Investmentbolaget Linc om nya miljarden i kassan: ”Kommer gå till nya möjligheter”

Investmentbolaget Linc får ett kassatillskott på 1,2 miljarder efter Calliditas-affären. I en intervju med Afv berättar VD Karl Tobieson om hur de kommer använda pengarna och kommenterar det sura mottagandet av börsnykomlingen Cinclus Pharma. "Den processen gav inte direkt mersmak", säger han.
Investmentbolaget Linc om nya miljarden i kassan: ”Kommer gå till nya möjligheter” - Linc collage
Linc är ett investmentbolag med fokus på hälsovårdssektorn. Grundare och styrelseordförande Bengt Julander och VD Karl Tobieson.

Trots en nedgång sedan toppnivåerna i somras tuffar investmentbolaget Linc på.

Aktien är upp cirka 28% i år och en av de stora framgångarna har varit budet från japanska Asahi Kasei Corporation på läkemedelsbolaget och tillika Linc-innehavet Calliditas Therapeutics.

Budet har gått vägen och sätter därmed punkt för Calliditas resa på Stockholmsbörsen. Linc, som ägde 10% av Calliditas, får genom affären in drygt 1,2 miljarder kronor i färskt kapital att sätta i rullning.

“Vår tanke är att fortsätta investera i de branscherna som vi kan och förstår. Sedan har vi under åren konstaterat att vi haft bäst avkastning totalt sett inom medtech. Vi har ett extra öga till den typen av affärer. Även om vi kommer fortsätta investera i biotech också”, säger VD Karl Tobieson till Affärsvärlden om vad de tänker göra med kassan.

Bengt Julander och Karl Tobieson,
Miljardären Bengt Julander, som är största ägaren i Linc, tillsammans med VD Karl Tobieson.

Linc har för närvarande en portfölj som värderas till 4,6 miljarder kronor i senaste kvartalsrapporten. Av innehaven är det hälsovårdskonglomeratet MedCap som gått starkast och givit en avkastning på cirka 2 600%. Linc äger 20% av MedCap och innehavet värderas till 1,5 miljarder kronor.

Av allt att döma kommer merparten av pengapåsen från Calliditas-budet dock gå till investeringar i helt nya innehav.

“Generellt sett stöttar vi de bolag vi äger som har kapitalbehov, det är vår utgångspunkt. Men om man tittar övergripande är det en relativt liten del av pengarna som kommer att gå till det”, säger Tobieson och fortsätter:

“Det är inte flera hundra miljoner som behöver sättas i arbete i de bolagen. Vi kommer absolut investera, men lejonparten kommer troligen gå till nya projekt och nya möjligheter.”

Bra köplägen i noterad miljö

De flesta alternativen för nya investeringar finns i noterad miljö, anser Tobieson.

“Om vi tittar på skarpa möjligheter är det för vår del en övervikt på noterade bolag. Det är inte nödvändigtvis speciellt nya bolag, det kan vara bolag vi haft kontakt med under lång tid. Men just inflödet av möjligheter är mycket större från noterade bolag.”

Fler budkadidater bland Lincs innehav?

“Vi ser att samtliga av våra biotechprojekt får intresse av och till ifrån industriella aktörer. Sedan tenderar den typen av affärer att styras av industriella aktörers agenda och av tajming. De kommer inte att agera bara för att en aktie är billig, utan utifrån sin egen strategiska agenda.”

I väntans tider

Linc är största ägare i bolaget Sedana Medical (10,8% av aktierna) som utvecklat en teknologi inom nedsövning av patienter. Bolagets produkt är ett lugnande eller sövande medel till patienter i inhalerad form, i stället för intravenöst som annars är standard. Aktien har haft det motigt på börsen de senaste åren och tappat cirka 78% på tre år. Kursen har påverkats av försenade studier, vilket påverkat den planerade lanseringen i USA.

Tobieson tror också att motvinden kan bero på för stora förväntningar på Europa-lanseringen.

“Europa är en speciell marknad med många olika ribbor man behöver hoppa över för att kunna lansera i respektive land och få fart på försäljningen. Jag tror att det fanns en övertro om hur snabbt det skulle gå”, säger han.

“Det var väldigt svårt att få intresse från ankarinvesterare”, säger VD Karl Tobieson om noteringen av Cinclus Pharma i somras. Foto: Linc

Nu är det “väntans tider” för Sedana och Linc inför att det under hösten ska komma resultat från Sedanas amerikanska studier.

“Det återstår att se vad datan säger, och hur man ska positionera det här på bästa sätt för att sälja in till amerikanska sjukhus. Men om inget oförväntat händer så finns alla möjligheter för att detta kan bli en positiv trigger”, säger Tobieson, som tror att börsen inte tagit hänsyn till hur homogen den amerikanska marknaden är, samt att den är mindre priskänslig än den europeiska.

De “bortglömda” bolagen

Totalt finns det 27 bolag i Lincs portfölj. Cirka hälften av dessa är noterade och hälften onoterade. Hälften är medicinteknikbolag och hälften är inriktade mot bioteknik. Även om merparten av värdet på portföljen ligger inom just medicinteknik.

I den noterade delen av portföljen finns ett antal bolag som marknaden ibland glömmer bort, menar Tobieson. Ett sådant bolag är Medivir, som utvecklar cancerbehandlingar.

“Det har varit länge på börsen och gjort många olika saker. Jag förstår att det kan finnas en skepticism runt biotechprojekt som varit noterade länge och som fört lite av en tynande tillvaro. Men om man tittar på deras ledande program där de utvecklar en behandling mot levercancer så är datan mycket lovande och marknaden väldigt stor. Jag tror inte att marknaden tagit till sig det, utan snarare oroar sig för finansiering.”

En annan portföljpärla som Tobieson anser får för lite utrymme är det danska medicinteknikbolaget FluoGuide som genom sin produkt “lyser upp” cancerceller och gör att dessa därmed kan tas bort med större precision.

“Vi har varit investerade där i ungefär fyra år. Med relativt små insatser tror jag det bolaget kan komma väldigt långt och påbörja en kommersialisering utan alltför stora kapitalbehov. De har en jättepotential att konkurrera ut nuvarande standardförfaranden”, säger han, även om han också understryker att den regulatoriska kontexten kanske håller bolaget tillbaka.

Cinclus Pharma: IPO utan mersmak

En av största framgångarna i portföljen är alltså innehavet MedCap där  Karl Tobieson var VD mellan 2008-2020. En del av MedCaps strategi är att förvärva andra bolag. Historiskt har det handlat om ett eller två förvärv per år. Men ambitionerna har skruvats upp och MedCap är nu öppna för att genomföra fler förvärv årligen.

Det finns emellertid inga planer på att bli en renodlad serieförvärvare. Deras nisch är för smal för ett sådant tempo.

“Det är viktigare att bygga med rätt byggklossar, än att bygga med många”, säger Tobieson när tanken förs på tal.

En mindre lyckad tilldragelse för Linc var noteringen av bioteknikbolaget Cinclus Pharma i somras, där Linc äger ca 5% av aktierna. Börsdebutanten mottogs surt och har på kort tid skickats ned 30%.

“Ja det är jättetufft. Det är ju tyvärr så att storyn runt ett bolaget då blir själva noteringen. Men vår förhoppning är att börsen så småningom ska börja bedöma projekten och förutsättningarna som finns i bolaget”, säger Tobieson och fortsätter:

Om C-Rads konstandskontroll

Linc har det senaste året förvärvat en stor post i medicinteknikbolaget C-Rad. Från att ligga på 0,6% av aktierna i slutet av juli 2023, till att idag äga 7,5% av aktierna och 11,5% av kapitalet. Dock har det rests frågetecken kring C-Rads kostnadskontroll.

“Vi delar bedömningen att det finns mer att göra kring kostnadskontrollen. De har en bit kvar att vandra där. Om vi tittar på hur bolaget vuxit och vilka typer av marginaler som finns i produkterna så är det ett bolag som borde kunna ha 25-30% Ebit-marginal. Jag håller absolut med om att det finns en potential till marginalexpansion. Det är delvis det vi sett när vi har investerat i bolaget”, säger Tobieson.

“De närmaste 12-24 månaderna kommer handla om vad som händer i den egna verksamheten. Det finns en god möjlighet att profilera sig bort från rubriker om`börsfiasko´och liknande. Men det kommer ta ett litet tag.”

Finns det några större triggers i bolaget de närmsta två åren?

“Det kommer komma top-line-data från fas 3-studien. Vi ser en ganska låg risk i det, eftersom man haft många patienter i tidigare faser. Det är en viktig trigger för att kunna gå vidare i det kliniska programmet. Något annat som kan vara pådrivande i närtid är att deras konkurrent i USA lanserade sin produkt i slutet av 2023. Det är för tidigt att kalla det en framgångsrik lansering, men det ser ut som att de är på god väg.”

Kommer ni försöka få in några andra av de onoterade innehaven på börsen i närtid? 

“Vi kan konstatera att i efterhand att det var åt det tidiga hållet med Cinclus i den här noteringscykeln. Det var väldigt svårt att få intresse från ankarinvesterare, vilket jag tror att man behöver. Det blev en annan typ av investerarbas och mottagandet var tufft. Den processen gav inte direkt mersmak, även om det är bra att bolaget fick in pengar för att komma vidare i sitt kliniska program”, säger han.

Lista: Lincs samtliga innehav

Noterade innehav Kapital Röster Värde (Mkr) Avkastning Andel
1 MedCap 20,0% 20,0% 1 500 2619% 52,5%
2 Stille 22,9% 22,9% 437 644% 15,3%
3 Sedana Medical 10,9% 10,9% 245 40% 8,6%
4 C-Rad 7,6% 11,9% 104 19% 3,6%
5 Initiator Pharma 18,0% 18,0% 77 34% 2,7%
6 Cinclus Pharma 5,0% 5,0% 67 -27% 2,4%
7 Arcoma 28,8% 28,8% 55 37% 2,0%
8 Egetis Therapeutics 2,6% 2,6% 42 22% 1,5%
9 FluoGuide 7,2% 7,2% 41 53% 1,4%
10 Medivir 11,2% 11,4% 39 -62% 1,4%
11 Flerie 1,1% 1,1% 37 -73% 1,3%
12 OssDsign 5,4% 5,4% 37 -5% 1,3%
13 OncoZenge 10,0% 10,0% 7 -42% 0,3%
Onoterade innehav Kapital Röster Värde (Mkr) Avkastning Andel
1 Ninex 50,0% 50,0% 67 1,5%
2 Oncorena Holding 19,6% 32 0,7%
3 ACE Health 50,0% 25 0,5%
4 Gesynta Pharma 13,4% 13,4% 21 0,5%
5 Akiram Therapeutics 15,3% 15,3% 20 0,4%
6 Alder Therapeutics 21,0% 17 0,4%
7 Sciety 6,7% 6,7% 13 0,3%
8 Sixera Pharma 9,9% 9,9% 11 0,2%
9 Melius Pharma 21,5% 21,5% 10 0,2%
10 nWise ägare 50,0% 50,0% 10 0,2%
11 Synartro 26,1% 26,1% 9 0,2%
12 Epicyt Pharma 15,4% 15,4% 9 0,2%
13 Zalvac 7,1% 5 0,1%
14 Animal Probiotics 19,7% 19,7% 1 0,0%

Källa: Holdings och Lincs senaste kvartalsrapport.

Not: Tabellen har uppdaterats i efterhand eftersom OncoZenge angivits som onoterat innehav. Det har även adderats onoterade innehav till tabellen som inte fanns angivna i Holdings.

LÄS MER: 

Investor: 600 000 ägare kan inte ha fel

Linc: Rådändring

BioGaia: Fortsatt bra magkänsla? 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group