Investmentbolaget bygger kassa: ”Blir ett tuffare börsår än vad alla analytiker tror”

Det finns risker som gör att 2024 kan bli ett kämpigt börsår, enligt Öresunds VD Nicklas Paulson. Nu står investmentbolaget redo med en stor kassa och väntar på billiga köplägen.
I en intervju med Afv berättar han om:
✓ Största innehaven Bilia och Scandi Standard
✓ Synen på fastigheter: "Skillnad på bostäder och kommersiella fastigheter"
✓ Vad han vill lägga kassan på: "Prioritet större likvida aktier"
Investmentbolaget bygger kassa: ”Blir ett tuffare börsår än vad alla analytiker tror” - 220830 Öresund_F3A8910
Öresunds VD Nicklas Paulson. Foto: Öresund

Börsen räknar med både lägre räntor och en hyfsad konjunktur med bra vinstutveckling. Det här slår Öresunds VD Nicklas Paulson ner.

“Vi tror inte börsen kan få allt detta”, säger han och tillägger att han är lite försiktigt inställd till börsen 2024.

Anledningen är att han ser flera risker, bland annat att konjunkturen utvecklas sämre än väntat då räntehöjningar biter med viss fördröjning. Han spår att konsumenternas kraftiga reallönesänkningar leder till åtstramning, vilket påverkar företagens investeringsvilja.

“I detta scenario blir vinstutvecklingen en besvikelse och det är tveksamt om lägre räntor kan kompensera för detta”, säger han.

Ett annat scenario han ser som en risk är att efterfrågan trots allt håller uppe och att lönerna stiger vilket pressar vinstmarginalerna och håller uppe inflationen. Det skulle leda till uteblivna räntesänkningar, menar han.

“Detta scenario skulle pressa multiplarna på tillväxtaktier och inte vara bra för börsen som helhet, även om vissa sektorer skulle klara sig bättre”, säger Paulson och avslutar sitt resonemang:

“Vi tror att 2024 kommer att bli tuffare än vad alla aktieanalytiker tror.”

Mats Qviberg är ordförande Öresund.

Största innehaven: “Bra med krockar”

Frågan är då hur Nicklas Paulson ställer sig till Öresunds två största innehav: konsumentnära bilkedjan Bilia (där Paulson sitter i styrelsen) och Scandi Standard. 

“Bilia är ett rätt stort bolag, av 40 mdr kr i omsättning så är ungefär 30 mdr i bilförsäljning där vi har en ganska begränsad marginal, upp till 2%. Sedan har vi 8-10 mdr kr i service och det är där vi tjänar pengarna, där har vi 15% marginal.”

Marknaden för nybilsförsäljningen till privatpersoner är utmanande, i och med ränteläget.

“Men det är en begränsad del, den andra delen är företagsmarknaden och sedan är det begagnat”, säger han och fortsätter: 

“Servicedelen är väldigt stabil oavsett konjunktur och i synnerhet när det är sånt här väder med snö och is. Krockar och incidenter är väldigt bra för Bilia.”

Av nybilsförsäljningen är omkring 60% företag och 40% privat.

Historiskt har Bilia varit väldigt beroende av Volvo Cars, som sade upp avtalet 2020 som Bilia sedan fick tillbaka en tid senare.

“Sedan dess har vi breddat med Porsche, Mercedes, Volkswagen, det vill säga Audi, Cupra och Seat. Och så har vi lagt till kinesiska Xpeng. Så vi har idag en mycket bredare portfölj än det Volvo-fokuset som vi hade för många år sedan.”

Tror på kyckling-revansch

Scandi Standard har haft det tufft under ett par år, men det är det ändring på, menar Paulson.

“Med ny VD och styrelseordförande sedan två respektive tre år tillbaka har vi faktiskt lyckats vända utvecklingen. Framförallt har den danska verksamheten varit icke-lönsam, och den börjar vi få ordning på. Idag är vi tillbaka till vår historiska lönsamhet som är runt 4%”, säger han och tillägger att börsvärdet dubblats på två år.  

Samtidigt medger han att det finns orosmoment kring Öresunds största innehav.

“Jag menar Bilia och Scandi Standard är ju konsumentbolag. Och det är klart att blir det ett riktigt, riktigt dåligt 2024…”, säger han och fortsätter: 

“Återigen det här är båda bolag som är lönsamma. Men om vi inte ser räntesänkningar så kommer detta även påverka vinsterna negativt, då kommer det även att gälla våra bolag.”

Öresunds tio största innehav

Bolag Andel portföljen Värde (Mkr)
1. Bilia 32,5% 1201
2. Scandi Standard 16,8% 621
3. Stenhus Fastigheter 9,6% 353
4. Bahnhof 8,1% 299
5. SEB 6,0% 218
6. Handelsbanken 6,0% 217
7. Bioarctic 5,4% 201
8. Ovzon 3,8% 139
9. Securitas 3,7% 138
10. Tele2 3,6% 133

Källa: Holdings

Höjer rymdbolaget till skyarna

Samtidigt påtalar Nicklas Paulson att portföljen är bred. I slutet av året gick Öresund in i säkerhetsbolaget Securitas. 

“Securitas värderades under sitt historiska genomsnittliga P/E-tal drivet av en ansträngd balansräkning till följd av förvärvet av Stanley och återkommande ”engångskostnader” för omstruktureringsprogram. Vår analys och slutsats är att det är ett lågt värderat, konjunkturokänsligt bolag med fina kassaflöden”, säger han.

Öresund är även ägare i satelitkommunikationsbolaget Ovzon sedan 2018. Paulson höjer bolaget till skyarna, bokstavligt.

“Den 4 januari lyfte Ovzons första egna satellit Ovzon 3 planenligt från SpaceX Cape Canaverals anläggning i Florida. Ovzon 3 kommer att tas i drift i mitten av 2024 när den nått sin omloppsbana. Nu är det fullt fokus på att sälja kapacitet på satelliten.”

I slutet av förra året fick Ovzon en order på 135 Mkr från Swedish Space Corporation som ska levereras under året.

Öresunds VD Nicklas Paulson.

Dumpar SBB-avknoppningen

Samtidigt har Öresund passat på att sälja av en del. SBB-avknoppningen Neobo, bland andra, som man nu inte längre äger.

“Vi valde att avyttra och fokusera på andra investeringar, inte minst i Stenhus i fastighetssektorn”, säger han.

Hur ser du på fastighetssektorn?

“Det är skillnad på bostäder och kommersiella fastigheter. Med bostäder är det svårt att höja bostadshyrorna så pass mycket. Däremot har kommersiella fastighetsbolag oftast indexklausuler och Stenhus har i princip inga bostäder utan bara kommersiella fastigheter”, säger han. 

Öresund sålde även av hela sitt innehav i finska husdjursbolaget Musti i slutet av 2023. 

“Vi har varit med i Musti sedan noteringen 2020 och det har blivit en mycket bra investering för oss. Aktien har utvecklats väl och vi tycket att bolaget nu är relativt högt värderat, således bra timing att sälja. Dessutom ligger det dessutom ett bud på bolaget.”

Stor kassa

Nu har Öresund en stor kassa på omkring 400 Mkr.

När är det läge att börja använda den? 

“Vi ser nu i år att börsen är ner 4% redan och den kan mycket väl fortsätta en bit ner. Då kan det bli läge att hitta situationer eller fina bolag där det kanske är överreaktion och man kan komma in relativt billigt.”

Vilka sektorer är intressanta?

“Fokus framåt ligger i första hand på bolag med beprövade affärsmodeller och stabila kassaflöden, där viss prioritet kommer att ges till större och likvida aktier då dessa ger oss ökad flexibilitet vilket är en fördel i volatila börstider.”

Läs mer: 

Analytikerna: Satsa på Investor – här är investmentbolagen att köpa och sälja

Kinneviks ordförande: ”Vår portfölj ska bli mer koncentrerad till vinnarna”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET