Investors VD om ketchup-kvartal och fiaskoförvärv: ”Mitt jobb är att inte tappa bollen”

Investmentbolaget Investor levererar en starkt rapport där både substansvärde och rörelseresultat ökar rejält. ”Det är lite av ett ketchup-kvartal", säger Investors VD Christian Cederholm till Affärsvärlden.
Investors VD om ketchup-kvartal och fiaskoförvärv: ”Mitt jobb är att inte tappa bollen” - christian cederholm
Christian Cederholm är VD på Investor sedan maj 2024. Foto: Pressbild.

Wallenbergssfärens investmentbolag Investor ökade substansvärdet till 273 kronor per aktie den 30 juni, en ökning från 31 mars då substansvärdet låg på 257 kronor.

Rörelseresultatet i andra kvartalet blev 67 mdr kr, en ökning på 38% jämfört med samma kvartal förra året. Där inkluderas bland annat utdelningar på 9,4 mdr kr.

Rapporten fick ett ljummet mottagande på börsen. Aktiekursen är i skrivande stund ned nästan 1%.

“Ketchup-kvartal”

Christian Cederholm gör sin första kvartalsrapport som VD för Investor. Han lyfter fram att både de noterade och icke-noterade innehaven utvecklats väl under kvartalet.

”De listade bolagen utgör ungefär 70% av portföljen och de levererade starka Q1-rapporter. Det är fortsatt god organiskt tillväxt i bolagen”, säger Christian Cederholm till Affärsvärlden och fortsätter:

”Det är lite av ett ketchup-kvartal, det är många investeringar som genomförts under kvartalet. Vi har investerat nästan 10 miljarder kronor i alla tre affärsområdena”, säger Cederholm och lyfter fram att bolagen fortsätter att titta på nya förvärv framöver.

Stöttar Börje Ekholm

Under kvartalet köpte Investor aktier i telekombolaget Ericsson för 2,8 miljarder kronor.

Ericssons VD Börje Ekholm
Ericssons VD Börje Ekholm. Foto: Marko Säävälä / TT

”Ericsson har en fantastisk och ledande teknologi och en stark marknadsposition inom kärnaffären, det vill säga mobila nätverk. Bolaget har investerat i ett antal tillväxtområden där man är starkare idag och som vi tycker är spännande. I grunden har Ericsson en lönsam kärnaffär, ett bra potential för värdeskapande och en attraktiv värdering”, säger Christian Cederholm.

Hur går tankarna kring mångmiljardnedskrivningen Ericsson gjorde av Vonage-förvärvet nyligen?

”Vi kan precis som Ericsson själva konstatera att tajmingen och priset inte var bra i det här fallet. Men ser vi framåt och tittar på vad man kan göra med den här verksamheten så stöttar vi helt och hållet Börje Ekholm och teamets syn på hur man ska utveckla den plattformen. Det är ett av de tillväxtsspåren som jag nämnde innan.”

Investor rapporterade även en negativ värdeutveckling på -4% för investeringen i svenska riskkapitaljätten EQT.

”Det är drivet av listade EQT AB:s kursutveckling. De har haft en svag kursutveckling detta kvartal medan värdet på våra fondinvesteringar i EQT har varit mer eller mindre oförändrade”, säger Christian Cederholm.

Stora skor att fylla

Dagens kvartalsrapport var också Christian Cederholms första i rollen som VD för Investor. Han har dock varit i Investorsfären i över 20 år och var senast högste chef för Patricia Industries, som är namnet för Investors onoterade innehav.

Hur har det varit att tackla förväntningarna?

”Det är stora skor att fylla, men vi har ett fantastiskt team. Mitt jobb är att försöka att inte tappa bollen här”, säger Christian Cederholm och fortsätter:

”Jag har ju varit inom bolaget i över 20 år så jag har pejl på några delar men det är klart att det är mycket som är nytt. Min hypotes när jag gick in i det här är att det är en fantastisk plattform med både bolagen, fantastiskt gäng på Investor och ute i bolagen. Den hypotesen har stärkts efter de första två månaderna”

Hur kommer det märkas att det är du som är VD för Investor?

”Förhoppningsvis inte alltför mycket. Jag har ju varit del av ledningsgruppen under många år och den strategi som vi kör efter fungerar väl och levererar”, säger han och avslutar:

”Vi håller kursen och det viktiga nu är att fortsätta driva utvecklingen i våra tre affärsområden. Ledorden är performance, portfolio, people. Det är vad vi ska fokusera på.”

Investor, Mkr Q2-2024 Q2-2023 Förändring
Rörelseresultat 67 049 48 486 38,3%
Resultat före skatt 65 630 -45 654
Nettoresultat 65 147 -45 309
Resultat per aktie, kronor 21,29 14,80 43,9%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.