inte stämde. IPO-guiden hissade fem flaggor inför noteringen och lyfte bland annat fram att personer i bolagsledningen hade flera konkurser bakom sig.

Armin Kavousi. Foto: Jannik Madsen.

När den danska affärstidningen Finans avslöjade att VD:n Armin Kavousi ljugit om sina utbildningsmeriter beslutade sig Meews styrelse och Armin Kavousi att han skulle lämna rollen som VD och reducera sitt ägandeskap. Detta ledde till att flera investerare hoppade av emissionen och börsnoteringen fick ställas in. Några veckor senare gick Meew i konkurs och i augusti förra året framkom att bolaget redovisat en fejkad omsättning.

RanLOS

Istället fick RanLOS bli förra årets första IPO. Den sista mars klämtade börsklockan hos First North för mätteknikbolaget med huvudkontor i Mölndal. Inför noteringen hittade IPO-guiden inga flaggor, men det blev ett brant kursfall redan första handelsdagen vilket ledde till att två flaggor hissades. Sedan dess har aktien rasat med 64%.

Störste ägare är styrelseledamoten Cécile Schilliger med 50% av kapitalet. Med på ägarlistan finns även Nordnet Pensionsförsäkring och Avanza Pension. I skrivande stund har bolaget ett börsvärde på 14 Mkr.

Rusta

Sen kom sommaren och en riktigt lång IPO-torka. Hoppets låga tändes igen i början av oktober då det stod klart att detaljvarukedjan Rusta skulle ta klivet till börsen. IPO-guiden flaggade för kort finansiell historik, tveksamma incitament och komplext erbjudande.

Den 19 oktober började Rusta-aktierna handlas på Nasdaq Stockholm och har sedan dess stigit med 87%. Idag har Rusta ett börsvärde på 12,7 mdr kr.

Sibek

Den 6 november kom så nästa börsnotering, som även blev året sista. Teknikkonsultbolaget Sibek, som fokuserar på signalsystem för tågtrafik, noterades och IPO-guiden hissade tre flaggor för tveksamma incitament, hög emissionskostnad, kort finansiell historik och ej fulltecknad emission.

Aktien har däremot gått som tåget och är i skrivande stund upp med 45% sen första handelsdagen. Största ägare är bolagsledningen som gemensamt har över 60% av kapitalet i bolaget som idag har ett börsvärde på 236 Mkr.

Norconsult

Även i Norge fick börsklockan ringa samma vecka som Sibeks notering. På Oslo Børs började aktiehandeln i det norska teknikkonsultboalget Norconsult, som också har exponering mot bland annat järnvägen, den 11 november. IPO-guiden hade hissat två flaggor för märkliga avtal och komplext erbjudande. Norconsult inledde första handelsdagen med ett börsfall men har sedan noteringen klättrat 43%.

Även i Norconsult är bolagsledningen den största ägaren, tätt följd av Danske Invest och DNB Asset Management. Idag har bolaget ett börsvärde på 8,4 mdr NOK.

Övriga världen

Det var klent med börsnoteringar globalt sett 2023. 1 429 börsnoteringar ägde rum världen över, vilket är 16% färre jämfört med 2022 och endast 40% av antalet IPO:er som gjordes rekordåret 2021, enligt S&P Global. Ur ett svenskt perspektiv är siffrorna 93% respektive 98% färre börsnoteringar.

Några av de större som kan omnämnas var brittiska chip-bolaget Arm Holdings PLC, amerikanska konsumenthälsobolaget Kenvue och tyska skotillverkaren Birkenstock.

Hur 2024 blir IPO-mässigt återstår att se, men det finns hopp om ett mer aktivt år bland rådgivarna.

Andreas Dalhäll är IPO-leader på EY Sverige. Foto: Pressbild.

”Vi har ganska bra visibilitet på IPO-marknaden och det är inte så mycket som ska ut innan sommaren. Det finns kandidater planerade men vi har höga förväntningar på andra halvåret 2024. Den stora frågan är räntan och att sänkningarna blir av. Då kan börsnoteringarna bli desto fler”, har Andreas Dalhäll, IPO-chef på EY Sverige, tidigare sagt i en intervju med Affärsvärlden.

Han fick medhåll av Joakim Falkner, partner och ansvarig för Capital Markets i Europa, Mellanöstern och Afrika, på advokatbyrån Baker McKenzie.

Joakim Falkner, partner och ansvarig för Capital Markets i Europa, Mellanöstern och Afrika, på advokatbyrån Baker McKenzie. Foto: Pressbild

”När vi pratar med banker och revisorer finns det en konsensus i synen om att många bolag tittar realistiskt på att göra en notering framöver. Några kan komma att trycka på knappen innan midsommar, men annars hoppas vi på en accelererad aktivitet på en positiv kapitalmarknad efter sommarsemestrarna det här året”, sade Joakim Falkner då.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF