Investor drar ifrån – har fått 200 000 nya ägare på 2 år

Investor är Sveriges mest populära aktie. Investmentbolaget har lyckats ragga över 200 000 nya aktieägare sedan 2022 medan Telia och Ericsson istället skrämt iväg andelsägare.
Investors ordförande Jacob Wallenberg.
Investors ordförande Jacob Wallenberg. Foto: Anna Tärnhuvud / SVD / TT

Enligt många är Investor bland det finaste som går att köpa för pengar – och vi ser ändå investmentbolaget som en helt okej grundbult i de flesta aktieportföljer, skriver Affärsvärldens analysredaktion i en färsk analys av Investor. Rubriken till analysen är talande: 600 000 ägare kan inte ha fel.

Och faktum är att Wallenbergarnas maktbolag Investor drar åt sig fler och fler ägare. De senaste åren har antalet ägare i Investor exploderat.

Från att ha varit den sjätte mest ägda aktien för några år sen är Investor i dag den överlägset mest ägda aktien på Stockholmsbörsen.

Mot slutet av 2019 hade Investor knappt 237 000 aktieägare. Sedan dess har antalet unika ägare mer än dubblats till dagens 600 000 unika ägare.

Som grafiken nedanför visar har antalet ägare fortsatt öka nästan oavbrutet de senaste dryga fyra åren.

Medan champagneglasen klirrat på Investors kontor har Telia och Ericsson istället fått skåla med vatten.

Sedan Investor stuckit iväg, med start under det första kvartalet 2022, i antalet nya ägare har telekom-duon istället sakta men säkert tappat andelsägare.

I takt med att populariteten för Investor-aktien ökat de senaste åren har substansrabatten samtidigt minskat i investmentbolaget. Vid årsskiftet 2021/2022 handlades Wallenbergarnas investmentbolag till en rabatt på omkring 17%. I takt med att investerare kastat sig över aktien har rabatten krympts till dagens cirka 5%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Kareby Finans