Investors huvudvärk
Investor brukar inte hasta fram sina affärer. Ändå är det knappast någon tillfällighet att köpet av kontrollposten i WM-data, som sannolikt förberetts i månader, presenterades fem dagar efter avslöjandet om Barneviks miljardpension. Investor har nämligen ett starkt behov av att visa handlingskraft i ett läge då bolaget är under press från många håll.
Förvärven i WM-data, som därmed blivit ett kärninnehav i portföljen, är ett exempel på det nya Investor som nu växer fram. Gamla innehav ska ut och nya ska in. Skicklig portföljförvaltning och täta affärer skymmer det faktum att Wallenbergsfärens maktbolag står inför en serie utmaningar. Nyckelfrågan är hur Wallenbergstiftelsernas innehav i Investor, som är värt 17 miljarder kronor, på sikt ska kunna kontrollera 30 procent av hela den svenska börsen. Rösträttsregler i all ära, men sfärens ställning framstår som allt mer hotad.
Sargat Investor
Mot den bakgrunden var det förståeligt att Investors ledning och styrelse så snabbt velat distansera sig från sin tidigare ordförande och nydanare. Percy Barnevik borde ha berättat om sina och Göran Lindahls villkor för styrelse och allmänhet, men han har såvitt bekant inte gjort något olagligt eller oegentligt. Ändå föses han ut i kylan. Det är ett tecken på hur sargat Investor är.
Barneviks plågade sorti gör att det vid en första anblick ser ut att stå 1-0 till Martin Ebner, den frifräsande schweiziske finansmannen, som äger en stor post i Investor. Investor är nu så pressat att många av Ebners gamla krav (som att sälja tillgångar och återköpa aktier) kan bli fullt reella för att återställa bolagets förtroende på aktiemarknaden. Investor, som marknadsfört sig som ägarspecialist, är marginaliserat som ägare i ABB och väger mycket lätt i Astra Zeneca.
Investor behöver alltså kraftsamla och sälja innehav som tidigare betraktats som heliga. Affärsvärlden räknar med att ABB, som bara motsvarar 4 procent av Investors portfölj, snart avyttras. En försäljning kan till och med ske i år. Även i Astra Zeneca – Investors överlägset största innehav – ser sfären ut att tappa greppet.
Barnevik har gjort en omvittnat god insats när det gäller den svensk-brittiska fusionen. Likväl kommer han, av allt att döma, sannolikt att behöva lämna ordförandeposten. Att gamle Astrachefen Håkan Mogren skulle få ta över efter Barnevik är i stort sett uteslutet. Investors post i Astra Zeneca motsvarar bara 5 procent av aktierna i läkemedelskoncernen, som allt mer får karaktären av finansiell placering.
Även Ebner pressad
Det är dock viktigt att komma ihåg att även Ebner är under betydande press just nu. Historiskt har den schweiziske finansmannens bolag utvecklats sämre än till exempel Investorportföljen. Dessutom har Ebner misslyckats med sina direkta investeringar i Aga, ABB och Investor. Det är i ljuset av detta som man ska se på Ebners infekterade förhållande till Barnevik och familjen Wallenberg. Schweizaren har förlorat miljardbelopp på sina svenska investeringar, något som han måste förklara för sina aktieägare.
Frågan som många nu ställer sig är om Ebner kommer att försöka få en plats i Investors styrelse. Helt otänkbart är det inte. Även utanför styrelsen kommer han att bli en besvärlig ägare. Mycket pekar på att Ebner ökade sitt ägande i Investor i slutet av förra veckan. I alla fall var Instinet, den mäklartjänst som han vanligen använder sig av, överlägset största köpare av Investoraktien.
Snart kan han kontrollera så mycket som 15 procent av aktierna i investmentbolaget. Tillsammans med AP-fonderna (där Ebners vän Johan Björkman sitter i Tredje AP-fonden) är inflytandet tillräckligt stort för att kusinerna Jacob, som är arbetande vice ordförande, och Marcus måste lyssna på sin ovälkomne storägare.
Ett smalare Investor
Även om personliga hänsyn har stor betydelse kan man också i hög grad härleda Ebners agerande – och därmed hela Barnevikaffären – till de senaste årens stagnation på börserna. Det är fondandelsägarna som skärpt kraven på Ebner och Investor. I dagens fondsamhälle godtar investerarna inte medioker avkastning.
Oavsett om Ebner får en styrelsepost i Investor eller inte så klämtar klockan för maktbolagen. Custos rationaliserar bort sig själva. Öresund går i pension tillsammans med sina huvudägare Sven Hagströmer och Mats Qviberg. Industrivärden har redan bytt strategi.
Nu kommer turen till Investor. Med en substansrabatt på över 25 procent, jämfört med 10 procent när Barnevik tillträdde som ordförande 1997, har bolaget inget existensberättigande. Investor har ett starkt 1990-tal bakom sig, med ett i efterhand succéartat utköp av Saab-Scania. Bolagets tradingrörelse, som nu knoppas av från Investor, presterade i fjol en avkastning på särklassiga 100 procent. Men dessa positiva faktorer väger relativt lätt i relation till de utmaningar Investor står inför.
Kontrollen över ABB, som presterat surdeg efter surdeg även före avslöjandet om miljardpensionerna, har visat sig vara svag. I Ericsson har nye ordföranden och Wallenbergmannen Michael Treschow mycket höga krav på sig. Stjärnföretaget Atlas Copco och Gambro skakas av gigantiska goodwillproblem till följd av dyra men felslagna investeringar i amerikanska maskinuthyrningsföretag respektive dialysklinikkedjor.
Skifta innehav
Vd Marcus Wallenberg har alltså stora problem att hantera. De kan heller inte hanteras med mindre än att Investor skiftar om ordentligt i sina innehav, ty endast så kan rabatten hållas nere på vettiga nivåer. Affärsvärldens scenario går ut på att Investor om ett par år är en välskött fond med strategiska innehav i Ericsson, SEB, Atlas Copco, Electrolux, OM, WM – data och diverse onoterade innehav. Rabatten har minskat rejält och kan till och med vara med borta, men följande saker måste ske:
- ABB-aktierna måste säljas
- Innehavet i Astra Zeneca måste delas ut till aktieägarna (se även Affärsvärlden förra veckan).
- Scania, Volvo och Gambro likaså.
- Återköpsprogram måste lanseras.
Barneviks snabba avhopp från ordförandestolen kan underlätta omprövningen av strategin. Claes Dahlbäck har förvisso, till skillnad från Jacob Wallenberg, hanterat publiciteten kring Barnevik på ett valhänt sätt. Dahlbäck har dock ridit ut stormar förut och passar bra som övergångsordförande.
Barnevikaffären ger alltså extra fart åt en process som redan var på gång. Den förstärker slutsatsen att Investormodellens dagar är räknade.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.